Työryhmä esittää: Tupakointi kielletään uimarannoilla ja joukkoliikenteen pysäkeillä
Puheenaiheet
Työryhmä esittää: Tupakointi kielletään uimarannoilla ja joukkoliikenteen pysäkeillä
Savuton Suomi -työryhmä etenee tarkoin askelmerkein kohti vuotta 2030. - Päämääränä on, että alle viisi prosenttia suomalaisista polttaisi enää tuolloin, sanoo työryhmän puheenjohtaja Ilkka Oksala.

Kymmenen vuotta sitten vastustettiin äänekkäästi sitä, että tupakkaa ei saatu enää myydä näkyvillä. Savuton Suomi -työryhmän puheenjohtaja, Elinkeinoelämän Keskusliiton johtaja Ilkka Oksala johti työryhmää silloinkin ja hymähtää muistaessaan vastalauseet.

- Olen 53-vuotias ja muistan myös ajan, jolloin ravintoloissa, lentokoneissa ja työpaikoilla sai tupakoida. Tupakoimattomat olivat vähemmistön terrorin uhreja, hän sanoo.

Savuton Suomi -työryhmä jätti tuoreen esityksensä eilen, toukokuun viimeinen päivä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk). Esityksen keskeinen sanoma on, että Suomi on olisi runsaan kymmenen vuoden kuluttua, vuonna 2030 savuton.

- Ideana on, että vaalikausittain toteutettaisiin lainsäädäntöpaketti. Yksittäiset toimenpiteet tupakoinnin vähentämiseen tehtäisiin aina vaalikauden alussa ja niiden toteutuminen arvioitaisiin vaalikauden lopussa. Sellainen on esimerkiksi nyt esityksessä oleva tupakkaveron korotus tasaisesti vaalikauden aikana. Vero nousisi kaksi euroa, mikä merkitsee kahden ja puolen euron korotusta tupakka-askin hintaan, Ilkka Oksala sanoo.

Esityksen toinen keskeinen kohta koskee tupakan ostamisen ikärajan korotusta kahdeksastatoista vuodesta kahteenkymmeneen.

- Monissa maissa, muun muassa Yhdysvaltojen eri osavaltiossa ikäraja on yli kahdeksantoista. Mitä vanhemmaksi ikäraja nostetaan, sitä todennäköisempää on, että nuori ei ala tupakoida, Oksala arvioi.

Työryhmä esittää myös savuttomien alueiden isoja laajentamista.

- Tupakointi olisi kiellettyä EU-uimarannoilla, joista suurin osa Suomen julkisista uimarannoista on, joukkoliikennepysäkeillä ja leikkipuistoissa. Jos kieltoa rikkoo, siitä seuraisi samanlainen hallinnollinen maksu kuten pysäköintisakko on.

Savuttomuuden tiekartta

Vuonna 2017 voimaan tulleen tupakkalain muutoksen jälkeen lähes sata taloyhtiötä on kieltänyt parveketupakoinnin, ja Kiinteistöliitosta kerrotaan, että hakemuksia on vireillä saman verran.

Yksi Savuton Suomi -työryhmän radikaaleista muutoksista koskee juuri tupakointia taloyhtiöidenn parvekkeilla. Aiemmin kielto on vaatinut kaikkien osakkaiden yksimielisen päätöksen.

- Nyt esitämme, että kieltoon riittäisi enemmistöpäätös, eikä kieltoa tarvitsisi hakea kunnan viranomaiselta, Ilkka Oksala sanoo.

Savuttomuuden tiekartta, kuten työryhmä työtään kutsuu, ei onnistu ilman tarkasti määriteltyjä toimenpiteitä.

- Etenemme askel askeleelta kohti Savutonta Suomea ja uskon, että 4-5 vuoden kuluttua ollaan tilanteessa, jota emme osaa vielä edes kuvitella, Ilkka Oksala lupaa.

Kommentoi »