Mondo

Valkohai, merten pelätty asukas

Valkohai, merten pelätty asukas
Valkohai sai Tappajahai-elokuvien vuoksi pelottavan maineen. Kysyimme tietokirjailija Harri-Pekka Pietikäiseltä, missä hain voi nähdä ja miten sen kanssa kannattaa käyttäytyä.
Julkaistu: 29.11.2020
Miksi valkohai on niin kiehtova?
Se on merten rock­tähti. Valkohai on uljas, kaunis ja sulavalinjainen eläin, joka kykenee valtavaan voimaan.
Pilasiko Tappajahai-elokuva valkohain maineen?
Se loi monsterimyytin. Esimerkiksi miekkavalas on yhtä lailla ravintoketjun huipulla elävä peto, mutta sen puhemies on Free Willy. Valkohaita sen sijaan pidetään luotaantyöntävänä. Toisaalta ilman Tappajahaita sitä kohtaan ei olisi juuri mitään kiinnostusta.
Mitä tehdä, jos ei halua tulla hain syömäksi?
Kysymys on absurdi, sillä hait eivät yleensä syö ihmisiä. Me emme ole tarpeeksi energia­pitoista ravintoa. Hyökkäys johtuu lähes aina siitä, että hai haluaa tietää mikä me olemme. Hait hahmottavat maailmaa suun ja nokan avulla, ja jos suu on täynnä teräviä ja sahalaitaisia hampaita, silloin tulee haavoja, ja raajojakin lähtee irti. Täytyy myös muistaa, että valtameri ei ole ihmisen luontainen elinympäristö, ja on aina tietoinen riski astua sinne.
Mikä on paras valkohaikohde?
Aiemmin se oli Etelä-­Afrikka, mutta valkohaita on siellä vuosi vuodelta vähemmän. Paras mutta myös kallein kohde on nyt Meksikon Guadalupe. Sinne tehdään 4–5 päivän reissuja, joiden hinta on 3 000 euron luokkaa. Siellä on paljon valkohaita ja vesi on kristallin­kirkasta. Valkohai­turismi on iso bisnes, ja kannattaa varmistaa, että järjestäjä noudattaa eettisiä periaatteita. Valkohaita ei muuten näe akvaarioissa. Sen hengissä pitäminen vankeudessa on mahdotonta.
Harri-Pekka Pietikäinen
Tietokirjailija, joka innostui valkohaista nähtyään Tappajahai-elokuvan ”liian pienenä liian monta kertaa”. Pietikäinen on kirjoittanut valkohaita käsittelevän teoksen Pinnan alla – elämäni valkohain kanssa.
Kommentoi »