Apu

Venäjällä sodanvastaisuus yhdistää opettajia, eläkeläisiä, feministejä ja oppositiopoliitikkoja: Natalia Filonova ei luovuta jättisakoista huolimatta

Venäjällä sodanvastaisuus yhdistää opettajia, eläkeläisiä, feministejä ja oppositiopoliitikkoja: Natalia Filonova ei luovuta jättisakoista huolimatta
Venäläisten sodanvastaisuus elää pienissä teoissa. Puistonpenkkiin on sidottu vihreä nauha, ja sen viereen liimattu lappu, jossa kysytään: "Miksi "Kunnia Venäjälle!" on isänmaallista, mutta "Slava Ukraina" fasismia?"
Julkaistu: 6.6.2022

Kun venäläisen sotilaan vaimo kertoo miehelleen, että tämä voi raiskata ukrainalaisia naisia, hän on saman propagandan vaikutuksen piirissä kuin miehensä. Vaimo ajattelee, että kaikki keinot on käytettävä.

Sodassa epänormaali voi tuntua normaalilta. Kun vaimo rohkaisee miestään seksiin toisen naisen kanssa, on tämä tulkittava kehotuksena rangaista ja vahingoittaa vihollista. Raiskaus on julma ase.

"Ei tule esiin, että tämä on toinen nainen, vaan se, että tämä on vihollinen. Ei pidä ajatella, että naiset olisivat vähemmän väkivaltaisia vain siksi, että he ovat naisia."

Naisten rooli jää vanhojen ukkojen aloittamassa sodassa taka-alalle. Puhe sodan vastustajista ansaitsee lisää julkisuutta.

Burjatiassa, eläkkeellä oleva toimittaja Natalia Filonova, 59, vaati bussin kuljettajaa poistamaan autosta Z-kirjaimen. Muita matkustajia hermostutti matkan keskeytyminen – ei kiistely Venäjän omasta "natsi-symbolista", joka on tullut tunnetuksi Ukrainan sodan aikana.

Kukaan matkustajista ei sanonut mitään, kun eläkeläinen pidätettiin. Hän on saanut sodan vastaisesta aktivismistaan jo useat sakot. Pahimmillaan häntä voi odottaa pitkä vankilatuomio. Filonova kasvattaa yksin kehitysvammaista poikaansa. Hänen eläkkeensä on 11 400 ruplaa (alle 200 €) kuussa. Viimeisin sakko oli 150 000 ruplaa.

Filinova hämmästelee sitä, miten helposti Venäjä uhkaa muuta maailmaa kolmannella maailmansodalla, ja miten Ruotsi ja Suomi saatiin toimittamaan jäsenhakemus Pohjois-Atlantin sotilasliittoon, Natoon. Nato siirtyy entistä lähemmäksi Venäjää rajaa.

"Naapurimme etsivät Natosta suojaa Venäjän hyökkäystä vastaan. Tätä ihmisten on vaikea ymmärtää. Ihmiset eivät käsitä sitä, miltä heitä on luvattu suojata [Nato] ja mitä [Venäjän viranomaiset] todella saavuttavat”, Filonova sanoo.

Vaihtoehtona kukoistava Venäjä

Oppositio koettaa pitää esillä yksinkertaisia, kaikille ymmärrettäviä tavoitteita ja tulevaisuuden näkymiä: normaalia elämää, korkeampaa tulotasoa, hyvää koulutusta ja terveydenhuoltoa, mahdollisuuksia lapsiperheille, turvallisuutta abstraktien iskulauseiden sijaan.

Nyky-Venäjällä infrastruktuurin ja tieteen kehityksen turvaaminen, kuten myös innovaatioiden kehittäminen ja tuotteistaminen ovat tällä hetkellä täysin olemattomia.

Lista antaa yleisölle mahdollisuuden ymmärtää, mitä vaihtoehtoiset poliitikot haluavat.

Venäjän itsevaltiaan näkemykset tuntuvat kaukaisilta. Kesäkuun alussa Vladimir Putin ilmoitti kannattavansa ajatusta "sankariäiti"-tittelin palauttamisesta.

Mash-Telegram kertoo ehdotuksesta, jonka mukaan valtio maksaa sankariäideille miljoona ruplaa kullekin.

Tällaisessa ilmapiirissä opposition ääni kaipaa vahvistamista.

Yksi näkyvimmistä Venäjällä toimivista oppositiopoliitikoista, Julia Galjamina, 49, näkee, että todellinen patriotismi on tekoja ja vastuullisuutta oman elinympäristön puolesta.

Julia Galjamina Jekaterinburgissa helmikuussa 2020.

Yliopistossa opettaneen Galjaminan mielestä lojaalisuus valtiovaltaa kohtaan ei ole todellista patriotismia. Hänen mukaansa patriotismin käsite on siinä määrin vääristynyt valtiovallan käsikassarana, että se olisi ehkä parempi korvata jollain toisella käsitteellä. Sen mukaisen kasvatuksen kouluissa tulisi Galjaminan mukaan rohkaista oppilaita hyödyllisiin tekoihin oman elinympäristön hyväksi.

Samalla tavalla Jabloko-puolueen parissa arvioidaan, että lapsia olisi kyettävä suojelemaan militaristiselta propagandalta ja opposition tulisi tukea koulujen opettajia.

Sota käy kalliiksi monin tavoin

Vesna-liikkeen sodanvastainen protesti. Telegram-kanavalla jaetaan kuvaa setelistä Omskissa. Rahaan on painettu sodanvastaisia leimoja: "Ei sodalle! Sodan hintana ovat lastemme henget. Putin on tuhonnut tulevaisuutemme."

[Venäjän oppositioon voi tutustua suomeksi psykologian tohtori Kari Kososen ylläpitämällä Facebook-sivustolla.]

Kososen sivuilla viitatun Venäjän opposition tapaamisessa Liettuan Vilnassa nousi esiin, että feministeillä on oma paikkansa rauhanopposition joukossa.

Naisten esiinmarssia voi seurata muun muassa feministien julkaiseman verkkolehti "Naisten totuuden" «Женская правда» versioista, joita ihmiset tulostavat ja jakavat paperisena sellaisille, joilla ei ole pääsyä VPN-yhteyden takana toimiviin postauksiin. Tällaisia julkaisuja toimitetaan pari kolme kertaa viikossa.

Ensimmäinen numero ilmestyi Venäjän voiton päivänä 9. toukokuuta. Se julkaisi muistoja naisista toisen maailmansodan ajalta, hyödyllisiä tietoja varusmiesten äideille ja sodanvastaisuutta henkivää materiaalia.

”Naisten totuus” julkaisi myös jutun Venäjän alueiden uutisiin keskittyvästä ”7x7” -julkaisusta. Siinä esiteltiin pihkovalaisopettaja, joka kieltäytyi kutsumasta käynnissä olevaa sotaa erikoisoperaatioksi.

Ljubov Žiltsova, 60, julkaisi jo 25. helmikuuta henkilökohtaisella sivullaan VKontakte-palvelussa valokuvan kädessään pitämästään paperista, jota voidaan pitää Venäjällä maan asevoimia halveksivana kirjoituksena.

Jabloko-puolueen Pihkovan paikallisosaston tiedotteiden mukaan Žiltsova on jo alueen kuudes poliittisesti aktiivi, jota lainvalvontaviranomaiset lähestyivät samanlaisen rikoksen vuoksi.

Opettaja törmäsi periaatteelliseen kysymykseen siitä, miten pitäisi selittää lapsille mustaa valkoiseksi: "Esitin lapsille kysymyksen: ovatko Ukrainan joukot heidän mielestään Venäjän alueella vai Venäjän joukot Ukrainan alueella?"

Sodasta keskusteluun liittyvät ongelmat ovat esillä eri tasoilla niin kouluissa kuin yliopistoissa, joissa kirjaimellisesti vainotaan sotaa Ukrainan kanssa vastustavia opettajia.

Oppilaat valittavat heistä, vanhemmat, kollegat ja johto vaativat näitä siivoamaan sodanvastaista sisältöä henkilökohtaisilta sosiaalisen median sivuiltaan. Media on kertonut opettajista, joita on jo pakotettu hiljaisiksi.

Venäjällä on toistaiseksi varaa pitkään sotaan

Nykytilanteessa Venäjällä on matkan päästä tarkkailevalle paljon käsittämättömiä asioita, joiden syyt löytyvät maata johtavien ja muun yhteiskunnan "maailmankuvan" erilaisuudesta.

Ihmisten käsityksessä hyvästä elämästä on perustavanlaatuisia eroja, joita sosiologit selittävät totalitarismiin liukumisella.

Venäläisen mielipidekirjoittajan näkemyksen mukaan useiden vuosien ajan vallinneen henkisen ilmapiirin ongelma yhdistyy parempiosaisten haluun jatkaa nykyistä vakautta mahdollisimman pitkään – millä tahansa tavalla.

Sota on Venäjän nykyistä sisäpolitiikkaa – vallan keskittämistä ja demokraattisista instituutioista luopumista vahvistava tekijä. Tarkoitus on hyödyntää hurmioisänmaallisuutta mahdollisimman tehokkaasti.

Muutos odotettavissa

Näissä oloissa sodanvastainen liike vahvistuu Venäjällä pienryhmissä kuten feministien parissa.

Yksi seurattavista ryhmistä on ONA.org, jonka ylläpitäjät kertovat koettavansa rakentaa laajaa, minkä tahansa suuntauksen edustajien feministien valtakunnallista liittoa, josta voisi tulevaisuudessa muodostua perusta voimakkaalle liikkeelle, feministiselle puolueelle tai vastaavalle rakenteelle.

Telegram-kanavallaan FAS – Feministien sodanvastainen rintama (Феминистское антивоенное сопротивление – ФАС) tuottaa päivittäin todisteita pienistä ja näyttävämmistäkin teoista, joilla vastustetaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Ukrainan Harkovassa opettava yliopiston professori Irina Žerebkina sanoo sodan osoittavan, että rajalla "ukrainalaisen maailman" ja "venäläisen maailman" välillä ei ole mitään tekemistä kielen tai kirjallisuuden kanssa.

Tavaroita tarjolla tarvitseville Ukrainan Harkovassa. Kuva: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa asuva professori katsoo, että historiaa tajuamattomat ihmiset on vedetty sotaan ja Venäjän diktaattorin sotaa hönkivään militarismiin sekä hyvitystä vaativaan politiikkaan – aikaan, jonka vertaaminen Neuvostoliittoon paljastaa, että se oli paljon turvallisempi valtio maailmalle: ennakoitavampi, neuvottelevampi, paikallisiin konflikteihin rajoittunut.

"Putin on kaapannut ajatuksen solidaarisuudesta ja tuesta entisen Neuvostoliiton maiden kansoille ja manipuloi sitä tänään kerätäkseen poliittista voimaa sotansa tueksi. Meidän on otettava se häneltä ja tehtävä siitä jälleen antimilitarismin ase."

Žerebkina nostaa esiin tärkeän asian muistuttaessaan Posle-julkaisussa siitä, kuinka tärkeää on ymmärtää, että Venäjällä on paljon ihmisiä, jotka eivät tue aggressiota ja sanovat "ei sodalle" vaarantaen vapautensa ja henkensä.

"Putinin armeijan Ukrainaan hyökkäyksen alkamisen jälkeen monet saamani tukiviestit ovat tulleet Venäjän sisältä. Siksi on täysin väärin ja mahdotonta hyväksyä kaikkien Venäjän kansalaisten samaistaminen Putinin hallintoon, hänen 'sotapuolueensa' edustajiin. Putinin hallinto erottaa kansalaisensa selvästi joko 'oikeiksi' tai 'vääriksi'. Meille on myös tärkeää erottaa ne, jotka rakentavat antifasistisen solidaarisuuden ketjuja Venäjälle, ja ne, jotka ovat solidaarisia Putinia kohtaan ja oikeuttavat hänen rikoksensa ."

Nykyisellä menolla Venäjä putoaa kuiluun. Juuri nyt diktaattorin ohjastamaa troikkaa koetetaan estää tuholta – pysäyttää ennen pudotusta.

Propagandan vääristämän todellisuudenkaan kautta nuorempien venäläisten on mahdotonta tuntea samaa sodalle pyhitettyä hyvää oloa, jota Punaisella torilla tönöttävä diktaattori kokee joka vuosi voiton päivänä katsoessaan armeijansa ohimarssia.

Kyse on muusta kuin pyhästä toimituksesta. Vastaus löytyy muualta.

Vladimir Vysotski lauloi aikanaan vikuroivista hevosista, jotka vetävät vaunut ohjastajineen tuhoon.

Hyväksy evästeet

YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.

Youtube video placeholder

Venäläisnuorten tuki

Venäjä on siirtynyt asteittain toisen polven putinistien ohjattavaksi. Tämän nuorison on vielä vaikea ymmärtää sitä, mistä heidän on luovuttava, kun Venäjää suljetaan pakotteiden vuoksi.

Yhdysvalloissa ja Moskovassa opettava taloustieteilijä Konstantin Sonin kirjoittaa huomioitaan usein Facebookiin, koska hän tuntee siellä päivystävän yleisön.

Sukupolven vaihdoksesta puhuminen voi olla Venäjällä aivan liian aikaista, mutta viisikymppinen professori näkee Venäjän tulevaisuuden muutenkin kuin virkansa puolesta.

Nuoret ja erityisesti naiset ovat valtavan tärkeässä roolissa.

"Ja tämä ei ole tilastokuvio. Tämä on tulevaisuutta ja parasta tulevaisuudessa."

Nuoripari suuteli Moskovassa voitonpäivän paraatin harjoitusten aikana. Kuva: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nykytilanteessa Venäjällä on paljon käsittämättömiä asioita, ja syyt ovat maata hallitsevan eliitin ja muun yhteiskunnan "maailmankuvan" poikkeamissa – etujen perustavan laatuisissa eroissa.

Pitkään vallassa olleiden ajattelussa ovat hämärtyneet rajat omien toimien sallittavuudessa. Tärkeintä on säilyttää vakaus, joka tarkoittaa nykyisen tilanteen sementointia.

Pienen voitokkaan sodan kaava on vahvistanut maassa niitä piirejä, joissa ollaan kiinnostuneita maan eristäytymisestä ja pidetään pakotteita hyvänä asiana kotimarkkinoiden vuoksi. Aivan niin kuin diktaattorin lähipiirin "järviosuuskunnan" lakien mukaan pitääkin toimia.

Muutaman kymmenen kilometrin päässä Imatran raja-asemalta sijaitsevan Kiimajärven rannalla sijaitseva Ozero-yhteisö tuli tunnetuksi jo 1990-luvulla, mutta sen symbolinen merkitys on tajuttu vasta myöhemmin.

HS/ Suvi Turtiainen: "Yhdysvaltain Venäjän-vastaiselle pakotelistalle lisättiin torstaina 16 virkamiestä, neljä 'sisäpiiriläistä' ja yksi pankki. Rossija-pankki on pakotelistalla, koska Yhdysvaltain mukaan se toimii Venäjän ylimmän johdon henkilökohtaisena rahalaitoksena."

Sota välttämätön paha

Rauhanoppositio kasvaa pienistä puroista väkivaltaa vastaan. Tšerta-lehti (Ääriviivat, hahmo, ominaisuudet) julkaisee oman määritelmänsä mukaan mielenkiintoisia, tärkeitä ja syvällisiä tekstejä väkivallasta ja eriarvoisuudesta Venäjällä.

Pienlehdistä ja internetin keskusteluista löytyy paljon näkemyksiä kehittyvästä rauhanoppositiosta.

Nuorten ja naisten tekstit ja niiden huomiot ovat sekä ajan piirre että vedenjakaja menneisyyden ja tulevaisuuden, vanhentuneen ja nykyisen, väkivallan ja empatian välillä.

Haitat ovat sodassa hyötyjä suuremmat, vaikka eivät koskaan kaikille. Venäjällä muistetaan, että sota on vahvistanut nykyjohtajien asemaa muutaman kerran: vuosina 1999, 2008 ja 2014.

Matkan päästä sotaa tarkkailevia mikään ei tietenkään vieläkään hetkauta. Kommenttipalstoilta huomaa, että Venäjällä monet nuoret ovat apaattisia, koska he ovat alistuneita siihen, ettei sosiaalinen hissi toimi vastaisuudessakaan.

Vertauskuvat ovat rujoja. Mutta niin on se Venäjäkin, joka paljastuu joka päivä sosiaalisesta mediasta asiantuntijoiden kirjoituksista ja keskusteluista.

Verkkolehdistä Latviassa toimiva Meduza tarjoaa erinomaisia artikkeleja päivittäin.

Toimittaja Maxim Trudoljubov kirjoittaa Meduzan artikkelissaan, että Venäjän valtionjohto tuottaa propagandan kanssa tyhjää puhetta.

"Ne, joita Putin pitää vihollisinaan ja kutsuu 'ulkovaltojen agenteiksi" ja "ääriaineksiksi", ovat hyvin erilaisia, myös iältään. Heitä yhdistää vain se, että toisin kuin "johtava" ryhmä, he edustavat jotain."

Trudoljubov pohtii kirjoituksessaan sitä, että Putinin ajan eliittiin liittyy monia myyttejä, joista tärkein on, että se eliitti on olemassa.

"Itse asiassa sitä ei ole olemassa”, kirjoittaa Venäjän eliitin tutkija Nikolai Petrov.

Pelastajat jälkisammutustehtävissä Kiovassa. Kuva: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Hyvin toimeentulevien venäläisten parissa tiedetään, ettei heidän tekemisillään ole merkitystä, koska he pääsevät asemaansa yhteiskunnassa aivan kuten Putin itse nousi asemaansa aikanaan.

Hyvänkin aseman voi menettää nopeasti ja samalla kadottaa sekä sosiaalista että aineellista pääomaa (joka ilmenee valtion kontrolloimista tiedotusvälineistä katoamisena ja omaisuuden menettämisenä).

"Valtion kontrollissa pysyvän eliitin kokoaminen on vaatinut kaikenlaisia toimia, joissa ei ole kaihdettu väkivaltaakaan mukaan lukien salamurhat ja tekaistujen syytteiden avulla toteutetut vainot. "

Myös politiikan tutkija ja toimittaja Kirill Rogov käsittelee kiinnostavasti lähimenneisyyttä Meduza-sivuston julkaisemassa artikkelissa.

Länttä vastustavan hyvin toimeentulevan putinistisen eliitin suunnitelmiin ei tietenkään kuulunut nyt käytävän suuruinen ja mahdollisesti laajeneva sota, eikä niihin missään nimessä kuuluneet suuret Venäjän taloutta vastaan kohdistetut pakotteet.

"Kuten historiassa usein tapahtuu, kaikki tämä oli seurausta siitä, että 'jotain meni pieleen', toisin sanoen virheellisistä ennusteista ja laskelmista."

Pakotteet osuvat etenkin länsimielisiin

Paradoksaalista on, että Venäjälle asetetut pakotteet horjuttavat pahimmin niitä venäjäläisiä, jotka ovat suhtautuneet avoimimmin ja hyväksyvimmin länsimaihin.

Ei tietenkään siksi, että heidän roolinsa hallinnon muodostumisessa ja säilyttämisessä olisi merkittävämpi, vaan siksi, että lännen oli helpompi iskeä heihin: heidän pääomansa on talletettu länteen.

Samaan aikaan toisen – ja vielä merkittävämmän – Putinin eliitin osan resurssit ja varat ovat Venäjän sisällä.

Niitä suojelee sen eristäytyminen ja ne perustuvat energiatuloihin. Heidän poliittisen vaikutuksensa heikentäminen on mahdollista vain yhdessä koko Venäjän talouden heikentämisen kanssa.

Kommentoi »