Apu

Vesibisnes tyrmättiin – Jyväskylä peruutti suunnitelmat myrskyn keskellä

Vesibisnes tyrmättiin – Jyväskylä peruutti suunnitelmat myrskyn keskellä
Vesihuollon yksityistäminen oli hanke, joka ajoi Jyväskylän myrskyn silmään.

Vesihuollon yksityistäminen kuohuttaa. Jyväskylän kaupunki alkoi selvittää, pitäisikö sen myydä osa energia- ja vesilaitoksestaan. Jyväskylän suunnitelma sai monet kansalaiset ja poliitikot epäilemään, että kyseessä on itse asiassa vesilaitoksen yksityistäminen.

Vesihuollon yksityistämisestä on noussut valtakunnallinen kohu. Yksityistämistä vastustava kansalaisaloite keräsi tammi-helmikuun vaihteessa noin vuorokaudessa yli 50 000 allekirjoitusta. Näin se ylitti vaadittavan rajan, jonka jälkeen kansalaisaloite siirtyy eduskunnan käsittelyyn.

Jyväskylän energia- ja vesihuolto ovat kaupungin omistaman Alva-energiayhtiön alaisuudessa. Yle uutisoi maanantaina 10.2., että Jyväskylä keskeytti suunnitelmansa.

Ennen keskeytystä Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr.) kertoi Avulle:

– Tarkoitus on selvittää, löytyykö Alvan vähemmistöosakkuudesta kiinnostunut taho, joka olisi valmis kehittämään yhtiötä.

Lumela sanoi, että mahdollista vähemmistöosuuden myyntiä vasta selvitettiin. Hän piti mahdollisena, ettei kaupunki myykään mitään, vaan energia- ja vesiyhtiön kanssa jatketaan kuten tähänkin saakka.

– Kaupunginhallitus on asettanut myynnille tiukat ehdot. Voi olla, ettei niitä täyttäviä ehdokkaita löydy. Ensimmäistäkään päätöstä ei ole tehty, Lumela sanoi.

Lumelan mukaan Jyväskylä ei ollut pakkoraossa. Tarkoituksena ei siis ollut paikata kaupungin taloutta Alvan myyntirahoilla, vaan etsiä kumppania, joka osaisi auttaa kaupungin energia- ja vesihuollon kehittämisessä.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoi kuun taitteessa Ylelle, että nyt olisi myös otollinen aika myydä. Toisin sanoen kaupunki olisi voinut saada Alvan osakkeista ison tukun rahaa.

Monet kansanedustajat haukkuivat Jyväskylän hankkeen, muun muassa opetusministeri Li Andersson (vas.)

– Ehkä vähän yllätyksenä tämä on tullut, mutta kaikki keskustelu on tervetullutta. Kaikkiin kysymyksiin yritetään vastata, ja riskit arvioidaan perusteellisesti, Lumela sanoo.

Tästä on kyse

Jyväskylä selvitti, voisiko vesiyhtiöstä myydä osan. Moni pelkää vesihuollon yksityistämistä ja veden muuttumista bisnekseksi. Hanke nosti suuren valtakunnallisen kohun ja vastarinnan.

Julkaistu: 10.2.2020
1 kommentti