Tuulilasi

Uudet Mercedes-tehtaat Venäjälle ja PuolaanUudet Mercedes-tehtaat Venäjälle ja Puolaan

Mercedes-Benz on käynnistänyt kahden uuden tehtaan rakentamisen moottori- ja henkilöautotuotantonsa tehostamiseksi.
Teksti Niko Rinta
Kuvat Daimler

Moskovaan rakennetaan joustavaan tuotantojärjestelmään perustuva henkilöautotehdas (kuvassa pienoismalli), joka käynnistyy vuonna 2019 ja tuottaa henkilöauto- ja SUV-malleja Venäjän kotimarkkinoille. Aloitusmalli on E-sarjan sedan, jota seuraavat nopeassa tahdissa GLE, GLC ja GLS.

Tuotannosta vastaa hiljattain perustettu Mercedes-Benz Manufacturing RUS -yhtiö (MBMR), jota johtaa Axel Bense. Puolan Jaworissa aloitetaan puolestaan nelisylinteristen moottoreiden valmistus Mercedes-Benzin henkilöautoihin.

”Henkilöautotehtaan avaaminen Venäjällä on strateginen investointi Mercedes-Benzin tärkeälle markkina-alueelle. Laajennamme paikallista vaikutustamme ja vahvistamme samalla kansainvälistä kilpailukykyämme. Puolan tehdas varmistaa tehokkaiden moottoriemme saatavuuden henkilöautotuotannon tarpeita varten”, Mercedes-Benzin tuotantojohtaja Markus Schäfer linjaa.

Jaworiin ja Moskovaan syntyy noin 1500 uutta työpaikkaa

Moskovan tehdas sijaitsee Esipovon teollisuuspuistossa, jossa sille on varattu 85 hehtaarin suuruinen tontti. Tehdas sisältää kaikki autonvalmistuksen vaiheet korituotannosta ja maalaamosta alkaen päätyen autojen kokoamiseen tuotantolinjalla. Tehdas maksaa noin 250 miljoonaa euroa, ja Moskovan seudulle syntyy sen ansiosta yli tuhat uutta työpaikkaa. työntekijöitä perehdytetään uusiin tehtäviinsä myös oppisopimuskoulutuksella Mercedes-Benzin muissa tuotantolaitoksissa.

Jaworissa tehdasalueen koko on noin 50 hehtaaria, ja Daimler investoi rakentamiseen noin 500 miljoonaa euroa. Moottorituotanto työllistää 500 ihmistä, jotka koulutetaan tehtäviinsä Saksan Untertürkheimissa. Osa koulutuksesta tapahtuu Jaworissa saksalaisten asiantuntijoiden johdolla. Tuotannon on määrä käynnistyvä vuonna 2019, ja tehtaalla pyritään CO2-neutraaliin ja resurssitehokkaaseen tuotantoon. Energiantuotannossa hyödynnetään tuuli- ja aurinkovoimaa sekä biokaasua.

Mercedes-Benz hyödyntää uusissa tehtaissaan joustavaan tuotantorakenteeseen perustuvia teknologisia ratkaisuja. Niiden ansiosta samalla tuotantolinjalla kyetään valmistamaan useaan eri ajoneuvoarkkitehtuuriin perustuvia mallisarjoja ja niiden koriversioita sekä useita eri moottoriversioita.

Tehtaiden It-ratkaisuissa hyödynnetään Industry 4.0 -tason ratkaisuja. Moskovan tehdas esimerkiksi yhdistetään täysin Mercedes-Benzin muihin tuotantolaitoksiin, jonka ansiosta tehtaan jokaista järjestelmää ja yksittäistä robottia voidaan ohjata ja ohjelmoida etänä tarpeen vaatiessa. Tehdas toimii paperittomasti, ja maalaamossa syntyvä ylimääräinen lämpö otetaan talteen hyödynnettäväksi energiana muualla tuotannossa.

Julkaistu: 3.7.2017