Tuulilasi

Vahingot vaikuttavat aiempaa enemmän liikennevakuutusten hintaan

Vahingot vaikuttavat aiempaa enemmän liikennevakuutusten hintaan
FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta päivitti vertailun, joka selvittää liikennevakuutusten bonusjärjestelmien eroja kahdeksassa kotimaisessa vakuutusyhtiössä. Järjestelmät ovat tänä vuonna muuttuneet uuden lain myötä.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Muutoksia on tullut lähtö- ja maksimibonuksiin sekä bonusten kertymiseen. Myös vahingot vaikuttavat bonusten laskuun eri tavoin kuin ennen. Maksimibonusten saavuttamiseen kuluva aika vaihtelee yhtiöittäin.

”Yksi muutos alkuvuoden tilanteeseen verrattuna on se, että nyt kaikilla yhtiöillä on myynnissä uudenlainen liikennevakuutus. Asiakkaalla on nyt mahdollisuus saada sama bonus kaikkiin omistamiinsa autoihin sen sijaan, että bonuksia joutuisi erikseen keräämään. Alkuvuonna tämä oli mahdollista vain osassa yhtiöitä”, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta sanoo.

Toinen muutos liittyy vahingon jälkeiseen bonuksen laskuun, joka aiemmin on yleisesti ollut 20 %. Vahingon vaikutus bonukseen voi vaihdella nyt 0-30 % välillä.

”Jos asiakkaalla on paljon bonusta, pudottaa vahinko bonusta usein vähemmän. Jos taas bonusta ei ole kertynyt paljonkaan, on vaikutus suurempi. Näin vakuutusmaksut kohdentuvat entistä enemmän niille, joille vahinkoja sattuu. Monissa yhtiöissä ensimmäinen vahinko ei alenna bonusta lainkaan, jos autolla on ajettu riittävän kauan ilman vahinkoja”, Salo jatkaa.

Lähtöbonukset vaihtelevat edelleen 0-40 % ja maksimibonukset 80–83 % välillä.

”Myös siinä, miten bonukset kertyvät vuositasolla, on aiempaa enemmän eroja. Vaikka bonukset olisivatkin eri yhtiöissä samalla lähtötasolla, kestää bonuksen nousu maksimiinsa eri ajan eri yhtiöissä”, Salo sanoo.

Käytännön ohjeena Salo suosittaa liikennevakuutusten vertailua aika ajoin.

”Liikennevakuutusten hintoja voi helposti vertailla esimerkiksi vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla olevien laskureiden avulla. Pelkät bonusprosentit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, vaan vasta lopullinen hinta osoittaa edullisuuden.”

(Lähde: FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta)

Julkaistu: 9.11.2017
Kommentoi »