Vastuullinen matkailija: Nämä 5 ideaa kannattaa muistaa Suomessa reissatessa
Matkailu
Vastuullinen matkailija: Nämä 5 ideaa kannattaa muistaa Suomessa reissatessa
Lähimatkailulla on nyt suuri hetkensä. Heidi Kalmari listaa viisi periaatetta, jotka auttavat tekemään Suomessa lomaillessa viisaampia valintoja.
Julkaistu 17.6.2020
Mondo

Korona sai sen aikaan: tänä kesänä 2020 suomalaiset matkailevat ennen kaikkea kotimaassa ja maata pitkin. Siinä mielessä eletään kaikkien aikojen vastuullisen matkailun kesää.

Lähimatkailussakin on silti hyvä kiinnittää huomiota omiin valintoihin. Suomalaisuus ei riitä vastuullisen reissaamisen takeeksi. Tässä viiden vinkin muistilista kotimaanmatkoille.

1. Valitse vähemmän kuormitettu kohde.

Joissakin Suomen paikoissa ei käy juuri ketään, toisissa riittää ruuhkaa. Osassa kansallispuistoista on kevään aikana nähty tungosta, etenkin muutamissa Etelä-Suomen kohteissa, kuten Nuuksiossa ja Torronsuolla. Vastuullinen luontomatkailija valitseekin mieluummin muita kuin hittikohteita, ja Suomessa hienoja luontoreittejä riittää ilman kansallispuiston statustakin.

Etelä-Suomessa kannattaa lähteä retkeilemään vaikka Karkkilan seudulle, jossa on sekä hienoja maastopyöräreittejä että melontamaisemia Saavajoella ja Pyhäjärvellä. Keski-Suomessa komeita luontoelämyksiä löytyy Konnevedeltä. Moni on tottunut hakemaan idylliä Fiskarsista, mutta ihana on myös Loviisan lähellä oleva Strömforsin ruukki. Kuntolomaa kaipaavan kannattaa kokeilla Vierumäen jälkeen Ilorantaa Hauholla.

Mitä tasaisemmin matkailu jakautuu ympäri Suomea, sitä parempi se on niin luonnon kuormitukselle, turvaväleille kuin matkailuyrittäjille. Vinkkejä vähemmän tunnettuihin luontokohteisiin löytyy Mondo-lehden lisäksi Retkipaikka.fi-sivustolta ja Facebook-ryhmästä nimeltä Poikkea polulta.

2. Suosi pientä.

Isot kyllä pärjäävät kriiseissä ja vastatuulissa, pienemmät heikommin. Tämä on yleissääntö, joka toimii myös vastuullisuuden kriteerinä. Majapaikkaa etsiessäsi valitse mieluummin pieni paikallinen kuin iso ketju.

Pienille matkailuyrittäjille tämä kesä on kohtalonkesä: jos asiakkaita ei nyt riitä, voi edessä olla konkurssi. Valitse pienistäkin kuitenkin se ekologisempi ja kestävämpi vaihtoehto. Vieraile esimerkiksi Valkeakoskella Ilolan maatilalla, jossa voi nauttia niin luomuherkuista kuin ratsastusretkistä. Muita hyviä paikkoja löytyy Suomen luomumatkailuyhdistyksen sivuilta: luomumatkailu.fi.

3. Osta omiin astioihin ja valitse kasvista.

Take away -kulttuuri alkaa olla ravintoloille elinehto, mutta pitkän päälle kertakäyttöastioiden ja -pakkausten määrä voi paisua mahdottomaksi. Vastuullinen matkailija nappaa reissulleen mukaan oman juomapullon, kestomukin ja pari säilytysrasiaa ruualle.

Suosi syömisessäkin paikallista. Hyvinkäällä kannattaa piipahtaa teelle ja skonsseille Teesalonki Sylviaan. Saimaan seudulta löytyy symppis lounas- ja iltapäiväteen paikka TeaHouse of Wehmais. Jyväskylässä modernia vegaaniruokaa tarjoaa Katriinan kasvisravintola, jonka omistaa kokki Maija Silvennoinen.

4. Liiku mahdollisimman hiljaa.

Ääntä päästävä asia tarvitsee yleensä jonkin moottorin. Moottori taas aiheuttaa päästöjä. Suosi siis puuhia, joissa liikut omin voimin. Pyöräile, ui, purjehdi, vaella, kävele ja ihastele. Uimaan.fi-sivustolle on listattu uimapaikkoja koko maasta. Hauska ja kestävä aktiviteetti on myös frisbeegolf: ratoja ja pelivinkkejä löytyy Facebook-ryhmästä Frisbeegolf Suomi.

5. Suosittele ja vieraile uudestaan.

Lähimatkailun soisi muodostuvan meille ensisijaiseksi lomailutavaksi. Siksi on tärkeää, että kerrot hyvistä kokemuksista muillekin ja annat palautetta myös reissukohteissasi. Kiitä, jos vastuullisuuteen on kiinnitetty huomiota. Pyydä, jos listalla ei ole kasvisruokaa, ja anna kritiikkiä, jos kierrätys ei ole kunnossa.

Hashtagilla #supportyourlocals voi etsiä ja suositella hyviä paikallisvinkkejä etenkin ulkomailla. Kotimaassa yleistyy vaikkapa #suomiloma. Ihanaa Suomi-kesää!

Toimittaja Heidi Kalmari pohtii Mondo-lehden kolumneissaan, miten matkustaa kestävästi ilosta ja elämyksistä tinkimättä.

Kommentoi »