Uneliaan suloinen Mirissa
Matkailu
Uneliaan suloinen Mirissa
Missä ovat Sri Lankan hienoimmat rannat? Monien suosikki on Mirissa. Etsimme myös neljä muuta loistavaa vaihtoehtoa eri tyyppiselle lomalle.
Julkaistu 21.4.2015
Mondo

Sri Lankan rantakohteista yksi on monen mielestä ylitse muiden: pieni ja viehättävä Mirissa. Etsimme myös neljä muuta loistorantaa.

Rantaviivan yllä huojuvaan palmuun on ripustettu korituoli. Kun siihen istuu, ­tuntuu kuin kelluisi Kuolleessameressä. Viiden metrin päässä hienonhieno rantahiekka vaihtuu turkooseiksi aalloiksi. Vähän kauempana joukko ihmisiä leikkii vedessä bodyboard-laudoilla, joilla surffataan vatsallaan.

Mirissa on pieni, uinahtaneen oloinen paikkakunta Sri Lankan etelärannikolla. Talot täällä ovat matalia, pääosin yksikerroksisia, ja ihmiset rennon verkkaisia.

Mutta Mirissalla on yksi erikoisuus: ranta. Se on Sri Lankankin mittapuulla poikkeuksellisen kaunis, ja se on paljon sanottu, koska maa on kuuluisa paratiisimaisista rannoistaan. Mirissan rannassa viehättää erityisesti koske­mattomuuden tuntu. Ei ole hotellirivistöjä, hiekassa pyörivää muoviroskaa tai loputonta aurinkotuolien armeijaa. On rivi palmuja ja siellä täällä ruskettuneita, hyvinvoivan näköisiä ­lomailijoita tai paikallisia. Sesonkiaikana rannan suosituimmalla osalla on äänekästä bilemenoa, mutta rauhallisia kulmia Mirissasta löytyy aina.

Pikku kaupungissa on matkailijoille kaiken tasoisia majapaikkoja ja leppoisia rantaravintoloita. Toisin kuin monissa Aasian rantakeitaissa, täällä niiden ei ole annettu vallata asemaa päätähdeltä, luonnonkauniilta hiekalta.

Rannassa sijaitsevan Zephyr-ravintolan omistaja Lahiru Perera kantaa pöytään höyryävät lautaselliset srilankalaista katkarapu- ja vihannescurrya. Sitten hän istuu alas juttelemaan kanssamme, kiirettä kun ei ole.

”Mirissassa ei ole liikaa tekemistä, ja juuri se tekee tästä niin rennon paikan”, Perera sanoo ja nauraa.

Taustalla soi house-jumputus, valkoiset seinät loistavat kilpaa taivaalla killuvan auringon kanssa. Perera kertoo, että Zephyr on ollut pystyssä vain vähän aikaa. Niin matkailijat kuin alan yrittäjät ovat vasta löytämässä Mirissan.

Sri Lankan pääkaupungista Colombosta kotoisin oleva Perera perusti ravintolansa ystäviensä kanssa.

”Tämä oli pitkäaikainen unelma. Tänne Mirissaan me tulimme muutenkin aina lomapäivinä rentoutumaan”, Perera kertoo.

Eri maiden reppureissaajat ovat kuulleet Mirissasta jo jonkin aikaa, mutta suurempia kävijämääriä siellä alkaa näkyä vasta nyt. Palveluita kaupungissa onkin vielä vähän: netin voi löytää jostakin, ja kauppoja on vain muutama, nekin pieniä marketteja.

 ”Täällä on hyvä viba”, Perera kiittelee.

Vaikka yli kolme vuosikymmentä jatkunut sisällissota on hankaloittanut Sri Lankan matkailua, osa maan etelä­rannikon kaupungeista sinnittelee jo massaturismin tuomien haittojen kanssa. Esimerkiksi Hikkaduwan kuuluisa ranta on nykyään rakennettu niin täyteen halpoja maja­taloja, että sen hiekkakin pakenee eroosion myötä.

Mirissassa tästä ei kuitenkaan ole vielä huolta.

”Ja toivotaan, ettei sellaista ongelmaa tänne tulekaan”, Perera pohtii.

Jos Mirissassa alkaa rantalöhöily välillä kyllästyttää, ­tekemistäkin löytyy.

Kaupungissa voi ottaa meditointi- ja joogatunteja, ja lähi­ympäristössä sisämaassa on lyhyitä vaellusreittejä. Päätien läheisyydessä tönöttää pieni, sipulikupolin muotoinen buddhalainen temppeli. Hierontapalvelua kaupitellaan lähes joka kadunkulmassa.

Tärkein nähtävyys Mirissassa on kuitenkin meri. Kaupungista tehdään marraskuusta huhtikuulle usein päivittäin sinivalaiden bongausretkiä läheisille meri­alueille. Kalastuksesta kiinnostunut voi lähteä täällä vene­retkelle, ja merestä nousee muun muassa valtavia tonnikaloja, ­harjuksia ja napsijoita.

Vesiaktiviteetteja riittää. Illan lähestyessä onkin mukava vaikka vain astella katsomaan Mirissan rannan itäreunan aaltoja. Ne saavat muotoja, jotka houkuttelevat surffareita.

Tummahiuksinen, paikallisen näköinen mies meloo meressä laudallaan kiihkeästi. Vielä muutama veto, ja ­sitten aalto on kohdalla. Vesi nostaa miehen ja laudan ­selkäänsä, tanssi aallon harjalla alkaa.

Horisontissa aurinko laskee tulipunaisena jonnekin kauas. 

Surffaamaan tai perhelomalle? Neljä muuta rantalöytöä.

Luontokohde Pigeon Island

Sri Lankan itärannikolla sijaitsevan Pigeon Islandin hiekka ­hohtaa, mutta vielä enemmän häikäisevät vedenalaiset näkymät. Saaren edustalla sijaitsevalta riutalta voi bongata korallien ja satojen kalalajien lisäksi niin kilpikonnia kuin riuttahaitakin. Koska riutan päällä on vain vähän vettä, merenelävien kummasteluun ei välttämättä tarvita sukellus­taitoa, jo pelkällä maskilla ja snorkkelilla pääsee pitkälle.

Vain noin 200 metrin pituinen ja 100 metrin levyinen Pigeon Island nimettiin suojelluksi ­luonnonpuistoksi vuonna 2003. Noin kilometrin mantereen ulkopuolella sijaitsevan saaren nimi, Kyyhkyssaari, tulee sen alueella joukoittain pesivistä kalliokyyhkyistä. Saarelle pääsee Nilavelin ja Trincomaleen kaupungeista.

Hauska Unawatuna

Jos etsit Mirissaa vilkkaampaa rantaelämää, suuntaa Gallen ­kaupungista viiden kilometrin päässä sijaitsevaan Unawatunaan. Sen ranta ei ole enää yhtä koskematon kuin Mirissan, mutta Unawatunassa on runsaampi ­palveluiden verkosto: on ravintoloita, bileitä ja shoppailtavaakin. Meri on lämmin, eikä rannan ­länsireunalta tarvitse uida snorkkelin kanssa kauas, kun vastaan tulee koralliriutta. Aallokko sopii yleensä hyvin myös lapsiperheille.

 Sukeltajille Unawatunan ympäristöstä löytyy hylkysukellusta. Käy katsomassa myös läheinen Thalpen ranta, jonka sanotaan olevan sitä, mitä Unawatuna oli ennen turismia.

Surffaajien Arugam Bay

Arugam Baytä pidetään Sri ­Lankan parhaana surffirantana. Itärannikolla sijaitsevan paikan aallot ovat säännöllisimmillään huhtikuusta syyskuuhun. Ihan aloittelijoiden paikka Arugam Bay ei ole, mutta jonkin verran surffanneet löytävät täältä huvinsa. Aaltojen koko vaihtelee tavallisesti  metristä 1,5 metriin, ja surffi­laudan voi vuokrata rannasta.

Arugam Bay sopii muillekin kuin surffaajille kauniin rantansa ja rennon tunnelmansa takia. Majoitusta tarjoaa kymmeniä yrittäjiä, suurin osa pienissä majataloissa. Bussi­yhteydet läheisestä Pottuvilin kylästä yhdistävät Arugam Bayn Colomboon ja Badullaan. Surffauksen aloitukseen paras paikka on etelä­rannikolla sijaitseva Weligama.

Lomakohde Bentota

Ensin Sri Lankan länsirannikolla Bentotassa näkee suuria, pakettimatkalaisille suunniteltuja hotelleja. Sitten vastaan tulee ranta ja sen kultainen hiekka, ja kaikki muu unohtuu. Bentotan ranta on puhdas ja rauhallinen, tilasta ei tarvitse taistella. Merenkäynti voi olla välillä kovaakin, mutta se ei estä uintia rannan tuntumassa.

Loikoilun lomassa kannattaa vierailla läheisellä Aluthgaman kalatorilla. Vesiurheilijoille on tarjolla vesihiihtoa, purjelautailua, kalastusta, kanoottiretkiä ja sukelluskursseja. Yksi iltapäivä kannattaa viettää osallistumalla jokikierrokselle: joen alajuoksulla pesii jopa sata eri lintulajia.

Suomesta esimerkiksi Tjäreborg myy matkoja Bentotaan, ja Colombosta ja Gallesta pääsee bussilla kaupunkiin ja junalla ­viereiseen Aluthgamaan.

Kommentoi »