Apu

Unkari ulos EU:sta, vaatii Hollannin pääministeri Mark Rutte – Taustalla hyökkäys seksuaalivähemmistöjä kohtaan

Unkari ulos EU:sta, vaatii Hollannin pääministeri Mark Rutte – Taustalla hyökkäys seksuaalivähemmistöjä kohtaan
Puolan ja Unkarin eroaminen unionista ei olisi ainakaan Saksan etu, koska Saksalla on paljon teollisuutta molemmissa maissa. Jos ne lähtisivät EU:sta, sillä olisi vaikutusta Saksan talouteen.
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 28.7.2021

Puolan ja Unkarin tottelemattomuus EU:ssa on saanut useiden maiden johtajat kiihtymään. Hollannin pääministeri Mark Rutte on vaatinut julkisuudessa Unkarin eroa EU:sta, ellei se muuta politiikkaansa.

Puola puolestaan on haastanut EU:n tuomioistuimen väittämällä, että sen päätökset ovat Puolan perustuslain vastaisia.

Vanhempi tutkija Marco Siddi Suomen Ulkopoliittisesta instituutista ei pidä todennäköisenä, että Hollannin pääministerin lausunto johtaa toimiin.

– Täytyy muistaa, että Mark Rutte on opportunisti. On kiinnostava nähdä, onko hänen lausumansa käänne, joka lisää Hollannin diplomaattista yhteistyötä Ranskan ja Saksan kanssa.

Erottaminen EU:sta käytännössä mahdotonta

Siddin mukaan Puolan ja Unkarin eroaminen unionista ei olisi ainakaan Saksan etu, koska Saksalla on paljon teollisuutta molemmissa maissa. Jos ne lähtisivät EU:sta, sillä olisi vaikutusta Saksan talouteen.

EU:n jäsenmaita on käytännössä mahdotonta erottaa. Sen sijaan muut jäsenmaat voivat painostaa maita lähtemään esimerkiksi rajoittamalla niiden päätösvaltaa unionissa.

– Todennäköisempi keino on rahoituksen leikkaaminen. Puola ja Unkari haluavat kuitenkin rahoituksen vuoksi pysyä EU:ssa, joten luulen, että maat ottavat Rutten lausuman vakavasti.

Erottamisuhkauksen taustalla on muun muassa Unkarin ja Puolan hyökkäys maidensa etnisiä- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

– EU haluaa olla moderni, joten Puolan ja Unkarin tilanne on kiusallinen. Jos on ongelmia omassa talossa, miten voi kritisoida esimerkiksi Venäjän ihmisoikeusloukkauksia, sanoo Siddi.

Mark Rutte

Alankomaiden pääministeri. Syntynyt 1967. Edustaa oikeistoliberaalista VVD-puoluetta. Opiskeli taiteita ja historiaa.

1 kommentti