Apu

Vallilan Kansallisteatterin Tuohtumus näyttää, miten sanat voivat rikkoa

Vallilan Kansallisteatterin Tuohtumus näyttää, miten sanat voivat rikkoa
Vallilan Kansallisteatterin Tuohtumukseen on saatu upotettua kaksi nykyajan vitsausta: loppuunpalaminen ja vihapuhe.
Julkaistu: 18.9.2020

Vallilan Kansallisteatteri toimii syksyn 2020 ajan Kansallisteatterin pienen näyttämön väistötilana. Rouhea konepajamiljöö sopii hyvin tähän tarkoitukseen ja toivottavasti madaltaa sellaisten katsojien kynnystä tulla teatteriin, jotka eivät virallisemmassa ympäristössä ole yhtä kotonaan.

Tuohtumus avaa Vallilan Kansallisteatterin pelin. Pääosassa ovat hieman dysfunktionaaliset sisarukset Solveig ja Ella, jotka eivät saa kerrottua toisilleen ongelmiensa syitä. Solveig (Sari Puumalainen) on kunnianhimoinen ja idealistinen alanvaihtaja, joka päätyy ajamaan itsensä loppuun yrittäessään uudistaa hoiva-alan yritystä. Ella (Anna-Maija Tuokko) on ulkomailta Suomeen palannut freelancer-toimittaja, jonka maailma ja työkyky murenee vihapostin myötä. Sisarukset käpertyvät omiin ongelmiinsa ja siinä unohtuvat niin haimasyöpään kuoleva Juhani-isä (Jukka-Pekka Palo) kuin Ellan tytär Liljakin (Lumi Aunio).

Kun kaikki ovat joutuneet saman katon alle isän luo kuka putkiremontin, kuka työttömyyden vuoksi, konfliktia ei tarvitse kauaa odottaa.

Sari Puumalainen ja Anna-Maija Tuokko

Näytelmään on saatu upotettua kaksi nykyajan vitsausta: loppuunpalaminen ja vihapuhe. On tietoinen valinta, että sekä Solveig että Ella ovat työnsä puolesta yhteiskunnan tukipilareita. Se herättää heti kysymään, että jos näiden kriittisten alojen työntekijät murtuvat, miten yhteiskunnan käy? Onko meillä varaa siihen, että työkykyiset, yhteiskunnan tärkeät jäsenet joutuvat väkivaltaisesti työelämästä pois vain siksi, että työelämä on sairas ja imee heidät kuiviin, tai koska sosiaalisen median lietsoma vihapuhe hiljentää demokraattisen keskustelun ja jättää jäljelle vain ihmisraunioita?

Miettimättä lausutut tai kirjoitetut samat voivat rikkoa toisen ihmisen turvallisuudentunteen täysin.

Näyttelijäkaarti pitää intensiteetin yllä läpi näytelmän. Raskaista aiheista huolimatta mukaan on saatu ujutettua myös huumoria. Yleensä siitä vastaa Jukka-Pekka Palon herttainen Juhani, joka on kasvattanut tyttärensä lempeydellä jäätyään leskeksi. Hän vastaa myös näytelmän absurdeimmasta käänteestä, joka toisaalta osoittautuu nerokkaaksi vedoksi saattamaan sisarukset yhteen.

Lavastus nostaa keskiöön sanat – ne heijastetaan seinälle ja ne ovat syynä niin Solveigin kuin Ellankin alamäkeen. Miettimättä lausutut tai kirjoitetut samat voivat rikkoa toisen ihmisen turvallisuudentunteen täysin. Teatterissa ihmetelläänkin, että suomalaisetko muka eivät näytä tunteitaan: verkkokeskustelut suorastaan pursuavat vihaa. Tuohtumus lisää tuohtumusta.

Tuohtumus on tekijäkaksikko Kirsi Porkan ja Marina Meinanderin trilogian päätösosa. Aiemmat osat olivat Pysy hengissä vielä tämä päivä (2013) ja Paha äitipuoli (2016).

Kommentoi »