
Vuonna 1937 Slovenian luolista löytyi uusi kuoriaislaji, jonka saksalaistutkijat nimesivät hallitsijansa mukaan Anophthalmus hitleriksi. Hypopta mussolinii -perhonen taas on kotoperäinen laji Libyassa, maassa, jonka Italia Mussolinin valtakaudella miehitti. Kauniisti kukkiva hibbertia-kukkasuku puolestaan kunnioittaa George Hibbertiä, kasvien ystävää ja orjuuden puolustajaa.
Useat tutkijat ovat vaatineet, että kansainvälisten kasvi- ja eläinlajien nimeämisjärjestelmien tulisi mahdollistaa muutoksia nimiin, joiden taustalla on kiistanalainen henkilö. Eläinten nimeämisestä vastaava kansainvälinen taho on kuitenkin täysin sitä vastaan. Asiasta kertoo Live Science.
Hypopta mussolinii elää Mussolinin aikanaan miehittämässä maassa.
Kansainvälinen eläintieteen nimistön komissio ICZN julkaisi tammikuussa artikkelin, jossa se suosittelee ”jatkamaan tieteellisten nimien käyttöä alkuperäisessä muodossaan”. Komission perusteluna on tutkijoille aiheutuva hämmennys siitä, jos samalla lajilla on tieteellisessä kirjallisuudessa kaksi eri nimeä. Se on vastoin organisaation alkuperäistä nimien muuttumattomuuden tavoitetta. ICZN:n tutkijat toteavat myös, että satoja tuhansia eläinlajeja on jo nimetty ihmisten tai paikkojen mukaan, ja jos osa nimistä muutetaan, se voi lisätä vaatimuksia muuttaa lukuisia muitakin.
Elokuussa kymmenet tutkijat julkaisivat Zoological Journal of the Linnean Society -lehdessä vastineen, jossa he kritisoivat ICZN:n päätöstä. Vastineen kirjoittajien mukaan tieteellä ei tule olla erivapauksia yhteiskunnallisissa muutoksissa sen takia, että tutkijoiden elämä olisi helpompaa.
– Biologia on erottamaton osa yhteiskuntaa. Siksi on tärkeää ymmärtää, että biologian ja siihen liittyvän eläintieteen nimistön ei tule toimia tyhjiössä täysin riippumattomana yhteiskunnallisista normeista, eräs tutkija kirjoittaa vastineessa.
Epäsopivuuden ohella kiistanalaiset nimet voivat aiheuttaa ongelmia eläimille itselleen. Financial Timesin mukaan Anophthalmus hitleri -kuoriaisesta on tullut myyntitavara, jota uusnatsikeräilijät haalivat kokoelmiinsa. Kaupanteko uhkaa ajaa lajin sukupuuttoon.