Tuulilasi

Vakuutusyhtiöt pelkäävät itseohjautuvia autojaVakuutusyhtiöt pelkäävät itseohjautuvia autoja

Itseohjautuvat eli niin sanotut autonomiset autot ovat jo osin tulleet markkinoille. Vakuutusyhtiöt pelkäävät, että kuluttajat eivät ymmärrä eroa autonomisten ja semiautonomisten autojen välillä.
Kuvat Waymo Press

Autovakuutusala on varoittanut autonvalmistajia sekoittamasta kuluttajien päitä eritasoisten itseohjautuvien autojen tekniikalla, sillä he pelkäävät sen johtavan lisääntyviin onnettomuuksiin.

Autoilla on tällä hetkellä kuusi eri tasoa itseohjautuvuuden kanssa. Nolla tarkoittaa, että sitä ei ole lainkaan, viitostaso tarkoittaa täysin itseohjautuvaa autoa. Mutta nimeen omaan välitasot huolestuttavat vakuutusyhtiöitä. Ne pelkäävät, etteivät kuljettajat ymmärrä, missä tilanteissa auton hallinta on otettava omiin käsiin. Monilla valmistajilla on jo mallistossaan osin itseohjaavia autoja.

Vakuutusyhtiöt vaativat autokauppoja ja -valmistajia korostamaan erilaisten autojen eroja mahdollisimman tarkasti ja ohjeistamaan kuluttajia huolella. Yhtiöt haluavat myös välitöntä pääsyä auton dataan onnettomuuden sattuessa nähdäkseen, onko kyse ollut kuljettajan virheestä vai ei.

”Näissä autoissa tulee tilanteita, jolloin kuljettajan on otettava auton hallinta, kun auto itse ei pysty käsittelemään tilannetta. Tällaisia autoja tulee koko ajan ja nopeasti lisää markkinoille. Eri tasot on pystyttävä luokittelemaan erittäin selkeästi. Jos niin ei käy, kuljettaja voi luulla auton pystyvän johonkin sellaiseen, mihin se ei kykene”, sanoo ajoneuvojen turvallisuus- ja tutkimuskeskuksen Thatcham Researchin toimitusjohtaja Peter Shaw.

(Lähde: AutoExpress)

Julkaistu: 2.8.2017