Apu

GPS-data paljasti uutta tietoa norsujen perhe-elämästä: Pitkä raskaus pitää lauman kasassa – synnytykset eivät hidasta lauman vaellusta

GPS-data paljasti uutta tietoa norsujen perhe-elämästä: Pitkä raskaus pitää lauman kasassa – synnytykset eivät hidasta lauman vaellusta
Matriarkaalisessa ­laumassa ”tätinorsut” auttavat äitejä huolehti­maan poikasista. Tutkijat arvelevat, että kyky pysyä lauman mukana on sidoksissa siihen, että ­norsuilla on kaikista nisäkkäistä pisin raskausaika, mikä antaa aikaa sikiön ­fyysiselle kehitykselle.
Julkaistu: 5.5.2022

Norsuilla on valtava ruokahalu, ja ruuan etsintä haukkaa suurimman osan niiden ajasta. Kun norsunpoikanen ­syntyy, se nousee heti jaloilleen ja alkaa ­liikkua lauman mukana.

Tuore tutkimus ­seurasi Afrikan savanninorsujen liikkeitä Pohjois- Keniassa ja osoitti, että norsu­lauman ei tarvitse hidastaa vauhtiaan vastasyntyneiden ­saatikka näiden emojen takia.

Tutkijat arvelevat, että kyky pysyä mukana on sidoksissa siihen, että ­norsuilla on kaikista nisäkkäistä pisin ­raskausaika, mikä antaa aikaa sikiön ­fyysiselle kehitykselle.

Tämä on osaltaan saattanut auttaa ­norsulaumoja pysymään tiiviisti yhdessä. Lauman mukana pysyminen heti syntymästä lähtien suojaa myös haavoittuvassa vaiheessa olevia poikasia saalistajilta.

­Poikanen saapuu maailmaan hyvin kehittyneenä 22 kuukauden raskauden jälkeen. Se on syntyessään peräti sata­kiloinen.

Matriarkaalisessa norsulaumassa ”tädit” jakavat huolenpitovastuuta ja ­auttavat vastasynnyttäneitä emoja ­poikasten kasvatuksessa ja suojelussa.

Näin ne samalla suojelevat sekä ­raskaana olevia että juuri synnyttäneitä äitejä, jotta näiden ei tarvitse käyttää ­liikaa energiaa tai jäädä saalistajien armoille.

Oxfordin yliopiston ja Save the Elephants -järjestön tekemässä tutki­muksessa norsuja seurattiin kaula­pantaan asennettujen GPS-lähettimien avulla.

Datan kokoamisessa ja vertailussa ­norsunpoikasten ikää arvioitiin niiden koon ja ulkomuodon perusteella, jotta norsuemojen keskimääräinen liikkumisnopeus ennen ja jälkeen synnytyksen saatiin selville.

– On ihmeellistä, että naarasnorsut ovat raskaana 22 kuukautta, synnyttävät ja voivat jatkaa matkaa lähes välittömästi. Jopa sukunsa vanhin, matriarkka, voi ­synnyttää ja johtaa laumaansa, mikä on mielestäni yksi osoitus naarasnorsujen voimakkuudesta ja sinnikkyydestä, sanoo tohtori Lucy Taylor Oxfordin yliopiston biologian laitokselta.

Tutkimus on julkaistu Animal ­Behaviour -lehdessä.

Kommentoi »