Apu

Ukrainalaisten into töihin yllätti Tampereella: ”Aktiivisimpia työnhakijoita ikinä – vastaanottokeskukset tyhjenevät päiväksi, kun asukkaat hakevat töitä”

Ukrainalaisten into töihin yllätti Tampereella: ”Aktiivisimpia työnhakijoita ikinä – vastaanottokeskukset tyhjenevät päiväksi, kun asukkaat hakevat töitä”
Tampereella järjestetty Rekrytori Ukraina -tapahtuma keräsi yli 30 yritystä ja 300 työnhakijaa. Tapahtuman järjestäjä kehuu ukrainalaisia omatoimisiksi, mutta moittii Suomen lupakäytäntöjä, jotka hidastavat työllistymistä.
Julkaistu: 13.5.2022

Ravintolatilan ovi käy tiuhaan ja sisällä on kymmenittäin työnantajia valmiina kertomaan yrityksestään. Seinältä löytyy tiedot tuhansista avoimista paikoista, joiden joukosta pieniksi ryhmiksi kerääntyneet ukrainalaiset etsivät kuumeisesti itselleen sopivaa työtä.

− Ensimmäinen Rekrytori Ukraina meni todella hyvin, neljän tunnin aikana kävijöitä laskettiin 300. Moni osallistujista vei hakemuksen jokaiselle yritykselle, joka haki esimerkiksi siivoojaa tai tarjoilijaa. Olen tehnyt 13 vuotta rekrytointitapahtumia, ja ukrainalaiset ovat olleet kyllä aktiivisimpia työnhakijoita ikinä, kertoo tapahtumien tuottaja Mikko Honkala Honkalamedia Oy:stä.

Tapahtumapäiväksi valikoitui tiistai, sillä se oli hyvä päivä sekä yrityksille että kaupungin kielituen asiantuntijoille. Aloitus puolenpäivän aikaan mahdollisti tilaisuuteen osallistumisen myös kauempaa tulleille.

Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan TE-palveluiden yksityiseltä tuottajalta tilaamissa kolmessa rekrytointitapahtumassa on mukana jo lähes 40 yritystä, kuten Coor, SOL, Eezy, Bolt Works, Posti ja HH-kiinteistöpalvelut. Työntekijöitä hakevat myös marjatila Virroilta ja pienet tamperelaiset ravintolat, jotka kaipaavat kipeästi sekä kokkeja että tarjoilijoita.

− Mukaan on lähtenyt mukaan koko ajan myös muita pienempiä toimijoita, kuten tamperelainen leipomo ja kelloseppä. Jälkimmäisen yrittäjä totesi, ettei kielitaidolla ole väliä – kelloseppä on kelloseppä, toimii hän sitten Kiovassa tai Kalevassa.

Ensimmäisen tapahtuman lisäksi 17. toukokuuta etsitään tekijöitä suorittavaan työhön hr-, kiinteistö-, hoito-, logistiikka-, ravintola-, maatalous- ja siivousyrityksiin. Kesäkuun tapahtumaan pyritään löytämään myös ict-asiantuntijoita ja akateemisesti koulutettuja. Tapahtumat ovat maksuttomia sekä työnhakijoille että yrityksille.

Apua tarjolla myös ansioluettelon tekemiseen

Ennen varsinaisia Rekrytori Ukraina -tapahtumia ravintolatilassa järjestetään kolme CV-koulua, joissa halukkaat saavat apua englanninkielisen ansioluettelon tekemisessä. Ennen ensimmäistä rekrytointitapahtumaa järjestetyissä kahdessa koulussa oli yhteensä 160 ukrainalaista.

− Ukrainalaiset ovat erittäin omatoimisia ja halukkaita löytämään töitä. Vastaanottokeskukset tyhjenevät päiväksi, kun asukkaat lähtevät työhakuun, Honkala kertoo.

Osa ukrainalaisista oli täyttänyt jo valmiiksi hakemuksia ja jätti niitä paikalla olleille yritysten edustajille. Myös paikan päällä oli mahdollista tehdä hakemuksia. Lomake oli kolmella kielellä, joten se toimi myös sanakirjana.

Koulutukset ovat houkutelleet Tampereelle myös eri puolilla Suomea majoittuvia ukrainalaisia. Yksi heistä oli Salossa asuva nainen, joka osallistui ensimmäiseen CV-koulutukseen. Hänen toiveenaan oli löytää hiusalan töitä Helsingistä.

− Sellaisia ei ollut valitettavasti tarjolla. Hetken jouduin miettimään, mutta sitten hoksasin kaivaa Suomen Hiusyrittäjät ry:n jäsenluettelon ja sen avulla saimme hänelle listan, jossa oli 37 alan yrittäjän yhteystiedot. Nainen kiitti ja lähti saman tien kohti Helsinkiä.

Nainen on Honkalan mukaan hyvä esimerkki siitä, etteivät hiljattain sotaa paenneet ukrainalaiset ole vielä sitoutuneet mihinkään paikkakuntaan. Passin mahdollistamien ilmaisten matkojen ansiosta he tekevätkin usein Suomen-kiertueita ja käyvät tutustumassa eri paikkoihin. Kun sopivat olosuhteet löytyvät, ovat he valmiita muuttamaan.

Seinälle kootuista työpaikkailmoituksista löytyy firman nimi ja tehtävänimike niin yksinkertaisessa muodossa, että se kääntyy helposti Googlen avulla. Lisätietoa paikasta saa QR-koodin avulla.

Sanaa Rekrytori Ukraina -tapahtumista ja CV-kouluista on levitetty esitteiden avulla, joita vietiin Kaupin ja Karkun vastaanottokeskuksiin, kotimajoittajille ja SPR:lle.

− Teemme yhteistyötä vastaanottokeskusten, kotimajoittajien, Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen, Tampereen kauppakamarin ja Pirkanmaan Yrittäjien kanssa. Kyselyjä on alkanut tulla eri puolilta maata. Vastaanotto on ollut lämmin.

Myös lapset huomioidaan tilaisuuksissa

Finlaysonilta vuokrattuun ravintolatilaan on varattu pöytien lisäksi Nalle Puh -leikkimatto. Järjestäjätiimiin kuuluva Heikki Mäkinen piirtelee lasten kanssa ankkoja sillä aikaa, kun äidit etsivät töitä. Honkalan mukaan ukrainalaiset ovat kuitenkin olleet omatoimisia, ja lapset on usein jätetty vastaanottokeskukseen jääneiden hoivaan työnhaun ajaksi.

− Jonkin verran tilaisuuksiin on tullut myös lapsia. Finlaysonin alueella on piste, josta ukrainalaiset voivat hakea tarvitsemiaan tavaroita. Heikki keksi lähteä lasten kanssa hakemaan sieltä pehmoleluja, joita he sitten onnellisena kantoivat loppuajan. Meillä on tilaisuuksissa kielituki ainakin ukrainaksi ja venäjäksi, sen lisäksi lasten kanssa puhutaan ankkaa, Honkala kertoo naurahtaen.

Kaikissa Rekrytori Ukraina -tapahtumissa on huomioitu myös lapset. Heitä viihdyttää satusedän rooliin hypännyt Heikki Mäkinen.

Työn hakeminen on tehty mahdollisimman helpoksi, jotta se onnistuu myös sähköisen kääntäjän tai kielituen avulla. Ansioluettelo on simppeli: siinä kysytään henkilötietojen lisäksi muun muassa kielitaito, millaisia töitä on aiemmin tehnyt ja löytyykö hakijalta ajokortti.

− Kielitaito on suurin ongelma, sillä arviolta kolmasosa CV-kouluun osallistuneista ei osannut sanaakaan englantia. Harkovan alueelta saapuneista osa puhuu venäjää, mikä helpottaa hieman heidän tilannettaan.

Akateemisilla hakijoilla yleensä verkostoja ennestään

Kahteen ensimmäiseen CV-koulutukseen osallistuneista alle kymmenen prosenttia oli akateemisia, muilla koulutustaso oli varsin alhainen. Moni koulutukseen osallistunut nappasi samalla kerralla itseään kiinnostavien työpaikkojen tiedot.

Niinpä varsinaisessa rekrytointitapahtumassa nähtiin paljon henkilöitä, jotka olivat omatoimisesti täyttäneet hakemuksia ja tehneet ansioluettelon. Tämä näkyi myös osallistujaprofiilissa.

− Ensimmäisessä varsinaisessa työnantajatapaamisessa selvisi, että pakolaisten koulutustaso oli odotettua korkeampi. Joka viidennellä oli jopa esimieskokemusta, ja joukossa oli asiantuntijoita, yrittäjiä ja korkeakoulututkinnon suorittaneita taloushallinnon, oikeustieteen ja opettamisen ammattilaisia.

Akateemisilla on yleensä ennestään paremmat kontaktiverkostot ja jo sen takia paremmat mahdollisuudet työllistyä. Lisäksi esimerkiksi Tampereen yliopisto avannut väyliä ukrainalaisille tutkijoille, Honkala kertoo.

Lupaprosessit hidastavat työllistymistä

Honkala haluaa nostaa esiin työllistymiseen liittyen Suomen lupa-asiat, jotka omalta osaltaan hidastavat prosessia.

− EU-direktiivin perusteella automaattisesti myönnettävän oleskeluvan saaminen kestää Suomessa viikkoja, kun Virossa sen saa tunnissa. Työhön oikeuttavat vasta oleskelulupa tai niin sanottu rajoitettu työnteko-oikeus. Nekään eivät vielä riitä, vaan esimerkiksi tarjoilija ja kokki tarvitsevat hygieniapassin, huoltomies työturvallisuuskortin ja perunamaalla ajava traktorikuski T-kortin.

Suomalaisten auttamishalu saa häneltä kuitenkin kiitoksen. Oman roolinsa Honkala näkee työnhakijan ja -antajan kohtaamisen mahdollistajana. Jo ensimmäisten tapahtumien perusteella hän uskoo, että osallistujille löytyy kyllä töitä, sillä heillä on oikea asenne.

− Kotimaassa käytävä sota voi kuitenkin vaikuttaa tilanteisiin nopeastikin. Maatiloilta on lähtenyt työntekijöitä puolustamaan kotimaataan. Toisaalta olen ollut mukana tilanteessa, jossa juuri ennen allekirjoitushetkeä Ukrainasta oli tullut tieto hyvän ystävän kaatumisesta ja sopimus jäi tekemättä. Ukrainalaiset ovat tavattoman herkkiä, ja se pitää huomioida kohtaamisissa, Honkala muistuttaa.

– On hienoa huomata, että olemme saaneet parissa viikossa näin paljon ihmisiä liikkeelle. Meillä on pieni tuottajatiimi ja kaikilla on ollut sydän mukana tässä tapahtumassa, Mikko Honkala iloitsee.

Auttamishalu näkyi myös rekrytointitapahtumassa. Esimerkiksi moni kotimajoittaja oli auttanut ukrainalaisia työnhakijoita hakemusten täyttämisessä.

− Eräs henkilö tuli Vammalasta paikan päälle tulkiksi eräälle ryhmälle. Kun kaikki halukkaat eivät mahtuneet autoon, tulivat he Tampereelle junalla. Myös muilla näytti olevan apua mukanaan.

Tapahtumassa jätettyjen hakemusten määrä ja tilassa vallinnut tunnelma, kiittävästä palautteesta puhumattakaan, osoittavat, että tällaiselle tilaisuudelle on kysyntää.

− Toivon, että tämä olisi paras uutinen siihen asti, kunnes Suomi voittaa jääkiekossa MM-kultaa, Honkala heittää.

2 kommenttia