Uuninpankkopoika Saku Timonen eläkkeelle – Edes tappouhkaukset eivät lannistaneet: ”Olen ajatellut, että huutakoot, kunhan pelkäävät”
Blogit
Uuninpankkopoika Saku Timonen eläkkeelle – Edes tappouhkaukset eivät lannistaneet: ”Olen ajatellut, että huutakoot, kunhan pelkäävät”
Teräväkynäinen Avun uuninpankkopoika Saku Timonen on ollut yksi Suomen suosituimpia yhteiskunnallisia blogisteja. Nyt hän jää eläkkeelle ja aikoo muun muassa opetella uudelleen lukemaan kirjoja.
18Kommenttia
Julkaistu 22.12.2022
Apu

Kun Sakari ”Saku” Timonen aloitti Uuninpankkopoika-bloginsa, hän ei aavistanut kirjoittavansa sitä kolmetoista vuotta ja että siitä tulisi yksi Suomen suosituimmista yhteiskunnallisista blogeista.

– Tuolloin blogeja oli paljon, ja ajattelin liittyä joukkoon. Pohdin silloin, että olen kertonut asiani melko nopeasti, mutta toisin kävi.

Uuninpankkopoika-nimi taas on vitsi, sillä Timonen ei ole peräkamariin jämähtänyt aikamiespoika, vaan juristi ja sosionomi. Blogin aloittaessaan hän vain oli juuri palannut Juukaan ja asui tilapäisesti äitinsä kanssa perikunnan talossa.

Joulukuun lopulla 2022 Timonen heittää hyvästit blogilleen, jota hän piti itse vuoteen 2015, minkä jälkeen sitä julkaistiin ensin Imagen ja sitten Avun verkkosivuilla.

Paljasti kansanedustajan natsiyhteydet

Saku Timoselle ei niinkään ole ollut tärkeää vaikuttaa kuin välittää oikeaa tietoa. Sen jälkeen lukija voi päättää, mitä hän siitä omaksuu.

Uuninpankkopojan kohokohta liittyy kuitenkin vaikuttamiseen.

Timonen toi useaan otteeseen esille kuntouttavan työtoiminnan epäkohtia. Se on sosiaalipalvelua eikä se saa korvata palkkatyötä, mutta muun muassa kunnat palkkasivat sen nimissä työttömiä aivan normaaleihin töihin ja samalla säästettiin työmarkkinatuen kuntamaksu.

– Tätä lakia on parannettu, ja sen katson omaksi ansiokseni.

Timonen kertoo myös ensimmäisenä paljastaneensa kansanedustaja Olli Immosen (ps.) natsiyhteydet syksyllä 2015. Kun teksti linkitettiin median sivuille, hänen blogiinsa kohdistui mittava palvelunestohyökkäys ja blogipohja kaatui.

Juuri silloin Image oli pyytänyt häntä bloggaajakseen. Teksti julkaistiin lehden sivuilla uudelleen.

Uuninpankkopojan luetuin teksti on Suvakin kääntymys samalta vuodelta. Yhdessä yössä se keräsi satatuhatta ja kaikkiaan yli miljoona lukijaa.

Siinä Timonen osoitti, että maahanmuuttajien saamista tuista oli vallalla suuria väärinkäsityksiä, suunnilleen kultaisista lastenvaunuista alkaen.

Karmein palaute maahanmuuttoaiheisista kirjoituksista

Timosta on maalitettu ”aivan helvetisti”, ja karmeimmat kokemukset liittyvät juuri maahanmuuttoaiheisiin teksteihin. Hän on saanut muun muassa yksityiskohtaisia tappouhkauksia.

– Mutta olen ajatellut, että huutakoot, kunhan pelkäävät. En anna maalituksen mennä ihon alle enkä rupea pelkäämään.

Syksyllä Timonen ilahtui, kun pääministeri Sanna Marin linkitti Facebookiin hänen bloginsa, joka käsitteli välikysymyskeskustelua. Timonen kun oli sitä mieltä, että perussuomalaiset ja kokoomus voisivat tehdä välikysymyksen itselleen.

Timonenhan on demari kuten pääministerikin. Hän liittyi demarinuoriin 14-vuotiaana. Puolueseen hän liittyi vasta 2012, kun hän ryhtyi kuntavaaliehdokkaaksi ja tuli heti valituksi Juuan kunnanvaltuustoon.

"Uskon, että äidille luo turvallisuuden tunnetta, kun hän tietää minun olevan vajaan kilometrin päässä."

Saku Timonen palasi Helsingistä syntymäkuntaansa Juukaan vuonna 2000. Tuolloin hän oli työskennellyt kymmenen vuotta Helsingin apulaiskaupunginsihteerinä.

Työhön oli kuulunut muun muassa se, että maanantaisin hän toimi pöytäkirjanpitäjänä kaupungin­hallituksen ja joka toinen keskiviikko kaupunginvaltuuston kokouksessa. Torstaiaamuna kokous saattoi alkaa seitsemältä.

– Hyvä, jos ehdin käydä kotona torkahtamassa. Se pisti miettimään, että tätäkö haluan tehdä seuraavat 25 vuotta. En halunnut.

Juuan valtteja ovat tutut ihmiset ja luonto, vaikka Timonen kuvaakin asuvansa pellolla näköalanaan vastapäinen rivitalo. Vajaan kilometrin päässä sijaitsee lapsuudenkoti, jossa asuu hänen keväällä 88 vuotta täyttävä äitinsä. Joka päivä Timonen käy äidin luona talonmiehenä. Hän hakkaa saunapuut, tekee talvella lumityöt ja kesällä leikkaa ruohon.

– Uskon, että äidille luo turvallisuuden tunnetta, kun hän tietää minun olevan vajaan kilometrin päässä.

Blogit ovat katoavaa kansanperinnettä

Viime vuosina blogien vetovoima on hiipunut.

Timonen on tullut siihen tulokseen, että blogi on katoavaa kansanperinnettä. Siihen vaikuttaa sosiaalinen media ja ennen muuta Twitter.

– Ihmiset eivät halua keskittyä edes en vertaa, että käyttäisivät kaksi minuuttia blogin lukemiseen. Adrenaliinipiikki on saatava heti ja päästävä sanomaan jotakin saman tien.

Blogin lopetettuaan Timonen aikoo opetella uudelleen lukemaan kirjoja. Niihin keskittyminen on ollut vaikeaa.

Lisäksi päivärutiiniin kuluu enemmän aikaa kuin ennen. Siihen kuuluu kirjoittaminen, lenkki, kuntosali ja päiväunet.

Kirjoittamista Timonen tuskin lopettaa, sillä hänellä on yhä sanottavaa.

Sosiaalinen media on saanut Timosen menettämään uskonsa sekä mediaan että kansan älykkyyteen. Hän ei silti aio irrottautua sosiaalisesta mediasta. Hän pohtii, että rupeaa soittamaan suutaan urakalla Twitterissä, koska on hyvä sanomaan lyhyesti ja ilkeästi.

Saman tien hän peruuttaa: ehkä hän seuraakin Twitterissä vain kissakuvia ja ruokapäivityksiä.

Saku Timonen

  • Ikä: 65

  • Koulutus ja ura: Juristi, sosionomi, sisällöntuottaja, Juuan kunnan­valtuutettu ja kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja (sd.)

  • Asuu: Juuassa, sinkku.

  • Harrastukset: kirjallisuus, lenkkeily, voimaharjoittelu eli rapistumisen hidastaminen ja kunnallispolitiikka.

18 kommenttia