Venäläiset hakevat turvapaikkaa Suomesta uudella perusteella – Ukrainan sodan vastustus näkyy hakemuksissa
Puheenaiheet
Venäläiset hakevat turvapaikkaa Suomesta uudella perusteella – Ukrainan sodan vastustus näkyy hakemuksissa
Venäjän kansalaiset eivät ainakaan toistaiseksi jätä enempää turvapaikkahakemuksia kuin edellisvuosina. Ukrainan sodan vastustaminen näkyy kuitenkin jo Suomen rajoilla yhtenä uutena turvapaikan haun perusteena.
12Kommenttia
Julkaistu 1.4.2022
Apu

Kymmenet tuhannet venäläiset ovat matkustaneet Ukrainan sodan aikana Venäjältä muihin maihin. Allegro-junat olivat täynnä Venäjältä tulevia matkustajia siihen asti, kun niiden kulku keskeytettiin maaliskuun lopulla. Samaan aikaan jo vuosikymmenen heikentynyt ihmisoikeustilanne Venäjällä kiristyy entisestään.

Kuitenkin vain pieni osa Venäjältä lähteneistä kansalaisista on hakenut turvapaikkaa EU-maista. Suomesta on tänä vuonna hakenut turvapaikkaa 146 Venäjän kansalaista.

– Venäjän kansalaisten hakemusten määrässä oli pieni piikki maaliskuun alussa, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Lehtinen kertoo, että Venäjän kansalaisten turvapaikkahakemusten määrä on lievässä nousussa. Toistaiseksi hakijamäärä kuitenkin vastaa aikaisempien vuosien lukemia.

– On hyvä muistaa, että Venäjä on viimeiset kymmenen vuotta ollut turvapaikkahakemusten osalta hakijamäärältään viiden suurimman lähtömaan joukossa. Venäjän kansalaisten turvapaikkahakemusten määrä on ollut 200–500 vuodessa viimeisen kymmenen vuoden ajan.

Viime vuosina turvapaikkaa Venäjän kansalaisista ovat hakeneet erityisesti pohjoiskaukasialaiset hakijat, poliittiset aktivistit ja Jehovan todistajat.

Lehtinen kertoo, että viime vuosina turvapaikka on myönnetty 25–30 prosentille hakijoista. Hyväksymisprosenttiin vaikuttaa hakijoiden profiili ja lähtömaan tilanne.

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vastustanut mielenosoittaja pidätettiin Moskovassa 13.3.2022.

Perinteisesti venäläiset turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen viisumilla

Tänä vuonna Ukrainan sota on kuitenkin näkynyt uutena turvapaikkaperusteena Venäjän kansalaisilla.

– Nyt vaikuttaa siltä, että Ukrainan sota ja sen vastustaminen on usealla turvapaikanhakijalla perusteena. Kyse on alustavista havainnoista. Turvapaikkapuhuttelussa selviää tarkemmin mistä hakijan tapauksessa on kyse.

Lehtinen kertoo, että venäläiset turvapaikanhakijat ovat tyypillisesti saapuneet Suomeen joko Suomen tai jonkun muun maan myöntämällä viisumilla. Sen lisäksi turvapaikkaa on nyt hakenut yksittäisiä henkilöitä, joilla on ollut joku muu oleskelulupa Suomeen.

Venäläiset tarvitsevat viisumin tai oleskeluluvan päästäkseen Suomeen tai muualle Schengen-alueelle. Suomessa venäläiset ovat lisäksi pitkään olleet yksi suurimmista oleskelulupia hakevista ryhmistä. Oleskeluluvan he voivat saada perheen, työn, tai opiskelun perusteella. Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan venäläiset jättivät viime vuonna 4 345 ensimmäistä oleskelulupaa koskevaa hakemusta.

Haasteita matkustamiselle Suomeen asettavat tällä hetkellä viisumin saannin lisäksi lentoliikenteen ja Allegro-junien liikenteen katkaiseminen sekä koronavirusrajoitukset.

Kun katsotaan EU-maita laajemmin, ovat Venäjän kansalaiset jättäneet eniten turvapaikkahakemuksia Saksassa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Belgiassa. Hakemuksia on jätetty Lehtisen mukaan kaikkiaan yli pari tuhatta. Suhteessa monista muista valtioista kotoisin olevien turvapaikanhakijoiden määriin ovat Venäjän kansalaisten hakumäärät vielä pieniä.

– Esimerkiksi Tunisian, Perun, Albanian, Marokon, tai vaikka Georgian kansalaiset ovat tehneet EU-maissa enemmän hakemuksia kuin Venäjän kansalaiset, vertaa Lehtinen.

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vastustava mielenosoitus Moskovassa 13.3.2022. Poliisien kypäriin on teipattu hyökkäyssodan tunnukseksi noussut Z-kirjain.

Venäjän ja Ukrainan kansalaisten hakemuksilla erilainen käsittely

Venäjän kansalaisten turvapaikkahakemusten määrä on merkittävästi pienempi kuin Ukrainan kansalaisten Suomessa jättämien tilapäisen suojelun hakemusten määrä. Jälkimmäisiä on tähän mennessä kertynyt 14 707, kertoo Lehtinen. Päätöksiä tilapäisestä suojelusta on tehty tähän mennessä 2 458.

Toisin kuin ukrainalaisten tilapäisen suojelun hakemukset, Venäjän kansalaisten turvapaikkahakemukset käsitellään yksilöllisesti, tarkoittaen että niihin kuuluu puhuttelu ja yksilöllinen päätösharkinta.

Turvapaikkahakemusten lisäksi 28 Venäjän kansalaista on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua. Tyypillisesti he ovat Ukrainasta paenneiden perheenjäseniä. Tilapäinen suojelu koskee ukrainalaisia ja heidän perheenjäseniään, siis tässä tapauksessa myös Venäjän kansalaisia.

12 kommenttia