Uudet Kian sähköautomallit EV3, EV4 ja EV5 – Vuonna 2024 on luvassa vauhdikasta muotoilua, pitkää toimintamatkaa ja tekoälyä
Autouutiset
Uudet Kian sähköautomallit EV3, EV4 ja EV5 – Vuonna 2024 on luvassa vauhdikasta muotoilua, pitkää toimintamatkaa ja tekoälyä
Tulevaisuuden Kia-kuljettajat voivat keskustella tekoälyavustajan kanssa. Luvassa on palveluita aikataulujen hallinnasta, reittioptimointiin, matkasuunnitteluun, viihteeseen ja hätäapuun.
10.11.2023
 |
Tuulilasi

Kia EV5 – Jopa 700 km yhdellä latauksella

Kia EV5:n tuotanto alkaa 2024 Kiinassa ja Koreassa.

Kia esitteli omilla lokakuussa pidetyillä EV-päivillään peräti kolme uutuutta. Ensimmäinen näistä on tuotantoversio EV5:stä, jonka 4,62 metriä pitkässä olemuksessa on selvä yhtäläisyys EV9:ään. Myös ohjaamossa tyyli on sama, selkeät linjat luovat rauhallisuutta. Fyysiset painikkeet on haluttu pitää minimissä. Multimedianäytön alapuolelta löytyvät kuitenkin tärkeät pikavalintapainikkeet, multimediajärjestelmän päävirta sekä ilmastoinnin säätöpainikkeet.

Kia EV5:n ohjaamon selkeät linjat luovat rauhallisuutta.

EV5 on jo kokonsa puolesta tärkeä malli Kialle. Sen tuotanto alkaa ensi vuoden aikana sekä Kiinassa että Koreassa. Ensitiedot koskevat Kiinaa, jossa EV5:n saa kahdella akkukoolla.

Perusmallin akkukapasiteetti on 64 kWh ja moottorin teho 160 kW. Toimintamatkaksi luvataan 530 kilometriä. Isomman akun koko on 88 kWh ja moottorin teho tässäkin 160 kW. Tällä yhdistelmällä pitäisi päästä yli 700 kilometriä yhdellä latauksella. Isompi akkuversio tulee tarjolle myös nelivetona, jonka teho on 230 kW (etumoottori 160 kW ja takamoottori 70 kW). Nelivetoversion toimintamatka yhdellä latauksella asettunee 650 kilometriin.

Kia EV4 – Muutakin kuin katumaastureita

Kia EV4:n silmiinpistävä tunnusmerkki on lennokas viistoperä.

Linjakas EV4-konsepti antaa puolestaan lupauksen siitä, että korealaiset valmistavat jatkossa muutakin kuin pelkkiä E-katumaastureita. Etenkin kattolinjan ja perän osalta hieman EV6:lta näyttävä EV4 on lennokkaan näköinen viistoperä, jolla Kia:n muotoilujohtaja Karim Habib esittelee muutakin kuin kantikkaita muotoja, joskin suoraviivainen geometrinen ryhdikkyys on vahvasti läsnä myös EV4:ssä. Etenkin auton perä on todella jännän näköinen C-pilarista voimakkaasti kohti perää laskevan korin muodon myötä.

Kia EV3 kokeilee generatiivista tekoälyä

Kia EV3:ssa kokeiltava älyteknologia on tulossa myöhemmin myös EV4 ja EV5-malleihin.

Kompakti EV3-konsepti (vihreä) täydentää uutuuskolmikon. Siinä EV9:n ja EV5:n suoria linjoja on pehmennetty, ja kattolinja laskeutuu jännästi perää kohden EV6:n ja EV4:n tapaan. Ensi vuonna esiteltävässä EV3:ssa Kia haluaa kokeilla myös uutta älyteknologiaa tuomalla siihen generatiivisen tekoälyn.

Kialla ajavat voivat tulevaisuudessa keskustella tekoälyavustajan kanssa liittyen laajaan valikoimaan palveluja, kuten aikataulujen hallinta, sähköautojen reittioptimointi, matkasuunnittelu, viihde sekä hätäapu. OTA-päivitykset (Over-The-Air) mahdollistavat järjestelmien jatkuvan kehittämisen. EV3:n jälkeen tekoäly tuodaan myös EV4 ja EV5 malleihin.

Kommentoi »