Tuulilasi

Ulkomaalaiset Suomen teillä – kuka saa ja kuka ei saa ajaa?


EU- tai ETA-valtiossa saatu ajokortti sekä Pohjoismaissa annettu väliaikainen ajokortti oikeuttavat moottoriajoneuvon kuljettamiseen samoilla oikeuksilla kuin siinä maassa, jossa kortti on myönnetty.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Ajo-oikeus pätee riippumatta siitä, onko kuljettaja turisti vai asukas Suomessa. Kuljettajan on kuitenkin täytettävä ajokorttiluokan ikävaatimus Suomessa.

Jos EU/ETA-ajokortti (muu kuin väliaikainen kortti) katoaa, varastetaan tai tuhoutuu, sen voi vaihtaa vastaavaan suomalaiseen ajokorttiin.

Vaihto ei edellytä uutta kuljettajatutkintoa, mutta kylläkin vakituista asumista tai vähintään kuuden kuukauden opiskelua Suomessa.

EU- ja ETA-alueiden ulkopuolella sekä muualla kuin Geneven ja Wienin tieliikennesopimusten piirissä olevissa valtioissa annettu ajokortti ei oikeuta moottoriajoneuvon kuljettamiseen Suomessa. Tämän menettelyn piiriin kuuluvat esimerkiksi Kiina ja Afganistan.

Ajokortin haltijan on haettava poliisilta ajokorttilupaa, osoitettava täyttävänsä ajokorttiluvan myöntämisen edellytykset ja suoritettava kuljettajatutkinto.

Lue Tuulilasin numerosta 13/2014 maahanmuuttajien ajokorteista, ja kulttuuri- ja kielieroista autokoulu-opetuksessa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 11.10.2014