Apu

Vaiennetun naiskirjailijan tarina saa jatkoa – Glenn Close on pomminvarma Oscar-ehdokas


Arvostelu: The Wife on näyttelijöiden varaan nojaava tarina kulisseihin työnnetystä naiskirjailijasta. Elokuva saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 21. joulukuuta.

Meg Wolitzerin romaani The Wife ilmestyi jo vuonna 2003 mutta odotti filmatisointiaan viisitoista vuotta. Nyt Björn Rungen ohjaama elokuvaversio saapuu teattereihin kuin tilauksesta heti kaksi viikkoa Wash Westmorelandin Coletten jälkeen. Teokset sijoittuvat täysin eri aikakausiin, mutta molempien tarina on sama: menestyneen kirjailijan vaimo onkin todellisuudessa ollut koko uran ajan miehensä haamukirjailija.

The Wife on kuin suunnitelmallisesti toteutettu parempi versio Colettesta. Se ei tarvitse väkinäistä ”Perustuu tositapahtumiin” -leimaa ollakseen vakuuttava kertomus ja herättääkseen inhimillisiä tunteita ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Sen tapahtumat sijoittuvat nykyajan Tukholmaan, mikä auttaa myös tyylikkäämmän visuaalisen ilmeen saavuttamisessa.

Glenn Close tekee elokuvassa yhden uransa mieleenpainuvimmista roolitöistä.

The Wife on elokuva, jossa päähenkilö matkustaa menneisyyteensä ja kertoo katsojalle tarinan, jota kukaan muu ei saa tietää. Hän kyseenalaistaa salaa elämänsä määrittävällä hetkellä kaikki siihen asti tehdyt ratkaisut.

Tarinan rakenne on miellyttävän tiivis, mikä pitää katsojan tehokkaasti elokuvan otteessa mutta tuottaa ongelmia lopetuksen kannalta. Kytevät konfliktit, jotka johtavat maaliviivalla tunteen purkauksien kautta katarsikseen, vaativat enemmän aikaa, jotta katsoja voi aidosti samastua henkilöhahmoihin ja kokea saman jännitteiden laukeamisen. Muutoin toimiva elokuva tekee viimeisellä näytöksellään itselleen kevyen karhunpalveluksen.

Matkan varrella elokuvan koossapitävä voima ovat sen hurmaavat henkilöhahmot. Jonathan Prycen näyttelemä Nobel-palkintoa odottava Joseph Castleman riisutaan katsojan silmissä onnistuneesti gloriastaan, mutta kaikkein tunnelmallisimmat hetket syntyvät päähenkilö Joan Archeria eli itse vaimoa näyttelevän Glenn Closen ja ovelana elämäkerturina esiintyvän Christian Slaterin välille. Castlemanin elämäkertaa kirjoittava toimittaja tietää totuuden teosten takana ja haluaa saada vaimon myöntämään asioiden laidan. Näyttelijäkaartin ainoa, joka saa hahmonsa vaikuttamaan jokseenkin epäluontevalta on pääparin poikaa esittävä Max Irons.

Ruotsalaisohjaaja Runge on työskennellyt elokuvataiteen parissa jo yli 30 vuotta, mutta The Wife on hänen ensimmäinen Hollywood-teoksensa. Aika ajoin ohjaaja nojaa aavistuksen liikaa audiovisuaalisen ilmaisun oppikirjakliseisiin – esimerkiksi vinguttaessaan turhanpäiväisiä jousisektioita dramaattisiksi tarkoitettujen kohtausten taustalla – mutta kokonaisuudessaan hänen tekemänsä jälki on tarkkaa ja tasapainoista.

Elokuva on kuitenkin ilmaisultaan melko kesy ja luottaa pääasiassa näyttelijöiden karismaan. Ratkaisu on kieltämättä perusteltu, sillä Closen roolisuorituksen voi laittaa melko turvallisena veikkauksena Oscar-vedonlyöntikuponkiinsa.

★★★

Julkaistu: 21.12.2018