Tuulilasi

Vinkkejä käytetyn auton ostamiseen

1

Kevään ja kesän aikana myydään Suomessa kaikkein eniten käytettyjä autoja. Nuoremmista autoista (alle 10 vuotta) suurin osa myydään merkkiliikkeistä, joiden osuus on erittäin hallitseva auton ollessa korkeintaan seitsemän vuoden ikäinen. Merkkiliikkeet noudattavat kuluttajaviranomaisten kanssa sovittuja kauppaehtoja. Varsinkin kuluttajien välisissä kaupoissa on syytä olla tarkoin selvillä siitä, miten pitää toimia.

Auton hankinta ja myyminen ovat toimia, joihin liittyy virallismääräyksiä. Monet eivät pidä niitä kovinkaan tärkeinä asioina, vaan he keskittyvät itse esineeseen. Seuraavassa on kuitenkin ensiksi kerrottu, millaisia ovat auton ostamiseen ja myymiseen liittyvät virallisluonteiset seikat – vasta sitten mennään itse autoa koskeviin näkökohtiin.

Autokauppaan liittyy virallismääräyksiä

Autokauppa koskee esinettä, joka miltei poikkeuksetta on ajoneuvorekisterissä.

Rekisterissä olevat merkinnät kertovat, kuka auton omistaa. Auton omistajalla on velvoitteita, joista hänen on huolehdittava. Hyvä esimerkki on ajoneuvovero. Jos edellinen omistaja, omistajat tai joku auton aiemmin omistaneiden henkilöiden ketjusta on jättänyt tällaiset maksut maksamatta, valtio ryhtyy perimään niitä nykyiseltä omistajalta. Hänen on ne maksettava, vaikka laiminlyönti ei tapahtunutkaan hänen omistusaikanaan. Tällainen toimintatapa perustuu lainsäädäntöön.

Rekisteriote

Auton rekisteriote on virallinen asiakirja. Siinä on kaksi osaa, ilmoitusosa ja tekninen osa. Tähän asiakirjaan tehdyt merkinnät kirjataan ajoneuvorekisteriin. Sieltä ilmenee siis auton omistaja ja sen omistushistoria.

Vaikka rekisteriote on virallinen asiakirja, siinäkin saattaa olla virheitä. Joskus jopa auton moottorikoko on rekisteriotteessa merkitty virheellisesti. Kannattaa siis olla tarkkana. Omistajan tulisi pitää huolta siitä, että autoa koskevat tiedot ovat oikein.

Varmista seuraavilla sivuilla olevan tarkistuslistan avulla, että autoa ostaessasi asiat ovat kunnossa.

Auton omistajaa koskevat tiedot

Älä osta autoa muulta kuin rekisteriin merkityltä omistajalta, jotta vältyt ongelmilta omistusoikeuden, liikennevakuutuksen ja verojen suhteen. Omistajan ja haltijan muutos vaihtaa myös ajoneuvoverovelvollisuuden.

Ajoneuvorekisterin tiedot omistajat ja haltijan osoitteesta päivittyvät väestörekisterin kautta. Kun auton omistaja muuttaa Suomessa, tieto osoitemuutoksesta kulkee virallisreittejä pitkin ajoneuvorekisteriin.

Ole erityisen tarkkana, jos ostat autoa, jossa auton omistussuhde on vaihtunut useiden luovutustodistusten muodostaman ketjun kautta. Uudella omistajalla on seitsemän päivää aikaa ilmoittaa omistusmuutos ajoneuvorekisteriin. Jotkut yksityiset ja käytettyjen autojen "epäviralliset" kauppiaat toimivat tavalla, jossa vältellään merkintöjä virallisrekistereihin ja "säästellään" vakuutusmaksuissa. Samaan autoon kohdistuu sarja luovutustodistuksia. Ole tarkkana, ettet joudu maksamaan vakuutusmaksuja ajalta, jolloin et ollut vielä auton omistaja.

Auton valmistenumero ja rekisteritunnus

Varmista, että auton valmistenumero ja rekisteritunnus ovat samat kuin rekisteröintitodistuksessa.

Ajoneuvovero maksettu?

Varmista, että auton ajoneuvovero on maksettu ja määräaikaiskatsastus suoritettu. Auto on käyttökiellossa eikä määräaikaiskatsastusta hyväksytä, jos erääntynyttä veroa on maksamatta.

Saat tietoa auton edellisten haltijoiden ja omistajien maksamattomasta tai pian maksettavaksi tulevasta ajoneuvoverosta Ajoneuvohallintokeskus AKEn veroneuvonnasta puhelinnumero 0100 7821 (pvm/mpm).

Ota maksamaton vero huomioon kauppasopimuksessa esimerkiksi seuraavalla lausekkeella:

”Myyjä vastaa tämän sopimuksen allekirjoituspäivään asti kaikista ajoneuvoon kohdistuvista ajoneuvoveroista.”

Ajoneuvoveroa koskeva verolippu tulee postitse kahden viikon kuluessa verokauden alkamisesta. Jos verolippu ei jostain syystä ole saapunut, auton omistajan pitää pyytää sitä, jotta veron ehtii maksaa viimeistään eräpäivänä.

Vanhasta autosta maksettu ajoneuvoveron jäljelle jäänyt osa hyvitetään henkilön ostaman seuraavan auton ajoneuvoverossa. Jos luovut kokonaan autosta tai et hanki sellaista välittömästi, ota yhteys AKEen, jotta sinulle palautetaan käyttämätön osa jo maksamastasi ajoneuvoverosta.

Määräaikakatsastus

Jos auton määräaikakatsastus on hoitamatta, autoa ei saa käyttää liikenteessä. Katso oikean reunan linkin kautta lisätietoja katsastusajankohdista. Ne määräytyvät auton ensirekisteröintivuoden ja auton rekisteritunnuksen viimeisen numeron perusteella.

Rekisteriotteen ilmoitusosa, tekninen osa ja luovutuskirja

Rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaan merkitään tiedot uudesta auton omistajasta ja luovutuspäivästä. Ilmoitus on allekirjoitettava. On syytä erikseen tarkistaa, että rekisteröintitodistuksen ilmoitusosassa ja teknisessä osassa on sama järjestysnumero.

Ilmoitusosaa ei pidä allekirjoittaa, jollei ostajaa ja luovutuspäivää ole merkitty ensin. Myyjän tulee antaa auton ostajalle sekä rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa että tekninen osa.

On järkevää ottaa kopio täytetyn rekisteröintitodistuksen ilmoitusosasta tai tehdä samansisältöinen erillinen luovutuskirja.

Luovutuskirja ei ole kauppakirja. Kauppakirja on sopimus kaupan ehdoista. Auton voi myydä myös suullisella sopimuksella, vaikka se ei olekaan järkevää. Kauppakirjaan merkitään ne ehdot, jotka kauppaan liittyvät. Sellaisia voi liittyä esimerkiksi itse autoon, sen kuntoon, kauppahintaan ja sen maksutapaan.

Voit printata luovutuskirjan esimerkiksi AKEn nettisivulta.

Määräaika auton omistussuhteen muutosilmoitukselle

Ostajalla on määräaika (korkeintaan seitsemän päivää), jonka kuluessa hänen on tehtävä rekisteri-ilmoitus. Onneksi auton myyjä voi tehdä myynti-ilmoituksen katsastustoimipaikalla tai ajoneuvon liikennevakuutusyhtiössä. Näin kannattaakin tehdä, jos ostaja laiminlyö ilmoituksen tekemisen.

Liikennevakuutus

Autossa pitää olla liikennevakuutus. Kun auton omistussuhde katkeaa, myös myyjän autolle ottama liikennevakuutus katkeaa. Siksi ostajan on hoidettava asia viimeistään seitsemän päivän kuluttua autokaupasta.

Itse autoa koskevat seikat

"Moni kakku päältä kaunis"

Jos olet ostamassa itsellesi käytettyä autoa, selvitä sen historia, mahdolliset kolarivauriot ja mittarilukeman oikeellisuus. Käytä asiantuntijaa auton kunnon arviointiin.

Jos autoon on tehty merkittäviä rakennemuutoksia (esimerkiksi vaihdettu tekniikka tai kori alkuperäisestä poikkeavaksi), varmista, että rekisteröintitodistuksen teknisen osan tiedot pitävät paikkansa.

Auton hinta

Vertaa myytävänä olevan auton hintaa muihin vastaaviin. Vertailutietoja saat esimerkiksi Tuulilasista ja www.autotalli.com-palvelusta.

Muista, että Suomessa annetaan yleensä sekä uuden että käytetyn auton kaupassa alennuksia. Uuden auton suositushinnasto ja käytettyjen autojen ilmoituksissa näkyvät hinnat ovat pyyntihintoja – todellinen kauppa tehdään alempaan hintaan.

Koeajo

Tee riittävän pitkä koeajo eri nopeuksilla. Tunnustele sen kestäessä auton käyttäytymistä ja ohjautumista esimerkiksi jarrutuksessa. Varmista laitteiden ja merkkivalojen toiminta.

Auton huoltohistorian tunteminen on erittäin tärkeää. Jos edessä on pian kallis määräaikaishuolto, jonka yhteydessä vaihdetaan ajokilometrimäärään yhdistyviä komponentteja, esimerkiksi hammashihna, tällaiset kustannukset olisi ennakoitava auton ostohinnassa.

Auton huoltohistorian avulla saat olennaista tietoa siitä, millä tavalla autoa on pidetty. Samalla selviää, onko auton ajokilometrilukema luotettava.

Selvitä itsellesi, mitä todella tarvitset

Kun ryhdyt etsimään itsellesi sopivaa autoa, selvitä itsellesi, millaista autoa todellisuudessa tarvitset. Ajatko paljon vai vähän, kaupungissa vai maantiellä, kuljetatko mukana paljon tavaraa vai ajatko pääasiassa yksin? Hyvä käytetyn auton hankinta perustuu siihen, että tiedät itse mahdollisimman hyvin, mitä olet hakemassa.

Jos käytät apunasi tuttavaa tai asiantuntevaa henkilöä, kiinnitä huomiota siihen, kummalle autoa hankitaan – apunasi olevalle henkilölle vai sinulle. Auto, jonka puolesta hän puhuu, saattaa olla oikea ja tarkoituksenmukainen hänelle, mutta ei välttämättä vastaa parhaalla mahdollisella tavalla sinun tarpeisiisi.

TL-verkkotoimitus, lähe Ajoneuvohallintokeskus AKE

Julkaistu: 4.5.2006