Tuulilasi

Vetomies-kilpailu on Suomen MM-rallin todellista kermaa

Vetomies-kilpailu on Suomen MM-rallin todellista kermaa
Vetomies-kilpailu on ollut osana Suomen MM-rallia muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vuodesta 2004 lähtien. Nelivetomies -kilpailu tuli mukaan vasta viime vuonna.
Kuvat Antti Leppänen, CC

Tänä vuonna Nelivetomiehet kilpailevat perjantaina ja lauantaina, kun taas Vetomies -titteli ratkaistaan lauantain haastavilla erikoiskokeilla.

Viime vuonna nelivetomies -kilpailun voittoon ajoi ylivoimaisesti Seppo Kopra Toyota Corollalla WRC:llä. Kun Kopra ei ole puolustamassa titteliään, nousevat vahvimmiksi ennakkosuosikeiksi viime vuoden kakkonen Jyväskylän UA:n Mikko Eskelinen Mitsubishi Lancer Evo 9:lla. Eskelinen lähtee nelivetomiehistä ensimmäisenä matkaan numerolla 201.

Eskelinen ajoi talvella Artic Lapland Rallyssa SM1-luokan neloseksi ja Mikkelin SM-Vaakuna rallissa kuudenneksi. Nelivetomies -kilpailu on 41-vuotiaan Eskelisen ensimmäinen soraralli tänä kesänä.

Toki Eskelinen on ahkerasti kilpaillut radalla pääasiassa Euroopan radoilla Lamborghini Blancpain Super Trofeossa. Parhaimmat tulokset tulivat juuri Nelivetomies -kisan alla Belgian Span radalla, missä Eskelinen oli kummankin lähdön kolmas.

Toinen titteli tähtäimessä

Vuoden 2006 Vetomies Tampereen UA:ta nykyään edustava Tero Röyhkiö hakee nyt tosissaan myös Nelivetomies -titteliä.

– Totta kai tavoitteena on voitto. Tämä kilpailu on kauden ykköskilpailu, joten siihen on hyvin valmistauduttu. Uudistetun auton (Mitsubishi Lancer Evo 6) testit alkavat vasta huomenna, mutta luottavaisin mielin lähden testaamaan, jutteli ylöjärveläinen.

– Kyllähän on hieno ja todella haastava reitti. Pitää ajaa järki päässä, että pääsee maaliin saakka. Perjantain erikoiskokeista mieleenpainuvin oli ehdottomasti EK-6 Päijälä. Se on todella vauhdikas ja ajettava pätkä. Lauantain ensimmäiset erikoiskokeet EK-14 Mökkiperä ja EK-15 Jukojärvi ovat myös todella hienoja, ihasteli Röyhkiö.

Röyhkiö luettelee kovimmiksi haastajaksi Eskelisen, Jarkko Hosikeen ja Jari Tuurin.

– Poiketkaa morjentamassa meitä Paviljonkiin. Meillä on siellä hieman silmän ruokaakin, Angelsin tytöt, kehottaa Röyhkiö.

Kaikkiaan Nelivetomies -tittelistä lähtee kisaamaan 19 autokuntaa. Edellämainittujen lisäksi kovaa panosta odotetaan mm. Korpilahden UA/MK:n Mika Rampaselta. Rampanen ajoi viime Opel Astralla Vetomies -kisan kolmanneksi.

Nuorala jahtaamaan Vetomies -titteliä

Myös Vetomies -titteli on avoin, kun hallitsevan Vetomiehen 2013 Mikko Kauppisen nimeä ei löydy osanottajalistalta. Ensimmäisenä Vetomies ¬-ehdokkaana 2014 matkaan starttaa numerolla 220 hallitseva F-Cupin mestari Kangasalan UA:n Jaska Nuorala Volvo 240:lla.

F-Cupin mestari ajoi viime kesän lopulla Tampereen SM-rallissa aivan hurjia aikoja, päihittäen vanhalla MM-rallin erikoiskokeella (Siitama) lähes kaikki SM-sarjan vakiokiertäjät. Mikä lienee Nuoralan vauhti sitten Keski-Suomen teillä tulevana lauantaina?

– Reitti näytti ja tuntui hyvältä. Toivottavasti kuivat kelit jatkuvat. Jukojärvi (EK-15) on minulle mieluisin. Surkee (EK-16) ja Leustu (EK-18) ovat taas tutumpia. Kahdella viimeksi mainitulla pitää hyökätä kunnolla, arveli Nuorala.

Kovimmiksi haastajiksi Nuorala luetteli mm. VW Golf -pilotit Tomi Tukiaisen ja Marko Kinnusen sekä Volvo-kuskit Tero Salmisen ja Markus Hellströmin. Moni muukin voi sekoittaa kärkeä Nuoralan laskuissa.

Reitti ja aikataulu

Ensimmäinen Nelivetomies lähtee reitille perjantaina 1.8. Jyväskylän Paviljongista n. klo 10.15. Lauantaina 2.8. ensimmäinen Nelivetomies starttaa reitille n. klo 9.42. Nelivetomiesten perään lähtevät silloin myös Vetomiehet.

Perjantai 1.8.

  • EK-5        Pihlajakoski (1. auto n. 11.48)
  • EK-6        Päijälä  (1. auto n. 12.56)
  • EK-7        Kakaristo (1. auto n. 13.54)
  • EK-8        Painaa (1. auto n. 15.12)
  • EK-13      Harju (1. auto n. 19.00)

Lauantai 2.8.

  • EK-14     Mökkiperä (1. auto n. 10.35)
  • EK-15     Jukojärvi (1. auto n. 11.33)
  • EK-16     Surkee (1. auto n. 13.20)
  • EK-17     Himos  (1. auto n. 14.48)
  • EK-18     Leustu (1. auto n. 15.21)

Nelivetomiesten ja Vetomiesten maaliintulo ja palkintojen jako on Paviljongissa lauantaina 2.8. n. klo 16.20.

Lisää tietoa Suomen MM-rallista löydät Tuulilasin uusimmasta numerosta 10/2014, joka on myös rallin virallinen kisaopas.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 30.7.2014
Kommentoi »