Apu

Venetsian tulvat uhkaavat hukuttaa maailmanperinnön mereen – Näin toimii MOSE-tulvajärjestelmä, jolla yritetään estää historiallisen kaupungin tuhoutuminen

Venetsian tulvat uhkaavat hukuttaa maailmanperinnön mereen – Näin toimii MOSE-tulvajärjestelmä, jolla yritetään estää historiallisen kaupungin tuhoutuminen
MOSEn pitäisi kestää jopa kolmemetrisiä tulvia ja se aktivoituu puolessa tunnissa. Ensimmäisen kerran MOSE pelasti Venetsian lokakuussa 2020, jolloin meriveden pinta nousi 1,35 metriä yli normaalin. Järjestelmän on määrä olla täydessä valmiudessa vuonna 2023.
Julkaistu: 10.8.2022

Venetsiassa acqua alta eli poikkeuksellisen korkea nousuvesi on yhä yleisempi ilmiö. Nyt sitä vastaan taistellaan MOSE-tulvajärjestelmällä, joka eristää Venetsian laguunin Adrianmerestä tulvien ajaksi. Sen liikuteltavat portit sulkevat meriveden pääsyn laguuniin Lidon, Malamoccon ja Chioggion salmissa yhteensä 1,56 kilometrin pituudelta.

Tulvat koettelevat Venetsiaa erityisesti loka-maaliskuun välillä. Marraskuussa 2019 kaupunkia koettelivat pahimmat tulvat yli 50 vuoteen. Tuolloin vesi nousi 1,87 metriin ja sen alle joutui 85 prosenttia koko kaupungista.

MOSE rakentuu 78 keltaisesta 20 metrin levyisestä portista, jotka makaavat matalan veden aikana meren pohjassa valtavan betonialustan päällä vedellä täytettyinä. Tulvahälytyksen alkaessa portit täyttyvät paineilmalla ja nousevat ylös. Jokainen portti toimii itsenäisesti hieman eri tahdissa, mikä suojaa niitä meren puolelta tulevan veden valtavalta paineelta. MOSEn pitäisi kestää jopa kolmemetrisiä tulvia ja se aktivoituu puolessa tunnissa.

MOSE pelasti Venetsian ensi kertaa lokakuussa 2020, jolloin meriveden pinta nousi 1,35 metriä yli normaalin. Järjestelmän on määrä olla täydessä valmiudessa vuonna 2023.

MOSE on ollut kivinen ja rahaa nielevä projekti. Suunnitelmat alkoivat jo 1980- luvulla, mutta rakennustyöt pääsivät käyntiin vasta 2003. Projektin kustannukset ovat tähän mennessä kuusi miljardia euroa, mikä on reippaasti yli alkuperäisen budjetin. Matkan varrella ei ole vältytty korruptiolta ja poliittisilta skandaaleilta.

Tulvajärjestelmän ohjauskeskus sijaitsee Lidon salmessa olevassa keinotekoisessa saaressa. Tulvahälytysten aikana MOSEn toiminnasta vastaa tietokoneiden ääressä ja vedenalaisissa tunneleissa työskentelevä satahenkinen tiimi.

Venetsiassa on jo vuosisatoja taisteltu vedenpinnan nousua vastaan, mutta viime vuosikymmenien aikana ilmastonmuutos on lisännyt tulvien tiheyttä ja ankaruutta.

Suomaan ja paalutusten päälle 188 saarelle rakennettua kaupunkia uhkaa myös hidas vajoaminen.

MOSE- eli Mooses-padon varassa on nyt paljon.

Artikkelin kuva on Venetsiassa Pyhän Markuksen aukiolta vuoden 2021 marraskuussa, jolloin turistien piti suojata jalkansa vedeltä kalosseilla.

Kommentoi »