Unkarin idyllinen lomakohde: löydä Balatonjärven maisemat ja nähtävyydet
Matkailu
Unkarin idyllinen lomakohde: löydä Balatonjärven maisemat ja nähtävyydet
Kahden tunnin junamatkan päässä Budapestista sijaitsee Balatonjärvi. Se on mukava rantakohde, joka tarjoaa myös historiallisia nähtävyyksiä ja herkuttelua.

Leppoisaa elämää Unkarin Rivieralla

Balatonia kutsutaan Unkarin Rivieraksi. Pitkän ja kapean järven rannalla on noin 20 kilo­metrin välein pikkukyliä rantoineen ja kävelybulevardeineen.

Balatonilla lomailivat ensin unkarilaiset aristokraatit, sitten järven löysivät muutkin. Kommunismin aikoina 1960-70-luvuilla suosio oli huipussaan, ja Balatonilla kävivät niin työläiset kuin puolueen johto. Kuuluisia arvovieraita olivat esimerkiksi Juri Gagarin ja Fidel Gastro. Balatonille tultiin myös muualta Euroopasta: sekä itä- että länsisaksalaiset saattoivat matkustaa sinne, ja järvi olikin paikka, jossa muurin erottamat kohtasivat.

Nykyään alueen viehätys ei perustu vain rantaelämään. Balatonilla on myös viini­tiloja, ravintoloita, historiallisia linnoja sekä luonto­kohteita. Aktiivilomailijalle löytyy kaikkea pyörä­retkistä suppailuun.

Kesällä lämpötila lähenee 35 astetta, ja turkoosinsävyinen vesi voi olla lähes 30-asteista. Jos helle ei houkuttele, reissun voi tehdä sesongin ulkopuolella. Keväästä syksyyn lämpötila on ajankoh­dasta riippuen 15–25 astetta.

Jos Balatonissa pulikointi alkaa kyllästyttää, Hévízin lähdekylpylässä uidaan maasta pulppuavassa mineraalipitoisessa vedessä.

Balatonin seudun kaupungit ja kylät

Välimerellisen kaunis, vanhan luostarin ympärille rakennettu Tihany tunnettaan laventelistaan. Sitä myydään kylässä monessa muodossa, jopa oluena. Kujien varsilta löytyy myös keramiikka- ja nahkatavarapuoteja. Tihany onkin mainio paikka tuliais­ostoksille. Laita jalkaan hyvät kengät, sillä kylä on mäkinen.

Balatonfüred on viehättävä, aikoinaan taiteilijoiden suosiossa ollut lomakaupunki. Täällä voi ihailla vanhoja huviloita, käyskennellä ranta­bulevardilla tai istua rantapuistossa, jossa on myös alueen kaloja esittelevä akvaariokeskus. Jos kaipaat vaihtelua järvi­vedelle, suuntaa Hévízin lähdekylpylään, jossa lillutaan noin 35-asteisessa mineraali­pitoisessa vedessä.

Sisämaassa taas on Veszprémin kaupunki, jossa on muu­tama suuri ostoskeskus, kahvi­loita, historiallinen linna-alue sekä kaunis puistomainen eläintarha.

Iltaelämän sykettä kaipaavalle paras paikka on järven etelärannan Siófok, jonka pää­­kadun baarit kutsuvat cocktailille. Juhlintaa voi jatkaa vaikka koko yön. Seuraavana päivänä lepäillään kaupungin edustan hiekka­rannalla, jäätelöpallon kera tarjoiltavaa jääkahvia siemaillen.

Mäen päällä seisova Pannonhalman luostari on Unescon suojelema nähtävyys.

Historian ystävälle kiinnos­tava nähtävyys on kukkulan päällä seisova Sümegin keskiaikainen linna, jonka sisätilat on entisöity historialliseen asuun. Muita linnakohteita ovat muun muassa Nagyvázonyssa sijaitseva Kinizsi-­vár sekä Szigligetin rauniolinna, josta on komea maisema järvelle.

Yli 1 000 vuotta van­­hassa Pannonhalman luostarissa tehdään viiniä ja olutta, ja sinne voi varata viinikierroksen, jonka yhteydessä pääsee myös luostarin kellareihin. Luostarin arboretumissa kasvaa toista sataa erilaista kasvia, joista osa on harvinaisia unkarilaisia alkuperäiskasveja.

Pannonhalman luostarista löytyy näyttävä kirjasto, jonka kirjakokoelma on Unkarin vanhimpia.

Löydä Unkarin viinit ja ruokaherkut

Balatonin kupeessa on yksi Unkarin merkittävistä viinialueista, Täällä viljeltäviä valkoviinilajikkeita ovat muun muassa szürkebarát ja kéknyelű. Alueella tuotetaan myös kevyen mehumaisia punaviinejä, joita juodaan kesällä soodaveden kera. Jos haluat viinikierrokselle, pohjoisranta on täynnä pieniä kellareita, Ne löytää kyselemällä kyliltä sijainteja. Suuremmista viinitiloista suositeltava on Jásdi.

Balatonilla on runsaasti unkarilaisia ravintoloita. Erinomaisia mutta rentoja ovat esi­­merkiksi Laci Pince Csárda ja Homolan viinitilan ravintola. Katu­ruuista kannattaa kokeilla uimarannoilla myytävää lángosia, joka on unkarilainen versio pizzasta. Uppopaistetun leipätaikinan päälle kasataan yleensä hapankermaa ja juustoraastetta.

Balatonilla sijaitsee yksi Unkarin tärkeimmistä viini­alueista, ja tiloilla voi vierailla ranta­loman ohessa.

Aktiivilomailijan vinkit

Balatonin ympäri kiertää noin 200 kilometrin pituinen pyöräily­reitti, joka kulkee hiljaisia pikkuteitä ja kevyen liikenteen väyliä pitkin. Rauhallisesti polkien reissu vie kolmisen päivää. Omaa pyörää ei tarvita, sillä alueella on useita pyörävuokraamoita.

Hyviä uimapaikkoja löytyy muun muassa Balatonalmádista ja Alsóörsistä. Järven eteläpuolella rannat ovat matalia, pohjoispuolella vesi syvenee nopeammin. Monilta rannoilta voi vuokrata sup-laudan tai kajakin.

Ylä-Balatonin kansallis­puistossa voi retkeillä itsenäi­sesti tai osallistua luolakierroksille. Siellä on myös aidattu suojelu­alue, jossa elää vesipuhveleita.

Balaton­järven lähistöltä löytyy myös arkkitehtuuri­nähtävyyksiä, kuten tämä Kis-Balatonissa seisova moderni puukirkko.

Näin matkustat Balatonjärvelle

Juna tai bussi vievät Budapestista Balatonille kahdessa tunnissa. Alueen kiertelyyn vuokra-auto on paras. Se onnistuu myös junalla tai bussilla, mutta aivan kaikkiin kohteisiin ei pääse. Juna kulkee rantoja pitkin, bussit vievät sisämaan kaupunkeihin. Ranta­kylien välillä kulkee pohjoispuolella myös risteilylaiva.

Majoitusvaihtoehtoja on runsaasti. Yksi parhaista majapaikoista on pieni ja idyllinen Tópárt Hotel, jossa on erinomainen ravintola. Edullinen ja eksoottinen vaihtoehto ovat paikallisten taloistaan vuokraamat huoneet. Niitä löytyy, kun etsii Zimmer Frei -kylttejä. Uimarantojen yhteydessä on usein leirintäalue.

Violetista väristään tunnettu laventeli kasvaa Balatonin alueella. Esimerkiksi Tihanyn kylästä voi ostaa matka­muistoksi monenlaisia laventelituotteita.
1 kommentti