Viro juhlii itsenäisyyttään 24. helmikuuta – Tässä tärpit Tallinnaan
Kulttuuri
Viro juhlii itsenäisyyttään 24. helmikuuta – Tässä tärpit Tallinnaan
Viro viettää 102. itsenäisyyspäiväänsä maanantaina 24. helmikuuta 2020. Tässä muutama vinkki juhlahumuun mieliville. Moni kiinnostava kohde Tallinnassa on itsenäisyyspäivänä kiinni, mutta juhlapäivän kunniaksi tarjolla on erikoisohjelmaa.
Julkaistu 22.2.2020
Apu

Laskiaisriehasta kierrätykseen

Viron ulkomuseossa (Vabaõhumuuseumi tee 12) vietetään laskiaista – ja varmuuden vuoksi kolme päivää, että pellavat kasvaisivat ja taloihin saapuisi vauraus. Laskiainen huipentuu sunnuntai-illan retrodiskoon.

Tammsaaren puistoon Viru-hotellin naapurissa nousee virolaistaiteilija Kirke Kangron sininen installaatio, joka on tehty kierrätysmateriaalista – sinisistä kylteistä, jotka aikoinaan juhlistivat Viron satavuotisjuhlavuotta. Installaatio valaistaan maanantai-iltana.

Samassa puistossa on avautunut uusi, moderni kahvilapaviljonki Kansallisoopperan naapuriin, jossa aikoinaan sijaitsi vanha kauppahalli.

Baletista metalliin

Juhlatunnelmiin voi latautua jo aattopäivänä sunnuntaina 23. helmikuuta. Heti puolen päivän aikaan Viron kansallisoopperassa (Estonia pst 4) tanssitaan Adolphe Adamin romanttinen baletti Giselle.

Jos mieli tekee jotain hevimpää, niin metalliyhtye Metsatöll heittää keikan KinoMajassa (Uus tn 3) kello 14.

Tuntia myöhemmin on tilaisuus kuulla nuoria oopperalaulajia Tallinnan 13. talvifestivaalilla Hopneri Majassa (Raekoja plats 18).

Sakun suurhallissa (Paldiski mnt 104B) voi sunnuntaina käydä jännittämässä Viron ja Italian välistä EM-karsintaottelua koripallossa kello 19.

Vankiselleistä ilmaiskonserttiin

Itsenäisyyspäivän voi aloittaa heti maanantaiaamusta Miehitysten ja vapauden museo Vabamussa (Toompea 8), joka avautuu kello 8 alennettuun hintaan. Miehitysmuistojen, vastarinnan ja vapauden lisäksi luvassa on musiikkiesityksiä ja askartelua lapsille.

Museoon kuuluvat KGB:n vankisellit (Pagari 1/Pikk 59) kertovat salaisen poliisin talon synkän tarinan.

Kiek in de Kök -linnoitusmuseo (Komandandi tee 2) järjestää kierroksia ja työpajoja. Museon pihalla on elävä tuli ja syötäväksi soppaa ja voileipiä. Neitsyttornin kahvila tarjoaa juhlapäivän erikoismenun.

Ilmainen itsenäisyyspäivän konsertti pidetään illalla Mustapäiden talossa Vanhassakaupungissa (Pikk 26), estradilla muun muassa Tallinnan kamarikuoro.

Aikojen halki

Viron kansallismuseo avaa oviaan itsenäisyyspäivänä eri puolilla kaupunkia.

Esimerkiksi 1400-luvulta juontuva Suurkillan talo (Pikk 17) tarjoaa aikamatkan Viron 11 000-vuotiseen historiaan ja laulaja Georg Otsin maailmaan.

Maarjamäen kartano (Pirita tee 56) raottaa itsenäisen Viron satavuotista taivalta, ja elokuvakuja vie kartanon puistossa olevaan Viron elokuvamuseoon (Pirita tee 64).

Viron teatteri- ja musiikkimuseo (Müürivahe 12) kertoo Viron historiasta musiikin ja teatterin keinoin.

Lisätietoa paikoista löytyy Viron historiallisen museon sivulta.

Sähköä ja fantasiaa

Avoinna on myös Energian oivalluskeskus (Põhja pst 29), joka satavuotiaassa voimalaitoksessa tarjoaa staattisen energian demonstraatioita, planetaariofilmejä ja salamashow-esityksiä. Rohkeimmille luvassa hetkellinen punkkarikampaus!

Keksintötehdas Proto (Peetri 10) yhdistää virtuaalitodellisuuden, tieteen ja fantasiamaailman, jossa voi ajaa maailman ensimmäistä autoa tai kävellä valtameren pohjassa.

Perinteisempää menoa kaipaava voi siirtyä Tallinnan eläintarhaan (Paldiski mnt 145) Veskimetsan puistometsään, jossa asuu yli 11 000 yksilöä lähes 600 lajista tai alalajista ympäri maailmaa, apinoista elefantteihin.

Korkeampia näkyjä

Näköaloja janoavan ykköskohteessa, olympiavuonna 1980 valmistuneessa Tallinnan tv-tornissa (Kloostrimetsa tee 58a), maisemia voi ihailla 170 metrin korkeudelta, tutustua geeniteknologian näyttelyyn tai vaikka kävellä tv-tornin reunalla – virtuaalilaseilla.

Toiseksi korkein näköalapaikka on Tallinnan maailmanpyörä (Peterburi tee 2), joka pyörii kauppakeskuksen katolla 120 metrin korkeudelle.

Jäätilanteen voi käydä tarkistamassa Vanhankaupungin luistinkentällä (Harju tänav) Nigulisten kirkon vieressä ja jatkaa kaakaolle Uisuplatsin eli luistelupaikan kahvilaan.

Jos juhlahumu käy voimille, Kasvitieteellinen puutarha (Kloostrimetsa tee 52) tarjoaa yli 4 500 hiljaista kasvilajia 123 hehtaarin alueella. Kaikkea löytyy huonekasveista banaanipuihin.

Juhlatunnelmaa Helsingissä

Viroa voi juhlia Suomessakin. Jo lauantaina 22.2. Helsingin Alppilan kirkossa (Kotkankatu 2) pidetään itsenäisyyspäivän konsertti kello 17. Esiintymässä on Ott Lepland Kvartetti.

Maanantaina 24.2. kello 13 Malmin hautausmaalla lasketaan seppele kaatuneiden virolaisten vapaaehtoisten muistomerkille.

Kello 15 on vuorossa seppele Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistomerkille Vanhankirkon puistossa.

Viron itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus alkaa klo 17 Alppilan kirkossa.

Kommentoi »