Apu

Ovatko vasenkätiset fiksumpia? Tutkimuksessa vasurit olivat parempia vaikeissa tehtävissä – ero aivokurkiaisen koossa

Ovatko vasenkätiset fiksumpia? Tutkimuksessa vasurit olivat parempia vaikeissa tehtävissä – ero aivokurkiaisen koossa
Kymmeneen prosenttiin vasenkätisiä mahtuu monia merkkihenkilöitä. Onko osassa oikea- tai vasenkätisyyteen liittyvistä uskomuksista perää?
Julkaistu: 23.10.2021

Vasenkätisten joukossa on monia merkkihenkilöitä ja vaikuttajia, kuten kolme kuudesta viimeisimmästä Yhdysvaltain presidentistä: George H. W. Bush, Bill Clinton ja Barack Obama.

Myös yleisnero Leonardo da Vinci kirjoitti lukuisat muistiinpanonsa vasemmalla kädellä, kuten myös suhteellisuusteorian luonut Albert Einstein. Vasureihin kuuluvat myös bisnesmogulit Bill Gates ja Steve Jobs ja esimerkiksi säveltäjät Beethoven ja Mozart.

Ihmisen oikea- tai vasenkätisyyteen liittyy paljon uskomuksia. Yksi niistä on, että vasenkätiset ovat oikeakätisiä älykkäämpiä. Italiassa asiaa on tutkittu matemaattisten kykyjen kautta, kertoo Live Science -julkaisu.

Tutkimukseen ­osallistui yli 2 300 oikea- ja vasenkätistä 6–17-vuotiasta koululaista. Helpompien tehtävien suhteen eroja ei löytynyt, mutta vaikeammissa ongelmissa vasenkätiset löivät oikeakätiset laudalta.

Selittääkö aivokurkiainen eron?

Miksi kätisyydellä olisi mitään tekemistä matemaattisten taitojen kanssa? Selitystä on haettu aivojen rakenteesta. Tutkimusten mukaan vasenkätisillä on oikeakätisiä suurempi aivokurkiainen eli hermokimppu, joka yhdistää kaksi aivopuoliskoa toisiinsa. Tämän johdosta aivopuoliskojen yhteys toisiinsa on vahvempi, mistä voi olla apua matemaattisten ­tilallisten tehtävien hahmottamisessa.

Vasenkätisyyttä ei ole aina katsottu hyvällä. Vuonna 1936 Yhdysvalloissa ­julkaistun pamfletin mukaan lapset tuli ”korjata” pois vasenkätisyydestä. Suomessa taas moni kansakoulua käynyt vasenkätinen muistaa, kuinka kätisyyttä oli suotavaa muuttaa jo siksi, että vasen käsi sotki pahasti mustekynäkirjoitusta.

Ennakkoluulot vasenkätisyyttä ­kohtaan näkyvät monessa kielessä. Esimerkiksi englannissa vasen (left) juontaa juurensa vanhan englannin lyft-sanasta, mikä ­merkitsee heikkoa tai rikkonaista, kun taas oikeaan yhdistyy virheettömyys ja moraalinen oikeutus.

Kommentoi »