Tuulilasi

Valtio ei lunasta hirvikolariautojaValtio ei lunasta hirvikolariautoja

Suomessa sattuu vuosittain yli 5 000 hirvi-, peura- ja poro-onnettomuutta, joista hirvikolarit ovat kaikkein vaarallisimpia. Eniten hirvikolareita ajetaan loka- ja marraskuussa, eli hirvivaara on juuri nyt suurimmillaan. Valtio ei lunasta edes pahasti hirvikolarissa vaurioitunutta ajoneuvoa.

Hirvivahinkojen määrä on viime vuosina hiljalleen vähentynyt, mutta silti tänä vuonna hirvikolareissa on kuollut jo yhdeksän ihmistä. Paras keino pienentää hirvionnettomuusriskiä on alentaa nopeutta hirvivaroitusmerkkien vaikutusalueilla.

Viime vuonna vakuutusyhtiöt korvasivat pelkästään ajoneuvoille aiheutuneita hirvi-, peura- ja porovahinkoja yhteensä 13,2 miljoonalla eurolla.

Vaikka ajoneuvon oma liikennevakuutus korvaa henkilövahingot ja Valtiokonttori autolle hirvi- ja peurakolarissa syntyneet vauriot, autoilijan kannattaa ottaa myös vapaaehtoinen autovakuutus hirvieläinkolarin varalta.

Valtio ei lunasta hirvikolarissa pahastikaan vaurioitunutta ajoneuvoa, vaan se korvaa enintään korjauskustannusten määrän. Poron aiheuttamaa vahinkoa valtio ei korvaa lainkaan. Valtio ei korvaa myöskään yhtiön tai yhteisön omistaman ajoneuvon kärsimää vahinkoa. Lisäksi Valtiokonttorin korvauksesta vähentämä 250 euron omavastuu on usein suurempi kuin vapaaehtoisessa autovakuutuksessa.

Autovakuutus kattaa myös porokolarit ja ajoneuvon lunastamisen vakuutusyhtiölle. Laajin mahdollinen autovakuutus korvaa myös tieltä suistumisesta ja hirven väistämisestä aiheutuneet vahingot.

Mikäli autossa ei ole vapaaehtoista autovakuutusta, auton omistaja joutuu maksamaan korjauskulut samoin kuin vahinkotarkastus- ja hinauskulut ensin omasta kukkarostaan – Valtiokonttori maksaa korvauksen autoilijalle vasta kuittien perusteella.

1. elokuuta alkaen metsäkauris ei ole enää ollut pyyntiluvan varainen eläin, joten valtio ei enää korvaa metsäkauriin liikenteelle tai maa- ja metsätaloudelle aiheuttamia vahinkoja. Samanaikaisesti metsäkaurisonnettomuuksien määrä on selvässä kasvussa kannan runsastumisen myötä.

Pekka Virtanen

Julkaistu: 10.10.2005