Tuulilasi

Uber haluaa Waymon itselleUber haluaa Waymon itselle

Kyytipalveluyritys Uberin pääjohtajan Dara Khosrowshahin mukaan yhtiö neuvottelee parhaillaan Googlen autonomisen ajamisen yksikön Alphabetin omistaman Waymon hankkimisesta.
Teksti Tuulilasin toimitus
Kuvat Waymo Press

”Suhteemme Googleen on lähentynyt, on selvää, että muodostamme jonkinlaisen suhteen ajan mittaan. Meillä on luottamus toisiimme ja olemme keskustelleet Waymosta. Jos jotakin tapahtuu, se on hienoa, jos ei, pystymme elämään senkin kanssa”, Khosrowshahi kertoo.

Pääjohtajalta kysyttiin, mistä he ovat tarkalleen keskustelleet.

”Siitä, että Waymo olisi osa verkostoamme. Heillä on upeaa teknologiaa, he kasvavat koko ajan ja ovat autonomian kanssa erittäin tosissaan. Me todellakin haluaisimme heidän teknologian autoihimme, nyt on heistä kiinni, käykö niin.”

Kovin kauan ei ole siitä, kun Uber ja Waymo tappelivat lakituvassa Waymon väitettyä, että Uber on varastanut heidän teknologisia salaisuuksiaan. Asia saatiin sovittua aiemmin tänä vuonna.

Autonomisten autojen kehityskilpailu on koko ajan kiristynyt. Teknologiajätit Apple ja Samsung, Tesla, Uber ja Waymo kehittävät omaa autonomiaansa yhä kiihtyvällä tahdilla. Myös perinteisillä autonvalmistajilla Volkswagenilla ja Nissanilla on omat projektinsa. Lisäksi kiinalaiset teknologiayritykset ovat tulossa kisaan mukaan, Didi Chuxing sai juuri luvan testata autonomisia autojaan Kaliforniassa.

Samaan aikaan autonomia on kohdannut myös ongelmia, kun autonomiset testiautot ovat aiheuttaneet kuolonkolareita, mm. Uberin auto Arizonassa jokin aika sitten. Uber lopettikin testaamisen Arizonassa kuolonkolarin jälkeen.

”On selvää, että meidän on päästävä takaisin testaamaan, mutta meidän on myös oltava täysin varmoja, että se on turvallista. Se on meidän isoin päämäärämme nyt”, Khosrowshahi kertoi.

Julkaistu: 1.6.2018