Vihreät ovat vähän muita parempia ihmisiä, Maria Ohisalo
Kohtuuton vaalitentti
Vihreät ovat vähän muita parempia ihmisiä, Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja välttelee iloitsemasta keskustan suosion laskusta, koska joskus omakin sauna voi olla tulessa. Juttu on kuudes osa Avun kohtuuton vaalitentti -juttusarjassa, jossa esitämme epäreiluja väitteitä puolueiden puheenjohtajille.
20.2.2023
 |
Apu

Linjasit alkuvuonna, että vihreät ei mene hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Helpotuit, kun sait tällä keinolla viimein käännettyä julkisen huomion hetkeksi puolueeseesi.

Tämä linjaus taisi olla yllätys vain toimittajille. Tuskin yksikään meidän kannattaja on ajatellut, että voisimme olla samassa hallituksessa heidän kanssaan. Meidän ajamamme asiat ovat niin kaukana toisistaan.

Olet vähän kuittaillut perussuomalaisille siitä, että sinun vahtivuorollasi hallitus pani rajat kiinni ja päätti rakentaa aidan itärajalle.

Kyllä, eikä pidä unohtaa, että vihreiden vetovastuulla Suomi päätti hakea Nato-jäsenyyttä ja poliisien määrää on lisätty. Totta kai nämä ajat ovat vaatineet poikkeuksellista politiikkaa, mutta olemme silti tehneet arvojemme mukaisia päätöksiä esimerkiksi koulutus- ja maahanmuuttoasioissa.

Olet ollut salaa tyytyväinen, kun äänekkäin keskustelu kannatuksen laskusta on käyty keskustan eikä vihreiden ympärillä.

Politiikan perusoppeja on se, ettei koskaan pidä iloita, kun jonkun sauna palaa, koska joskus se omakin sauna on tulessa. Julkisuudessa korostuvat riidat, mutta olemme saaneet paljon hyviä asioita aikaiseksi keskustan kanssa, mutta niistä ei saa raflaavia otsikoita.

Harkitsit keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon kiinnittämistä ketjulla Kyösti Kallion patsaaseen, kun keskusta asettui jo sovittua luonnonsuojelulakiuudistusta vastaan.

Luulen, että Kyösti Kallio ei olisi arvostanut keskustan toimintaa tässä lakiuudistuksessa. Hän oli presidentti, joka allekirjoitti lait Suomen ensimmäisistä kansallispuistoista. Tärkeintä on, että laki kuitenkin meni läpi. Se heikkeni hieman, mutta ei vesittynyt.

Koko maailma puhuu vihreästä kasvusta ja siirtymästä, tuulivoimasta ja muista vihreille tärkeistä teemoista. Teidän kannatuksenne laskee, koska muut puolueet ovat omineet teidän teemanne.

Totta kai toivoisin, että meidän gallup-lukumme olisivat paremmat, enkä tiedä miksi ne ovat viime aikoina laskeneet. Fakta on, että ympäristöpuheilla ei ole mitään väliä, jos ne eivät muutu toiminnaksi ja päätöksiksi. Olemme ainoa puolue, joka oikeasti tappelee ympäristö- ja ilmastoasioista.

Puolueen edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö hallitsee vihreää keskustelua Twitterissä. Moni saattaa luulla, että hän on edelleen puolueen johdossa, ja se on sinulle ihan ok.

Se on meidän vahvuus, että entiset, nykyiset ja tulevat puheenjohtajat osallistuvat keskusteluun. Voi myös kysyä, että kuinka moni suomalainen edes on Twitterissä. Siellähän on lähinnä toimittajia ja poliitikkoja.

Vihreät ovat vähän muita parempia ihmisiä, joten suhtaudut kannatuksen laskuunkin ylevästi: tärkeintä politiikassa on asia, ei vaalitulos tai paikka hallituksessa.

Huono päivä hallituksessa on parempi kuin hyvä päivä oppositiossa, joten kannatus ei tosiaankaan ole yhdentekevä asia. Yleisesti uskon, että kaikki politiikassa mukana olevat ihmiset ovat ensisijaisesti mukana siksi, että voivat vaikuttaa asioihin.

Puolueenne periaateohjelman mukaan ”ihmiset ovat maailman kansalaisia”. Ei korkeasti koulutettujen puolueen tarvitse olla niin yksiselitteinen viestinnässään.

Politiikassa on kyse arvoista ja tämä kertoo hyvin, että miten me suhtaudumme ihmisinä maapallolla olemiseen. Jos me ihmiskuntana epäonnistumme tällä pallolla, kaikki muu elämä jossain muualla on todella kaukana.

Vihreillä on 20 kansanedustajaa, joista kolme on miehiä. On ihan luonnollista, että tasa-arvoa julistavan puolueen eduskuntaryhmää johtaa mies ja tärkein ministerinsalkkukin meni miehelle.

Meidän kolmesta ministeristä kaksi on naisia ja eduskuntaryhmääkin johti puolet tästä kaudesta nainen. En olisi voinut kuvitella ketään muuta ulkoministeriksi kuin Pekka Haavistoa. Hänen osaamisensa ulkopolitiikassa on vertaansa vailla.

Suhtaudut myönteisesti kriittiseen mediaan. Lakkautit kuitenkin puolueesi julkaiseman Vihreän lanka -lehden, koska omien ei sovi kritisoida puolueen johtoa.

Näin on ja tämäkin haastattelu on hyvä esimerkki kriittisen median toiminnasta. Lehden rooli oli aikoinaan ihan erilainen, mutta nyt kaikki voivat kritisoida meitä sosiaalisen median eri kanavissa. Sittemmin olemme tukeneet itsenäistä Verde-verkkolehteä, joka pitää yllä keskustelua puolueesta.

Aviomiehesi työskentelee polttoaineteollisuudessa. On ihan jees, että kannustat kansalaisia ajamaan polkupyörällä, kun perheesi saa tuloja fossiilisten polttoaineiden kaupasta.

Puolisoni toimii ST1-yhtiössä uusiutuvan energian parissa. Venäjän hyökkäys on muistutus siitä, että meidän pitää päästä nopeasti irti fossiilisista polttonaineista. Siihen suuntaan kaikkien pitää mennä. Itse ajelen pyörällä aina kun voin.

Vihreitä on kutsuttu pitkään kokoomuksen puisto-osastoksi, mutta oikeasti te olette SDP:n ja vasemmiston torikahvilaporukka.

Meitä sijoitetaan milloin minnekin politikan laidalle. Meidän talouspolitiikkamme ei ole vasemmisto- eikä oikeistolaista, vaan vihreää. Kokoomuksen ja vasemmiston kanssa jaamme samoja arvoja monissa asioissa. Kuntatasolla koitamme edistää hankkeita, joilla kaupungeista ja kunnista tehtäisiin vehreitä ja viihtyisiä. Jos kunnissa on torikahvilaporukoita, niin onko se sitten väärin.

Et halua seuraavaan hallitukseen, koska ministerit liikkuvat autolla ja sinä haluaisit liikkua julkisilla.

Kyllä ministerinhommissa on mahdollista liikkua eri tavoin, ja kyllä minä edelleen liikun julkisilla ja pyörällä, jos se on mahdollista, mutta vaikkapa maakuntareissuilla auto on usein välttämätön.

Maria Ohisalo, 37

  • Vihreiden puheenjohtaja 2019–.
  • Ympäristöministeri 2022–, sisäministeri 2019–2021
  • Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen 2017. Kansanedustaja 2019–.
  • Valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta vuonna 2011. Tutkinut köyhyyttä ja väitteli aiheesta tohtoriksi vuonna 2017 Itä-Suomen yliopistosta.
  • Asuu Helsingissä. Naimisissa öljy-yhtiö ST1:n uusiutuvan energian yksikön johtajan Miika Johanssonin kanssa. Heillä on yksi tytär.
  • Harrastaa pyöräilyä. Voittanut ratapyöräilyssä SM-hopeaa ja palkintoja yleisurheilussa.
Kohtuuton vaalitentti
1 kommentti