Apu

Helena Petäistö: USA:n poistuminen Kabulista on ollut vielä suurempi fiasko kuin 20 vuotta kestänyt sota

Helena Petäistö: USA:n poistuminen Kabulista on ollut vielä suurempi fiasko kuin 20 vuotta kestänyt sota
Ehkä sentään yksi hyvän hallinnon kausi on Afganistanissa eletty. Se oli Neuvostoliiton lähdön jälkeen, josta jäi koko maata rauhallisesti johtanut Najibullahin hallinto. Mutta tuo entinen kommunisti, joka huolehti köyhimmistä sortumatta korruptioon, ei kelvannut länsimaille, kirjoittaa Helena Petäistö kolumnissaan.
Julkaistu: 31.8.2021

Afganistanin pää­kaupungin Kabulin kaaos, sekasorto ja pakokauhu, epätoivoisten afganistanilaisten tarrautuminen kiitoradalla kohti vapautta lähtevien lentokoneiden siipiin, pikkulapsen nostaminen betonimuurin yli sisälle pyrkivästä, muuria vasten pakkautuneesta väkijoukosta kentälle – sydäntä raastavia tv-kuvia tragediasta, jota maailma on saanut seurata viime viikkoina.

Yhdysvaltain poistuminen Kabulista on ollut vielä suurempi fiasko kuin 20 vuotta kestänyt sota, jossa 2 000 amerikkalaissotilasta menetti henkensä ja jossa paloi 2  000 miljardia dollaria. Tosin sinä aikana varsinkin afgaaninaiset saivat elää vapaammin kuin koskaan, opiskella, tehdä työtä ja näyttäytyä kauniina. Kun länsimaalaiset ovat poistuneet ja ulkomaiset edustustot ovat tyhjinä ja talibanien hirmuhallinto pitämässä kuria ja komentoa, voi vain arvailla, mitä suljetussa maassa tapahtuu.

Jokohan muu maailma viimeinkin uskoo kolmen maailmanmahdin, Britannian, Neuvostoliiton ja nyt Yhdysvaltain häpeällisen tappion jälkeen, ettei tuohon lukuisien eri alueiden ja heimojen sekä uskonnollisen takapajuisuuden ja korruption soppaan kannata lusikkaansa pistää, sillä nokille tulee aina.

”Neuvostojoukot ovat kokeneet kanssamme suuren yllätyksen ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun he sotivat suomalaisia vastaan. Suomalaisten tavoin me osaamme käydä sissisotaa.”
Komentaja Massoud huhtikuussa 2001

Afganistan on ollut milloin missäkin sotatilassa aina vuodesta 1978 saakka, sillä jos ulkoista miehittäjää ei ole ollut taakkana, omaa sisällissotaa on aina riittänyt aivan kuin Balkanilla Euroopan puolella. Ehkä sentään yksi hyvän hallinnon kausi on maassa eletty. Se oli Neuvostoliiton lähdön jälkeen, josta jäi koko maata rauhallisesti johtanut Najibullahin hallinto. Mutta tuo entinen kommunisti, joka huolehti köyhimmistä sortumatta korruptioon, ei kelvannut länsimaille.

Pariisin Champs Élysées’n alueelta löytyy puistokadun pätkä, joka on nimetty komentaja Massoudille, kansallissankarille, joka taisteli joukkoineen menestyksekkäästi sekä talibaneja että neuvostojoukkoja vastaan. Huhtikuussa 20 vuotta sitten hän tuli Pariisiin, ja hänet otettiin vastaan suurena sankarina.

Tiedotustilaisuudessa ihmeteltiin, miten hänen joukkonsa ovat onnistuneet estämään mahtavan neuvostoarmeijan miehityksen: ”Neuvostojoukot ovat kokeneet kanssamme suuren yllätyksen ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun he sotivat suomalaisia vastaan. Suomalaisten tavoin me osaamme käydä sissisotaa.” Kappas vain, afgaanit tiesivät suomalaisten sotasaavutukset. Ranskalaisille ne olivat aivan uutta asiaa.

"Ainoa ansio talibanien edellisellä johtokaudella oli oopiumin viljelyn kitkeminen. Sen he ovat luvanneet tehdä tälläkin kertaa. Mutta se ei korvaa sitä, mitä he tekevät demokratialle, sananvapaudelle ja ennen kaikkea naisille ja tytöille."
Helena Petäistö

Vuonna 2001 Massoud surmattiin kaksi päivää ennen syyskuun 11. päivän attentaattia. Suuri vuosipäivä on talibaneille myrkkyä, sillä myös heidät Massoud piti loitolla.

Nyt hänen poikansa Ahmad Massoud on jo organisoinut Panshirin vuoristoon asettuneen vastarintaliikkeen talibaneja vastaan. Hän tuskin yltää isänsä saavutuksiin. Talibanit ovat jo onnistuneet saartamaan poika-Massoudin porukat.

Ainoa ansio talibanien edellisellä johtokaudella oli oopiumin viljelyn kitkeminen. Sen he ovat luvanneet tehdä tälläkin kertaa. Mutta se ei korvaa sitä, mitä he tekevät demokratialle, sananvapaudelle ja ennen kaikkea naisille ja tytöille. Naiset saavat varautua vapauden riistoon, pakkonaittamiseen ja jopa ruos­kimiseen.

2 kommenttia