Apu

Viikonloppumatka Riikaan: arkkitehtuuria, balttimuotia ja herkuttelua

Viikonloppumatka Riikaan: arkkitehtuuria, balttimuotia ja herkuttelua
Riikaan on lyhyt matka lentää, ja kesällä sinne pääsee risteilemälläkin. Lue täsmävinkit viikonloppulomaan!
Julkaistu: 15.6.2018

Itämeren rannalla, Väinäjoen suulla sijaitseva hansakaupunki Riika on vetänyt kauppiaiden lisäksi puoleensa myös valloittajia eri maista ja liittoutumista. Jokainen valloittaja on jättänyt vuorollaan jälkensä niin kulttuuriin kuin kaupunkikuvaan. Vauraan kaupungin kukoistusta 1900-luvun alussa todistaa edelleen 800 Art Nouveau -tyylisuuntaa edustavaa rakennusta. Rakennukset säilyivät sodista vahingoittumattomina, ja ovat nykyisin Unescon maailmanperintölistalla.

Art Nouveau -julkisivuja voit ihailla Alberta Ielaa ja Elisabet Ielaa pitkin kävelemällä. Tyylisuunnalle on omistettu myös museo osoitteessa Alberta Iela 12.

Jos rakennusten yltäkylläinen kauneus tuntuu liialliselta, suuntaa ulos keskustasta. Neuvostoaikana Riika oli Moskovan ja Pietarin jälkeen jättivaltion kolmanneksi suurin satama, ja vilkkaan satamakaupungit työmuurahaiset saivat omat neuvostotyyliin rakennetut betonilähiönsä keskustan ympärille.

Ruokatuliaisia keskustorin herkkuhalleista

Keskustorin hallit ovat auki seitsemän päivää viikossa, ja useat myyjät avaavat puotinsa vielä iltamarkkinoille. Hallit, jotka on alun perin rakennettu Saksan armeijan zeppeliineille, pursuvat elintarvikkeita: lihaa, kalaa, juustoja, leivonnaisia, marjoja ja sieniä – kaikkea, mitä kasvimaalla ja maatiloilla tuotetaan ja mitä kalastajat saavat pyydettyä.

Jos haluat maistaa perinteisiä latvialaisia elintarvikkeita, kokeile savustettua kinkkua. Latvialaiset savustavat mielellään kaiken: possun, kanan, kalat jopa juustojakin. Juustotiskeillä maajussit myyvät omia juustojaan, joista tyypillisiä ovat miedonmakuiset pehmeät juustot. Jotkut maustavat juuston yrteillä tai marjoilla, esimerkiksi karpaloilla.

Toinen halli pursuaa kaikenlaisia kalavalmisteita kuivatusta kalasta savustettuun ja purkitettuun kaviaarin. Tuoreiden vihannesten lisäksi tiskeillä myydään etikkakurkkuja, hapankaalia ja muita hapatettuja vihanneksia ja kasviksia irtotavarana. Varsinaista superruokaa!

Hallin teepuodissa myydään yrttejä, joita myyjä osaa suositella erilaisiin vaivoihin. Kukkamyyjiä on pitkät rivit, ja tarjolla on taidokkaita kimppuja sekä irtokukkia kauniiden ruusujen ja liljojen lisäksi myös luonnonkukista.

Paikallisten suunnittelijoiden muotia

Jos muoti ja paikalliset nuoret suunnittelijat kiinnostavat, konseptiliike Bold on juuri sinulle. Bold (The Best of Local Design) on balttilaisen muodin näyteikkuna: liike myy latvialaisten, virolaisten, ukrainalaisten ja venäläisten suunnittelijoiden muotia. Tuotemerkkejä on myynnissä noin 60.

Tällä hetkellä pinnalla ovat esimerkiksi Keta Gutmane (urbaania avant garde -estetiikkaa), Slow (tyylikkäitä uima-asuja), Labadiena (rentoa kaupunkimuotia) ja Sputnik (koruja). Liikkeen oma merkki on kiinnostava Kult by Bold, jonka mallistossa on naisellisia mekkoja, housuja, trenssejä ja jakkuja.

Liikkeen hintataso lähtee 20 eurosta aina muutaman sadan euron luomuksiin. Asiakkaista suuri osa on trenditietoista väkeä Moskovasta, joita ei yltiöpäinen kimallus ja kansanväliset tunnetut tuotemerkit kiinnosta.

Kahden ja puolen kilometrin pubikierros

Miera Iela vaikuttaa hiljaiselta kadulta, mutta se herää iltaisin eloon, kun partasuinen nuoriso kokoontuu erikoisoluiden ääreen. Latvia kerskuu pienpanimoiden määrällä, joka on asukaslukuun nähden maailman korkein. 95 prosenttia Latviassa tuotetusta oluesta kulutetaan paikallisesti.

Riiassa toimii kolme historiallista panimoa: Kimmel, Kunzendorf ja Stritzky. Niiden oheen on syntynyt paljon pikkupanimoita, ja monet oluttuvat tekevät omaa olutta. Miera Iealan 2,5 kilometrin mittaisella pubikadulla on yhdeksän pubia, gastropubia ja panimopubia, joissa voit maistella yli sataa latvialaista olutta.

Pikkupanimot kokeilevat rohkeasti erilaisia makuja: esimerkiksi savuolutta ja erilaisilla marjoilla ja yrteillä maustettuja oluita. Tämän kesän trendiksi povataan mango-olutta, jota voi maistella Labietis-pubissa.

Ravintoloita joka makuun

Viinin ystävät voivat valita useista tyylikkäistä viinibaareista. Garagessa voit nauttia myös laadukasta teetä tai kahvia. Garagen henkilökunta koostuu innokkaista viininystävistä, jotka osaavat suositella samppanjoita, saksalaisia rieslingejä ja uuden maailman viinejä. Elizabetes iela 83/85.

Tintossa on laadukkaiden viinien lisäksi tarjolla välimerellistä ruokaa latvialaisella otteella: salaatteja, keittoja, pastoja ja riistaa. Epämuodollinen ja viihtyisä sisustus. Elizabetes iela 61.

Viinifriikin mekka Moltto Wine & grill tarjoaa orgaanisia ja biodynaamisia viinejä pieniltä tuottajilta. Latvian tunnetuin sommelier Jānis Kaļķis on valinnut ravintolaan yli 200 viiniä. Ģertrūdes iela 20.

Lounaalle

Anna Blaua Riikan matkailutoimistosta suosittelee lounasravintoloiksi laadukkaita, mutta rentoja ravintoloita. Valmiermuiža tarjoaa paikallisia makuja ja on erikoistunut oluisiin. A. Briāna iela 9a.

Mio on romanttinen perheravintola, joka on sisustettu antiikkihuonekaluin ja pitsipöytäliinoin – kynttilöitä ja kukkia unohtamatta. Tarjolla on muun muassa salaatteja ja mereneläviä. Blaumaņa iela 15.

Stop by Osta tarjoaa hienon näköalan lisäksi cocktaileja, hiiligrillillä valmistettua kalaruokaa ja hyvää kalakeittoa. Matrožu iela 15.

Illalliselle

Illallispaikoiksi Anna suosittelee laadukkaita mutta ei turhan muodollisia ravintoloita Restorāns 3, Entresol ja Muusu.

Restorāns 3 -ravintola on valittu maan toiseksi parhammaksi ravintolaksi, ja se valmistaa herkullista lähiruokaa kauden luomutuotteista. Kalēju iela 3.

Entresol on hurmaavasti sisustettu ja tarjoaa herkkusuille erilaisia maistelumenyitä. Elizabetes iela 22 .

xfMuusu on sievä ravintola kahdessa kerroksessa. Menyy edustaa kansainvälistä keittiötä. Skārņu iela 6.

Jos olet matkalla lasten kanssa kokeile ravintoloita Kid, Annas Dārzs, Hercogs ja Terra ovat kivoja perheravintoloita.

Kun haluat kokeilla perinteistä latvialaista ruokaa, osoitteesi on Lido, Salve tai Folkklub ALA.

Risteillen tai lentäen Riikaan

Finnair ja Air Baltic lentävät suoraan Riikaan. Lentoaika on tunti ja kymmenen minuuttia. Tallink Europe risteilee Helsingistä Riikaan 8.7. Ristelyillä matkaan menee aikaa 18,5 tuntia suuntaansa. Ota rennosti, ja viihdy laivan spa-osastolla saunoissa tai hemmotteluhoidoissa, nauti ravintoloiden tarjonnasta ja ohjelmasta.

Juttua editoitu 2.8.2018: Evira suosittelee, että Latviasta ei tuoda sianlihaa sisältäviä elintarvikkeita edes omaan käyttöön.

Kommentoi »