Vanhenemisen hyvät puolet
Terveys ja hyvinvointi
Vanhenemisen hyvät puolet
Suhtautumisemme ikään on nurinkurinen. Näemme paljon vaivaa peittääksemme ryppyjä ja vartalon muutoksia, vaikka voisimme korostaa vanhenemisen hyviä puolia.

Miksi näemme niin paljon vaivaa peittääksemme ryppyjä ja vartalon muutoksia, kun voisimme keskittyä vuosien tuomiin hyötyihin?

1. Ota vanheneminen taiteena

Termi Anti-Aging kuvastaa hyvin sitä taistelua, mitä vanhenemista vastaan käydään. Sen sijaan voisimme ottaa käyttöön myönteisemmän sanonnan Art of Aging ja opetella vanhenemisen taitoja. Voisimme ottaa oppia luonnosta, joka arvostaa hidasta vanhenemisprosessia. Siten jää aikaa olla jälkikasvun saatavilla, kertoa kokemuksistaan ja kokea uusia asioita. Kasvikunnan termeillä ilmaistuna tarkoituksenmukainen elämä on kukkimista itseä ja muita varten niin kauan, kunnes saadaan sato, ja suostua kuihtumiseen. Juhlia elämää niin kauan, kuin sitä kestää, kokea elämän kypsä täyteys ja ottaa vastaan tyynesti sen ajalliset rajat.

2. Lopeta kapinointi

Vanhetessamme alamme kapinoida ja pelästyä: tässä ei voinut olla vielä kaikki! Moni yrittää pelastautua luopumalla työstään tai parisuhteestaan voidakseen aloittaa vielä kerran alusta. Emmekö voisi sen sijaan ajatella, että elämän iltapäivässä on jotain erityistä, ainutlaatuista osaamista?

3. Hyödynnä iän tuomat edut

”Voin tehdä sen” -lause tarkoittaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Henkiset voimavarat tuntuvat jopa lisääntyvän, sillä iän karttuessa osaamme keskittyä entistä paremmin. Enää ei tarvitse tehdä kaikkea mahdollista, vaan voimme valita päämäärämme. Sen minkä teemme, pystymme tekemään luotettavasti ja hyvin, koska osaamme optimoida. Keski-ikään mennessä karttuneet taidot eivät ole pelkästään ammatillisia, vaan ne koskevat elämän kaikkia puolia. Ikääntyessä ihmisistä tulee ”elämisen mestareita”. Eikö se ole elämän täyttymys ja kaiken päämäärä?

4. Hyväksy itsesi ja viisastu

Viisas on se, joka elää senhetkisen tilanteen mukaisesti. Hyväksyminen tekee elämästä selkeää. Tyyneys on sitä, että sallii asioiden tapahtuvan. Iän myötä tulee myös lempeys. Velvollisuuden sijaan voimme valita. Eikä kenellekään enää tarvitse näyttää mitään.

Kuvitus: Anu Ikävalko

Lähde: Wilhelm Schmid: Tyyneys (Aula & Co).

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 12/2016.

2 kommenttia