Valko-Venäjällä kuohuu – Onko maa kelvollinen isännöimään jääkiekon MM-kisoja 2021? – Avun pääkirjoitus
Puheenaiheet
Valko-Venäjällä kuohuu – Onko maa kelvollinen isännöimään jääkiekon MM-kisoja 2021? – Avun pääkirjoitus
Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on varapuheenjohtaja Kalervo Kummolan suulla hyvin varovaisin sanavalinnoin kyseenalaistanut Valko-Venäjän kelvollisuuden jääkiekon 2021 MM-kisojen isäntämaaksi. Kuinka uskottavaa urheilulajien liittojen väitetty puolueettomuus on, pohtii toimituspäällikkö Miikka Järvinen Avun pääkirjoituksessa.
Julkaistu 17.8.2020
Apu

Valko-Venäjän vaalisirkus ja sen väkivaltainen jälkipeli palauttivat pöydälle kysymyksen, voiko vuoden 2021 jääkiekon MM-kisoja antaa maan isännöitäväksi. 

Kuva: Ruutukaappaus / Twitter

Valko-Venäjän kisaisännyyden on kyseenalaistanut jopa kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) varapuheenjohtaja Kalervo Kummola, joka sanoi Helsingin Sanomissa voivansa ottaa kantaa yksityishenkilönä, vaikka IIHF onkin epäpoliittinen organisaatio.

Kun yleisötapahtuman järjestäjä julistaa olevansa epäpoliittinen toimija, se tarjoaa hieman toisenlaisen areenan poliittiselle vaikuttamiselle.

Muistatteko Israelin Euroviisut 2019, joissa islantilainen Hatari-yhtye levitteli kiellettyjä Palestiinan lippuja tv-lähetyksessä?

Kuva: Ruutukaappaus / YouTube

Kun liput takavarikoitiin, Hatarin jäsen kuvasi kännykällään koko hässäkän suorana verkkoon. Euroopan yleisradiounioni EBU määräsi sakkoja Islannille, ja Hatari pyyhki EBU:lla vessan lattian. Jos järjestäjät eivät olisi reagoineet protestiin, koko kohua ei olisi syntynyt. Kuka voitti?

Luopuuko IIHF epäpoliittisuudestaan, jos se siirtää MM-kisat vaikka Latvian Riikaan, jossa muutenkin pelataan osa peleistä? Kenen lauluja lajiliitto laulaa, jos mestaruus sittenkin ratkotaan Minskissä?

Kumpaan tahansa liitto päätyykin, se joutuu väistämättä ottamaan kantaa. ●

Kommentoi »