Apu

Veikkauksen rahoituksen tulevilla leikkauksilla radikaali vaikutus järjestöihin – Mistä löytyy korvaaja?

Veikkauksen rahoituksen tulevilla leikkauksilla radikaali vaikutus järjestöihin – Mistä löytyy korvaaja?
Veikkauksen tuotoilla tuetaan suomalaisia urheilu- ja kulttuuritoimijoita. Kun Veikkauksen tuotot vähenevät, myös järjestöille menevä rahavirta uhkaa kuihtua. Ongelma on ratkaistu vain tilapäisesti vuoteen 2023 asti.
Julkaistu: 10.11.2021

Veikkauksen kautta tuleva raha on valtavan tärkeää suomalaisille järjestöille. Tänä vuonna näytti jo hetken, että Veikkauksen edunsaajien rahoitusta leikataan, mutta hallitus perui leikkaukset lokakuun puolivälissä. Ongelma on silti ratkaisematta. Järjestöissä pohditaankin nyt, miten riippuvuutta Veikkaus-rahasta voi vähentää.

Kompensaatiota avustusten laskemiselle on luvassa valtion pussista vielä 2023. Valtioneuvoston kanslian työryhmä antaa joulukuussa esityksen uudesta rahapelituottojen jakomallista vuodesta 2024 alkaen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa kulttuurin, liikunnan, tieteen ja nuorisotyön osan avustuspotista. Viime vuonna se oli runsaat 360 miljoonaa. Erityisasiantuntija Hannu Tolonen kertoo, että valtaosalla urheilujärjestöistä ja lajiliitoista valtionavustuksen osuus rahoituksesta on alle viidennes. Loppu tulee jäsen- ja kilpailumaksuista sekä yritysyhteistyötä.

"Monissa liitoissa mietitään jo kuumeisesti, miten mahdollinen avustusten pieneneminen voidaan kattaa."
Hannu Tolonen

Pienillä lajiliitoilla tuen osuus voi olla yli puolet budjetista. Myös Suomen Olympiakomitean rahoituksesta noin 60 prosenttia tulee valtionavustuksesta.

– Tuskin liikunta- ja urheilujärjestöissä jäädään aivan tyhjän päälle. Monissa liitoissa mietitään jo kuumeisesti, miten mahdollinen avustusten pieneneminen voidaan kattaa. Suomessa ollaan muita Pohjoismaita jäljessä yritysyhteistyön tekemisessä, Tolonen sanoo.

Rahapelituotoilla tuetaan lisäksi esimerkiksi liikuntapaikkarakentamista, johon on nyt kaavailtu merkittäviä leikkauksia.

Veikkauksen siivu rahoituksesta on tukeva

Kulttuurialan järjestötkin odottavat. Niillä valtionavustus muodostaa OKM:n kulttuuriasiainneuvos Katri Santtilan mukaan usein suuren osan tuloista. Esimerkiksi teatterissa, tanssissa ja sirkuksessa tuen osuus vaihtelee usein 40 ja 60 prosentin välillä.

Toistaiseksi ei tiedetä, miten leikkaukset kulttuuripuolella jakautuvat. Alan järjestöjen tulot koostuvat avustusten lisäksi pääasiassa erilaisista jäsen- ja kurssimaksuista. Leikkauksia on tulossa myös muuhun taiteen ja kulttuurin edistämiseen.

– Avustusleikkausten vaikutus on radikaali. Etenkin freelancereiden työllistyminen vaikeutuu, Santtila kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö on toinen suuri rahapelituottojen jakaja. Vuonna 2020 sen osuus tuesta oli noin 292 miljoonaa. Avustukset jakaa käytännössä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus eli Stea, jolta avustusta sai tänä vuonna 823 järjestöä kaikkiaan 1 888 kohteeseen.

Keskuksen johtaja Hanna Heinonen kertoo, ettei Steassakaan vielä tiedetä, miten leikkaukset kohdentuvat.

– Sotejärjestöjen varainhankinta on haastavaa. Kentällä on paljon pieniä toimijoita, jotka ovat saaneet tukea myös kunnilta. Soteuudistuksen ja hyvinvointialueiden myötä tuen jatkosta ei tiedetä, ja se huolestuttaa. Leikkaukset 2020–22 olisivat vähentäneet järjestöistä 600–850 henkilötyövuotta, jos lisämäärärahoja ei olisi tullut.

1 kommentti