Vesijuoksu hoitaa nivelrikkoa
Terveys ja hyvinvointi
Vesijuoksu hoitaa nivelrikkoa
Ohjattu vesijuoksu raajoihin kiinnitettävien ”evien” kera on tehokasta hoitoa nivelrikkoon.
29.9.2016
 |
Apu

HUSin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyössä tekemä tutkimus osoitti ensimmäisen kerran, että nivelrikon vaurioittamaa nivelruston koostumusta voidaan aktiivisesti parantaa.

Ohjattu, vastusten eli eripainoisten ”evien” avulla tehty vesiliikunta voi vaikuttaa niveliin tavalla, johon muut liikuntamuodot eivät pysty. Vedessä liikkuminen mahdollistaa muun muassa suuremmat liikeradat kuin muuten olisi mahdollista.

Ortopedian ja traumatologian professorin Ilkka Kivirannan mukaan tutkimus toi esille, että vesivastusliikuntaa harjoittaneiden koehenkilöiden ruston rakenne muuttui yhtenäisemmäksi, eli kollageenisäikeiden suunta yhdenmukaistui ja ruston vesipitoisuus pieneni.

Terveessä polvessa nivelrusto toimii iskunvaimentimena ja on kuin kimmoisa geelipatja. Kimmoisuus syntyy, kun ruston soluväliaineen sokeriainesosat sitovat rustokudokseen vettä. Kollageeniverkosto puolestaan rajoittaa ruston turpoamista ja pitää kudoksen kasassa.

– Nivelrikon hoidossa on tärkeää kohtuullinen nivelten kuormitus. Jos ei liiku, nivelen rappeutuminen nopeutuu, Kiviranta sanoo.

Tutkimukseen osallistui 87 lievästä polven nivelrikosta kärsivää 60–68-vuotiasta naista, joista puolet vesijuoksi. Kontrolliryhmä ei liikkunut lainkaan. Nivelrikko on yleisin nivelsairaus Suomessa.

Teksti: Riitta Heimonen

Kommentoi »