Ville Niinistö kärjessä eurovaalien someseurannassa #somevaalit
Puheenaiheet
Ville Niinistö kärjessä eurovaalien someseurannassa #somevaalit
EU-vaalit ovat kolmen viikon päässä, ja Apu jatkaa eduskuntavaaleista tuttua seurantaa ehdokkaiden sosiaalisen median käytöstä #somevaalit. Listan kärjessä on useamman päivän viihtynyt vihreiden Ville Niinistö, mutta myös perussuomalaisilla ehdokkailla on vahva edustus kärkikymmenikössä.
3Kommenttia
Julkaistu 6.5.2019
Apu

Ville Niinistö (vihr) on tunnettu ärhäkkänä keskustelijana käytännön politiikassakin, mutta hän on ollut lähes läpi uransa aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. #somevaalit-listan ykkösenä olevan Niinistön postauksista ja twiittauksista sekä tykätään että niitä kommentoidaan ja jaetaan ahkerasti. Ex-ympäristöministeri myös vastaa kommentoijille.

Niinistö on keskittynyt viime päivät tasa-arvokysymyksiin ja etenkin siihen, miten eduskunnan uusia naisedustajia käsitellään julkisuudessa. Osansa saavat median lisäksi myös ne kansanedustajat, joiden Niinistö katsoo tarrautuvan vanhan maailman toimintamalleihin ja ylläpitävän epätasa-arvoa sekä kaksoisstandardeja:

Hei peräkammarin pojat, ei tarvitse pelätä! Se on ihan ok tulla tänne vuoteen 2019. Osaatte jo kirjoittaa twitteriin, se on ihan hyvä alku. Seuraavaksi voisitte nähdä arvon siinä, että yhteiskunnan päättäviin tehtäviin voidaan valita osaamisensa perusteella muitakin kuin keski-ikäisiä miehiä ja että se tekee tälle maalle vaan ihan hyvää, että eduskunta avartuu”, Niinistö leukaili.

Monet perussuomalaiset ehdokkaat ovat aktiivisia somessa ja menestyvät seurannassa. Listan kymmenen ensimmäisen nimen joukossa ps-ehdokkaita on peräti kolme: Veikko Vallin, Sebastian Tynkkynen ja eduskuntavaalien ääniharava Mauri Peltokangas.

Nousussa ovat myös itsenäinen ehdokas Junes Lokka, Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro, Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja uutena nimenä keskustan lappilainen lakimies ja kirkolliskokousedustaja Janne Kaisanlahti, jonka viesteissä korostuvat arvokonservatismi ja aluepolitiikka.

Apu toteuttaa #somevaalit-seurannan yhteistyössä suomalaisen Underhood-yrityksen kanssa. Algoritmi listaa ehdokkaat kerran vuorokaudessa paremmuusjärjestykseen sen mukaan, kuka on somessa taitavin. Vihreät ja punaiset nuolet näyttävät mahdolliset sijamuutokset edelliseen päivään verrattuna.

Underhood analysoi ehdokkaan käyttämän kielen vastaavuutta yleisön kanssa, vuorovaikutuslukuja, ahkeruutta ja vastausherkkyyttä sekä näkyvyyttä. Tietojen perusteella muodostetaan pääarvosana, jonka lisäksi annetaan kolmen eri osa-alueen arvosanat.

Facebookin henkilöprofiileja algoritmit eivät tietosuojasyistä analysoi. Ehdokkaalla pitää siis olla Facebook-sivu, jotta hän voi päästä mukaan kisaan. Listalla olevan nimeä klikkaamalla näet tarkemman analyysin ehdokkaan esiintymisestä ja julkaisuista.

Apu seuraa #somevaalit-listan päivittymistä ja kommentoi verkossa säännöllisesti sen tuloksia, taustoja ja tapahtumia niiden takana viralliseen EU-vaalipäivään eli sunnuntaihin 26.5. saakka.

Juttua muokattu 13.5.2019 kello 14.42: Korjattu Junes Lokan puolue. Hän on itsenäinen ehdokas.

3 kommenttia