Orbánin Unkari on valinnut puolensa – Näin kevyesti EU- ja Nato-maalta unohtuvat liittolaiset, naapurin hätä ja oma historia
Avun pääkirjoitus
Orbánin Unkari on valinnut puolensa – Näin kevyesti EU- ja Nato-maalta unohtuvat liittolaiset, naapurin hätä ja oma historia
Pääministeri Viktor Orbánin johtama Unkari on unohtanut, että Ukrainan tukemisessa on kyse koko Euroopan turvallisuudesta ja tulevaisuudesta, kirjoittaa toimituspäällikkö Miikka Järvinen.
Julkaistu 12.12.2022
Apu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole saanut EU- ja Nato-maa Unkaria ryhdistäytymään. Pääministeri Viktor Orbán on osoittanut, kuinka helposti populistijohtajalta käy oman kansansa historian ja tulevaisuuden sivuuttaminen.

Venäjän hyökkäyksen Unkari tuomitsi jo sodan ensimmäisenä päivänä, kun Orbán vakuutti maan seisovan EU:n ja Naton rinnalla. Lyhyt on ollut Orbánin muisti.

Orbán on useaan otteeseen vaatinut EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden poistamista ja muistuttanut, etteivät ne ole vieläkään saaneet sotaa loppumaan. Unkari on riippuvainen Venäjän raaka­öljystä, se tuo sitä maahan poikkeusluvalla.

Sujuvasti Orbán unohtaa 137 kilometrin rajan Ukrainaan, josta on tullut Unkariin jo liki 2,5 miljoonaa pakolaista.

Suomen itsenäisyyspäivänä Unkari torppasi EU:n valtiovarain­ministerien kokouksessa 18 miljardin euron apupaketin Ukrainalle. Taustalla kummittelee 11 miljardin koronaelvytyspaketti, joka Unkarilta jää saamatta surkean oikeusvaltiokehityksen vuoksi.

Orbánin Unkari tuntuu unohtavan, että Ukrainan tukemisessa on kyse paitsi solidaarisuudesta sodan uhreja kohtaan, myös koko Euroopan turvallisuudesta. Unohtunut on myös vuoden 1956 kansannousu, kun Unkari yritti ottaa etäisyyttä Neuvostoliittoon ja lähentyä länttä ja jäi yksin.

Unkarin kannattaisi pitää nykyistä paremmin huolta suhteista läntisiin liittolaisiinsa. Huonompiakin vaihtoehtoja on tarjolla.

4 kommenttia