Työrauha koulussa on perusoikeus, joka kuuluu kaikille – Koulun pitäisi olla lapselle turvallinen tila
Avun pääkirjoitus
Työrauha koulussa on perusoikeus, joka kuuluu kaikille – Koulun pitäisi olla lapselle turvallinen tila
Lapsen velvollisuus ei ole toimia opettajana, sosiaalityöntekijänä tai poliisina. Hänen vastuullaan ei ole rauhoittaa läsnäolollaan luokan levottomia oppilaita. Se on koulutetun ja ammattinsa osaavan aikuisen tehtävä, kirjoittaa toimituspäällikkö Miikka Järvinen.
14.8.2023
 |
Apu

Miten tehdä koulusta turvallinen tila? Ei ainakaan huutamalla kilpaa siitä, millaisia ongelmia koulushoppailu aiheuttaa. Koulujen eriytyminen on ongelmien yksi seuraus, joka osoittaa, että korjattavaa löytyy.

Keskustelussa koulun kipupisteistä unohtuu usein se, että unelmissa siintävien parempien piirien sijaan monen koulunvaihtajan taustalta löytyy kokemus levottomasta luokasta, heikosta opetuksesta tai väkivallasta.

On helppoa, suorastaan laiskaa osoitella sormella vanhempia, jotka hankkivat jälkikasvulleen paikan musiikkiluokalta tai yksityiskoulun jumppalinjalta. Lapsen harrastukset tai menestys kieliopinnoissa voivat avata oven siihen toiseen, parempana pidettyyn kouluun. Joskus paljon suurempi syy on vain päästä pois luokasta, jossa lentelevät sakset ja jossa kurinpitoon syventyvä opettaja ei ehdi opettaa.

Työrauha koulussa on perusoikeus, jonka pitäisi kuulua kaikille. Lapsen velvollisuus ei ole toimia opettajana, sosiaalityöntekijänä tai poliisina. Hänen vastuullaan ei ole rauhoittaa läsnäolollaan luokan levottomia oppilaita. Se on koulutetun ja ammattinsa osaavan aikuisen tehtävä.

Suurimmat erot koulujen välillä eivät johdu oppilaista vaan siitä, miten aikuiset hoitavat hommansa. Kun sekä opettaja että koulun johto puuttuvat asioihin nopeasti ja asiallisesti, oppilas saa mahdollisuuden oppia turvallisesti ja kasvaa ihmisenä. Se mahdollisuus on sekä häiriön aiheuttajan että siitä kärsivän oikeus.

Kommentoi »