Apu

Viivi Avellan Singaporesta: "Tämä on kuin sota ilman luoteja"

Viivi Avellan Singaporesta: "Tämä on kuin sota ilman luoteja"
Singaporessa iski koronaviruksen myötä hamstraushulluus. Kaupoista loppuivat ensimmäisenä riisi, vessapaperi ja kondomit, kertoo Viivi Avellan, jonka varmuusvarastosta löytyy 20 kiloa riisiä ja 30 tölkkiä tonnikalaa.
Julkaistu: 27.3.2020

Toimittaja, yrittäjä Viivi Avellan, 42, muutti kolme ja puoli vuotta sitten Singaporeen miehensä ja kahden poikansa kanssa. Hänellä on pohjoismaisiin hyvinvointituotteisiin erikoistunut verkkokauppa Nordic Glow Shop ja hän on myös Singaporen maajohtaja Innovation Housessa, joka vuokraa yrityksille yhteisöllistä työtilaa.

Perhe sopeutui Singaporeen hyvin ja nyttemmin myös trooppisen ilmastonkin kestää paremmin kuin alussa. Ystävyyssuhteita on syntynyt, sillä ulkomaalaisen on helppo asua Singaporessa: kaikki puhuvat englantia. Pojat opiskelevat kansainvälisessä koulussa. Englannin lisäksi lasten hallussa alkaa olla myös kiinan kieli.

Suomessa perhe lomailee noin kaksi kertaa vuodessa, yleensä heinäkuussa ja jouluna.

Virus alkoi levitä uudenvuoden juhlasta

Singapore on kaupunkivaltio Kaakkois-Aasiassa ja myös yksi maailman tiheimmin asutuista kaupungeista; suunnilleen Suomen pääkaupunkiseudun kokoisella saarella asuu noin 5,6 miljoonaa ihmistä.

Itsenäistymisensä jälkeen 1965 Singaporesta kehittyi Kaakkois-Aasian huomattavin satama- ja kauppapaikka. Maan talous perustuu kauppaan, jatkojalostusteollisuuteen ja pankkitoimintaan.

Singapore oli myös yksi ensimmäisistä paikoista, joihin COVID-19- koronavirus alkoi tammikuussa levitä Kiinasta.

"Kaikenlaisia kysymyskaavakkeita alettiin täyttää: Missä olet ollut?"

Kiinalainen uusivuosi on kiinalaisille vuoden tärkein juhla, joka tärkeydeltään vastaa länsimaista joulua. Perheet ja läheiset kokoontuvat yhteen. Pääjuhla kestää neljä päivää ja ne ovat myös kiinalaisille vapaapäiviä.

Juhlaa vietetään kiinalaisen kuukalenterin mukaan. Se alkaa tammikuun lopussa tai helmikuun aikana.

Mannerkiinan lisäksi uuttavuotta juhlii vastaavalla tavalla muun muassa Malesia ja Singapore.

Singaporen asukkaista 80 prosenttia on etnisiä kiinalaisia, ja kaupunkivaltiosta on valtava liikenne Kiinaan. Koska yhdessäolon lisäksi uudenvuoden juhlimiseen liittyy vahvasti matkustaminen, moni matkusti Singaporeen tapaamaan siellä asuvia läheisiään. Singaporeen matkustaneet turistit toivat viruksen mukanaan.

Moni uudenvuoden juhlija oli näet kotoisin viruksen lähtökaupungista, Wuhanista.

Maskeja, käsipesuja, kuumeen mittausta

Viivi Avellan kertoo asuvansa jokusen kilometrin päässä Singaporen ydinkeskustasta. Ensimmäiset pelon aallot alkoivat kipristellä vatsanpohjaa, kun tuli tieto, että kodista kolmen kilometrin päässä sijaitsevasta hotellista oli kiidätetty sairaalaan isä ja poika, Avellanin asuinalueen ensimmäiset koronaan sairastuneet.

Mutta heti kun Singaporessa havaittiin tammikuussa ensimmäiset koronavirustapaukset, viranomaiset reagoivat. Tuli käsky käyttää maskeja sekä pestä käsiä, ja kaikkialla asuintaloissa, toimistoissa, kauppakeskuksissa sekä lentoasemalla alettiin mitata ihmisiltä kuumeita.

Maassa muodostettiin muun muassa 140 hengen jäljitystiimi tutkimaan potilaita sekä päättämään mahdollisesta karanteenista.

— Myös kaikenlaisia kysymyskaavakkeita alettiin täyttää: Missä olet ollut? Myöhemmin niiden tilalle tuli matkapuhelimeen applikaatio, jonka avulla saadaan jäljitettyä virukselle altistuneita, Avellan kertoo.

Tällä hetkellä maahan pääsee vain singaporelaiset ja hekin joutuvat ensin kahden viikon karanteeniin.

Viivi Avellan, yhtiökumppani Stephanie Burton (v) ja Suomen Singaporen suurlähettiläs Paula Parviainen Nordic Affair -messuilla. Kuva: Milla Kantola

Bakteerikammoinen hysteerikko?

Kun korona alkoi vuotaa Kiinasta Singaporeen, Avellan otti lapset pois koulusta kahdeksi viikoksi. Ja koska helmikuun puolessa välissä sai vielä tulla Suomeen, perhe matkusti tänne kahdeksi viikoksi.

— Tapasin suomalaisia yrityksiä. Sanoin jossain vaiheessa, että tarvitaan myös Plan B, kakkossuunnitelma, jos kaikki kaatuu. Jotkut naureskelivat, että oletpa bakteerikammoinen. Mutta olimme jo eläneet koronan kanssa Singaporessa, minä tiesin jo mitä se oli. Tuli vähän sellainen olo, että minua pidettiin hieman hysteerisenä, Avellan muistelee.

Perhe palasi Singaporeen. Kaksi päivää myöhemmin alkoi tulla ensimmäiset järkyttävät uutiset Italiasta.

SISU pitää yhtä

Tällä hetkellä tilanne Singaporessa on rauhallinen. Suurlähetystö on pitänyt Singaporessa asuviin suomalaisiin aktiivista yhteyttä - ja nämä toisiinsa. Kaupunkivaltiossa toimii Singaporissa asuvat suomalaiset ry SISU, jonka Facebook-sivustolle lähetystö on muun muassa jakanut tietoa Suomeen matkustamisesta.

Singaporin viranomaiset päivittävät koko ajan tietoa tautitilastoista sekä uusista määräyksistä.

— Niin kuin monissa muissakin paikoissa, myös täällä kiellettiin ensin yli 50 hengen tapaamiset ja sitten lukumäärä pudotettiin kahteenkymmeneen. Tänään astui voimaan uudet rajoitukset: yli kymmenen hengen kokoontumiset kiellettiin, samoin urheilu- ja viihdetapahtumat.

Teipit lattiassa, selät vastatusten hississä

Avellanin mukaan Singaporessa kaikki tapahtuu by the book eli sääntökirjojen mukaan, ja niitä sääntöjä myös noudatetaan. Viranomaiset myös katkaisevat huhuilta siivet heti.

— Tänäänkin tuli viesti, että älkää uskoko juoruja! Oli huhu siitä, että metro ja bussit lopettaisivat kulkemisen.

Avellan kertoo, että kauppojen kassoilla on teipit lattiassa osoittamassa jonotuspaikkoja, sillä ihmisten on myös pysyteltävä toisistaan metrin etäisyydellä. Samanlaisia merkkejä on myös hisseissä: hissiin voi mennä vain kuusi ihmistä ja heidän on asetuttava selät vastakkain niin, että jokaisella on kasvot seinään päin.

Ravintolat ja kuntosalit ovat edelleen auki, mutta niihin otetaan vain kymmenen henkeä kerralla. Terasseilta on poistettu pöydät niin, että jäljelle on vain sallitut kymmenen istumapaikkaa.

"Jokaisessa talossa on pommisuoja, joten säilytän siellä meidän perheen parin kuukauden varmuusvarastoa. Riisiä on ainakin 20 kiloa, tonnikalapurkkeja 30, sardiinipurkkeja saman verran. On tomaattimurskaa, punaviiniä ja jauhoja."

HopLopin kaltaiset sisäleikkipuistot ja mm. elokuvateatterit on laitettu kiinni, samoin puolet kansainvälisistä kouluista. Mutta kaupat pysyvät auki.

— Voisin tältä istumalta lähteä ostamaan lapsille lenkkitossut, mutta en lähde enkä myöskään vie lapsia kauppoihin. Jos jotain tarvitaan, meitä lähellä sijaitsee lähikauppa, jossa ainakin viime kerralla oli aika väljää.

Niin kuin muualla, myös Singaporessa iski viruksen myötä hamstraushulluus.

— Kaupoista loppuivat ensimmäisenä riisit, vessapaperit – ja kondomit, Avellan naurahtaa.

— Mutta täytyy myöntää, hankin itsekin tuplamäärän ruokaa. Jokaisessa talossa on pommisuoja, joten säilytän siellä meidän perheen parin kuukauden varmuusvarastoa. Riisiä on ainakin 20 kiloa, tonnikalapurkkeja 30, sardiinipurkkeja saman verran. On tomaattimurskaa, punaviiniä ja jauhoja. Että jos vaikka alkaisin leipoa.

Kolmas maailmansota

Kaupunkiin ei kulje junat tai lentokoneet, Malesiaan vievät sillat on suljettu. Vain elintarvikekuljetukset pääsevät läpi.

— Täällä on eräs ihana italialainen, Toscanalainen ravintola, jonka kaikki raaka-aineet tuodaan Italiasta. Olimme mieheni kanssa siellä ystävänpäivän illallisella. Kun tulimme ravintolasta ulos, kaduilla oli poliiseja, ambulansseja. Sanoin miehelleni, että tämä on kuin kolmas maailmansota, mutta ilman luoteja, aseita ja pommeja.

Itsekin yrittäjänä Avellan tuntee myös suurta huolta tilanteen vaikutuksesta talouteen. Työntekijät suostuivat palkan laskemisen minimiin ja yritykset yrittävät auttaa toisiaan samalla tavalla kuin Suomessa: ostamalla toisiltaan palveluita ja lahjakortteja.

Ankarat säännöt, mutta turvallinen paikka

Singaporessa rangaistukset ovat ankaria ja joistain rikoksista saattaa seurata raippoja tai jopa kuolemanrangaistus.

Sylkemisestä tai roskan maahan heittämisestä voi joutua pidätetyksi, ja rattijuoppoudesta joutuu vankilaan. Kun Suomessa saa raiskauksesta viiden vuoden tuomion, Singaporessa siitä annetaan 25 vuoden tuomio.

Tiukka kuri johtunee Avellanin mukaan siitä, että kaupunkivaltion historia Malesian alaisena oli aikanaan levoton. Vasta tiukalla kurilla ja säännöillä alue saatiin rauhoitettua, ja säännöistä ei ole ollut tarve luopua.

— Eli täällä on hyvin turvallista elää. Ei tarvitse pelätä.

"Jos joku antaa väärää tietoa liikkumisestaan maassa tai matkailuhistoriastaan, ei pysy kotikaranteenissa tai ei noudata yli kymmenen hengen kokoontumiskieltoa, voi saada kymmenien tuhansien dollarin sakon ja jopa vankeutta."

Säännöt ovat tiukat myös koronan suhteen.

— Jos joku antaa väärää tietoa liikkumisestaan maassa tai matkailuhistoriastaan, ei pysy kotikaranteenissa tai ei noudata yli kymmenen hengen kokoontumiskieltoa, voi saada kymmenien tuhansien dollarin sakon ja jopa vankeutta.

— Ja kun niitä kaavakkeita jouduttiin täyttämään, siellä oli yksi kysymys, että oletteko aikeissa matkustaa jonnekin? Ei tullut mieleenkään valehdella, joten kirjoitin, että kyllä – aikomuksena oli lähteä pääsiäisenä Indonesiaan.

Avellanin mukaan sääntöjä noudatetaan, koska kukaan ei viitsi tuhlata turhaa energiaa niiden kyseenalaistamiseen. Onhan jotkut viisaat päät sen säännön tehneet.

— Mutta hyviäkin asioita tapahtuu. Tänään tuli valtava uutinen: Singapore päätti 45 miljardin tukipaketista. Eli 11 prosenttia buttokansantuotteesta jaetaan kansalaisille, yksityisille ja yrityksille. Yksi käytännön esimerkki tukipaketista on se, että valtio tekee 800 dollarin tilisiirtoja kaikille aikuisikäisille singaporelaisille, Viivi Avellan kertoo.

Suomen uutisia ja tapahtumia hän seuraa päivittäin ja kantaa kaikkien tavoin huolta Suomessa asuvista läheisistään, etenkin vanhemmasta ikäpolvesta.

1 kommentti