Tv-tähti Veronica Verho oppi elämään vauvautelujen kanssa – sairautta on jopa käytetty häntä vastaan: ”Maailmani romahti”
Vuoden luetuimmat
Tv-tähti Veronica Verho oppi elämään vauvautelujen kanssa – sairautta on jopa käytetty häntä vastaan: ”Maailmani romahti”
Somevaikuttaja Veronica Verho sai nuorempana kuulla olevansa kyvytön saamaan biologisia lapsia. Hän myös ajautui nuorempana huonoihin suhteisiin ja tunsi itsensä huijariksi. Vahvemmaksi tuleminen on vaatinut paljon työtä ja rakkautta.

Julkaistu 29.6. – Päivitetty 17.12.2022

Kaiken piti olla selkeää ja rutiinia. Kyseessä olisi 20-vuotiaan Veronica Verhon ja lääkäriyrityksen välinen kaupallinen yhteistyötapaaminen. Lääkäriyritys halusi sosiaalisen median vaikuttajan ja mediakasvon Veronican mukaan kannustamaan naisia käymään gynekologilla. Mutta koska vaikuttajan on tärkeää tietää, mitä mainostaa, Veronica meni käymään gynekologilla.

– Tämä ei voi olla totta, Veronica parahti kuultuaan lääkärin lausunnon.

Diagnoosi muutti hetkessä Veronican elämän. Lausunnosta kävi ilmi, että hän sairastaa munasarjojen vajaatoimintaa. Munasarjat ovat surkastuneet ja raskaaksi tuleminen olisi näin ollen lääketieteellisesti mahdotonta.

– Maailmani romahti, Veronica kertoo kuusi vuotta tapahtuman jälkeen.

Hän alkoi opetella elämään sairautensa ja sen ajatuksen kanssa, että hänestä ei tulisi koskaan biologista äitiä.

– Oli opittava uskomaan, että minun on mahdollista saada lapsi lahjoitetulla munasolulla tai vaikka adoption kautta, mutta luonnollisin keinoin ei. Nyt olen puhunut asiasta jo sen verran kauan, että asia ei tunnu enää maailmanlopulta.

Pitkään häntä kannustettiin uskomaan ihmeeseen.

– On ihanaa, että ihmeitä tapahtuu ja tiedän ihmisten tarkoittavan hyvää. Mutta tiedän, että raskaaksi tuleminen on lääketieteellisesti mahdotonta. En enää halua tuhlata energiaa sellaisen pohtimiseen, vaikka joskus toivoin, että mitäs jos joskus. Nyt ymmärrän, että jos munasarjat ovat surkastuneet, ne eivät kasva uudestaan. Minua ei enää loukkaa, jos joku kysyy epähuomiossa, aionko hankkia joskus lapsia. Toki se on kysymys, jota ei pitäisi koskaan esittää kenellekään. Ikinä ei voi tietää, mitä taustalla piilee.

Veronicalle tosiasioiden tunnustaminen oli askel eteenpäin, mutta hedelmättömyyden toteaminen oli kuitenkin kova paikka. Se tunki ajatuksiin, osui itsetuntoon ja luikerteli sisään parisuhteisiin.

Se on ollut yksi suurimmista syistäni siihen ajatukseen, ettei minua voi kukaan rakastaa. Surullista kyllä, se on ollut myös asia, joka minua vastaan on otettu aseeksi aiemmassa suhteessani. (Lainaus Veronica Verhon haastattelusta Meeri Koutaniemen ja Ann-Mari Leinosen Rakkaus-kirjassa (WSOY).

Verhon elämä on sekoitus menestystä ja kipua

Sosiaalisen median vaikuttaja, juontaja Veronica Verho, 26, on edennyt elämänsä ajan päämäärätietoisesti unelmiaan kohden. Hän päätti jo nuorena haluavansa radiotoimittajaksi, ja se hänestä myös tuli. Hänestä kasvoi myös monien nuorten esikuva, jolla on yksi Suomen seuratuimmista Youtube-kanavista.

Hänen vuonna 2012 perustettua tiliään seuraa yli 230 000 ihmistä ja siellä hän esittelee elämänsä ihania hetkiä, kuten uuden perheenjäsenen, Matti-mäyräkoiran seikkailuja. Somessa hän kertoo avoimesti myös elämänsä kipukohdista.

Kipukohtia Veronican elämään onkin mahtunut. Veronica kertoi huhtikuussa julkaistussa Rakkaus-kirjassa yhdessä entisessä parisuhteessaan kokemastaan henkisestä väkivallasta: Minua on haluttu hallita niin, että se on rikkonut sisimpäni täysin. Joskus myös iholle on jäänyt jälkiä hallinnasta. Olen monesti miettinyt kaikkia niitä hetkiä, jolloin olen kertonut ystävilleni mitä edellisenä yönä on tapahtunut ja kuinka minua on pelottanut. Naiset ovat olleet empaattisempia, mutta miehet ovat vähätelleet kokemuksiani. Menneisyyteni on ollut täynnä surua, itkua ja kipua.

– Olen miettinyt, olenko ajautunut nuorempana huonoihin suhteisiin sen vuoksi, että olen eroperheen lapsi. Lapsuuteni oli ihanaa aikaa, mutta vanhempieni eron myötä elämäni muuttui. Joidenkin ihmisten vanhemmat ovat olleet koko elämänsä ajan yhdessä, ja heillä on käsitys siitä, miltä täydellisen parisuhteen pitää näyttää. Minulla, eikä monella muullakaan, ole ollut sitä mallia. Se saattoi olla yksi syy hapuiluuni.

Nuorena hän kertoo olleensa rakkaudessaan hölmö.

– Alussa sitä kokeilee, mitä seurustelu ylipäänsä on. Siinä valitettavasti kaikkeen tottuu, myös ikäviin asioihin. Kun ensimmäisen kerran toinen sanoo rumasti, toisella kerralla se ei enää tunnu niin pahalta. Ja sitten alkaa helposti puntaroida, että onhan meillä tässä suhteessa kaikkea hyvääkin, että kyllähän me voitaisiin päästä tästä yli.

Monesti Veronica mietti, miten toinen voi sanoa niin ilkeitä asioita rakastamalleen ihmiselle.

– Mutta kaikki se unohtuu niin nopeasti, kun tilalle tulee toinen ongelma. Toisaalta muistan vieläkin jokaisen satuttavan sanan. Monesti kuvittelin, että itseään pitäisi muuttaa, jos toinen ei pidä jostain luonteenpiirteestäsi. Mutta eihän kenenkään tarvitse muuttaa itseään, halujaan tai mieltymyksiään toisen ihmisen takia, hän sanoo.

Rakastuminen vaati pitkää terapiajaksoa

Meni pitkä aika ennen kuin Veronica uskalsi rakastua uudelleen, heittäytyä tunteiden armoille. Se vaati pitkää käyntiä terapiassa.

– Terapiasta olen saanut käsittämättömän määrän työkaluja. Alun perin menin vastaanotolle, koska kärsin huijarisyndroomasta. Olen päässyt siitä yli, mutta sekin vaati pitkän ajan. Päätin, että käyn terapiassa niin kauan kuin homma vaatii.

Rakkaudestakin puhuttiin. Veronican oli vaikea hypätä rakkauteen mukaan, antaa toiselle itsensä.

– Olin tosi haavoittuva. Eikä saisi olla kyyryssä, varuillaan siitä mitä seuraavaksi tapahtuu. Rikkookohan tuo minut? Kun lopulta tajusin sen, että kun osaan arvostaa itseäni, se voi ehkäistä sitä, etten ajautuisi enää huonoon suhteeseen.

Veronican piti tehdä paljon töitä itsensä kanssa, että hän pääsi irti tuhoisista ajatuksista.

– Se on ollut helpommin sanottu kuin tehty. Edellisten suhteiden hyvää tai huonoa on vaikea olla tuomatta uuteen suhteeseen. Ihminen on tunteineen kuin paperi. Kun sen kerran rypistää, rypyt jäävät siihen, vaikka paperin laittaisi kuinka mankelin läpi. Kaikki on pakko käsitellä ennen kuin menee uuteen suhteeseen.

Tänä päivänä Veronica pyrkii ajattelemaan menneitä kipeitä kokemuksiaan positiivisen kautta.

– Siihen oli syynsä, miksi olin parisuhteessa, joka ei ollut reilu tai rehellinen. En enää tekisi samaa virhettä ja menisi sellaiseen. Piti mennä pohjaa pitkin ja oppia, mutta nyt osaan vaatia ihmistä, kosketusta, sanoja – niitä asioita, joita minäkin ansaitsen. Ensin piti vain oppia itsensä.

"Juhani sanoi, että en minä lähde mihinkään"

Kaksi vuotta Veronica Verhon elämässä kaikki muuttui, kun pitkäaikainen ystävä Juhani Koskinen muuttui miesystäväksi.

– Kun kohdalle osui viereltäni oikea ihminen, uskalsin rakastua täysillä. Hän jaksoi toitottaa, että tässä ei sinua tulla rikkomaan.

Veronica kertoi Juhanille heti alkuun avoimesti, miten uusi suhde jännittää ja pelottaa.

– Kerroin hänelle suoraan, että tässä on nyt nämä asiat, jotka ovat elämässäni ihan paskaa. Ne satuttavat minua ihan saakelisti ja jos tökkäät minua hammastikun kokoisella asialla, minä murrun. Ota tai jätä. Ja Juhani sanoi, että en minä lähde mihinkään.

– Minua ei enää loukkaa, jos joku kysyy epähuomiossa, aionko hankkia joskus lapsia. Toki se on kysymys, jota ei pitäisi koskaan esittää kenellekään. Ikinä ei voi tietää, mitä taustalla piilee.

Sillä oli iso merkitys, että ensimmäistä kertaa parisuhteessa Veronica uskalsi alkaa rakastamaan myös itseään. Silloin voi oppia luottamaan myös toiseen.

– Silti elämässä joskus on hetkiä, jolloin se ei vain onnistu. Silloin toiselta saama tuki on äärettömän tärkeää. Silloin ikävätkään tunteet, kuten mustasukkaisuus eivät nosta päätään. Jos on sujut itsensä kanssa ja suhde on hyvä, kannattaa miettiä, mistä ne mustasukkaiset ajatukset nousevat. Täytyy luottaa. Epäileminen on myrkyllistä ja epäreilua, vaikka toinen sen ymmärtäisikin. Ei suhteen tarvitse siitä silti kärsiä.

Silti edellisten suhteiden haamut voivat silloin tällöin kummitella uudessa, hyvässäkin suhteessa. Silloin itselleen kannattaa antaa aikaa, Veronica sanoo.

– Se pitää hyväksyä, mutta sitten on aika kasvaa. Itsekin yritän päästä aina eteenpäin enkä muistella menneitä.

Veronicaa viehättää suuresti Juhanin rauhallisuus.

– Silti minua jännitti hirveästi kertoa Juhanille lapsettomuudestani. En voinut tietää etukäteen, jos isyys olisikin ollut hänelle maailman suurin unelma. Ja koska en voi tehdä asialle mitään, sen esilletuominen tuntui vaikealta.

Veronica kertoi Rakkaus-kirjassa onnellisuuden hetkestä, kun asia ei mennytkään pelottavaan suuntaan.

Ja sitten tuleekin Juhani, joka kietoo minut lämpöön ja rakkauteen sanomalla, ettei tehdä tästä lapsettomuudesta nyt suurempaa numeroa. Olen täydellinen hänelle juuri tällaisena kuin olen.

– Siihen oli syynsä, miksi olin parisuhteessa, mikä ei ollut reilu tai rehellinen.

Veronica arvostaa suuresti, ettei Juhani, oma rakas, ole koskaan käyttänyt lapsettomuutta minkäänlaisena aseena häntä vastaan.

– Riitän hänelle yksin, ilman kolmea lasta ja omakotitaloa. Silti tuntuu kipeältä olla se tyyppi, joka ei niitä asioita voi tarjota.

Luvassa stressittömät häät

Kihloissa oleva pariskunta suunnittelee häitä kahden vuoden päähän.

– Olimme juuri ystävien häissä ja oli ihana miettiä, mitä haluamme omiin häihimme. Pian olemme menossa katsomaan hääpaikkoja, sillä tänä vuonna kaikki oli varattu eikä ollut mitään mahdollisuutta järjestää häitä. Mutta ei meillä ole mikään kiire.

Veronica toivoo, että maalaishenkiset häät voisi järjestää ilman stressiä, rauhassa.

– Toivon, että se olisi juhla, joissa voisi nauttia itsekin, ilman vuoden paniikkia. Ja Juhanin ja minun vanhemmat eivät ole vielä tavanneet ollenkaan! En edes tiedä miksi, koska he asuvat lähekkäin toisiaan Turussa. Ehkä he voisivat tutustua toisiinsa, että ei tarvitsisi ensimmäisen kerran tavata häissä, Veronica nauraa.

Veronica lopetti alkuvuodesta toistaiseksi radiotyöt.

– Se on tuntunut ihanalta! Rakastin sitä työtä tosi paljon, vaikka olin ihan loppu ja väsynyt viimeisinä aikoina. Se oli paras päätös, minkä pystyin tekemään.

Tv-juontajaksi siirtynyt Veronica on tällä hetkellä todella inspiroitunut telkkarimaailmasta. Hän on toki televisiossa ollut ennenkin, kolme kautta juontajana Posse-viihde­ohjelmassa sekä osallistujana ohjelmissa Selviytyjät Suomi ja Tanssii tähtien kanssa vuonna 2019. Viime syksynä hän juonsi realitysarjaa Love Island Suomi.

Tämän vuoden keväällä ja kesällä on kuvattu Huippumalli haussa -ohjelmaa, joka palaa vuosien tauon jälkeen ruutuun syksyllä. Veronica juontaa sarjaa.

– Se on ollut maailman ihaninta. Olen seurannut sarjaa aikoinaan, lapsena. En todellakaan osannut silloin edes haaveilla, että olisin vielä joskus osa sitä maailmaa.

Hän tunnustaa olevansa työasioissa perfektionisti.

– Pidän siitä piirteestä itsessäni. Kun töitä tehdään, niitä tehdään tosissaan ja pyrin aina tekemään työni mahdollisimman hyvin, sillä olen antanut niille kaikkeni.

Kivojakin töitä on mahdollista haalia liikaa.

– Minun on yhä tosi vaikea sanoa ei.

  • Kursivoidut kohdat Meeri Koutaniemen ja Ann-Mari Leinosen Rakkaus-kirjasta (WSOY).

Veronica Verho

  • Syntyi: 20. huhtikuuta 1996 Turussa.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: kihlattu Juhani Koskinen ja Matti-mäyräkoira.

  • Ajankohtaista: juontaa Huippumalli haussa -ohjelmaa syksyllä MTV-kanavalla.

Meikki Neea Kuurne. Stylisti Anna Björklund. Värikäs mekko, vihreä toppi ja nahkahame: Envii / Kauppahuone Agency. Sormukset ja kaulakoru: The Label Is Juicy.

Päivitetty 17.12.2022 – Julkaistu 29.6.

2 kommenttia