Tuulilasi

Tutkimus: Tällaisilla autoilla on halvinta ja kalleinta ajaa


Usein autokaupoilla ihmiset pohtivat kahta asiaa, auton hintaa ja polttoaineenkulutusta. Pitkällä tähtäimellä on paljon muitakin tekijöitä kuten vakuutukset ja auton ylläpitokustannukset, jotka ratkaisevat, kuinka kalliiksi autoilu tulee.
Kuvat VW Press

Yhdysvaltalainen Tieturvallisuussäätiö AAA laski, millaisilla autoilla ajaminen tulee kaikkein edullisimmaksi ja kalleimmaksi. Tutkimuksessa otettiin huomioon polttoaineenkulutus ja hinta, vakuutukset, verot, rekisteröintimaksut, arvon aleneminen ja rahoitus. Tutkittavina oli kaikkein yleisimpiä autosegmenttejä.

Noin 25 000 kilometriä vuodessa ajavalla auton keskimääräinen vuosikulunki on noin 7452 euroa. Viisi eri autosegmenttiä alitti tuon hinnan, ne olivat pieni sedan, pieni SUV, hybridi, medium sedan ja sähköauto. Kaikkein halvin oli tutkimuksessa pieni sedan, sen vuosikustannus oli noin 5600 euroa. Pienellä SUV:lla ja hybridillä ajeli vuodessa noin 6500 eurolla. Sähköauto alitti keskimääräisen hinnan niukasti noin 7435 eurolla. Sähköauton yllättävä kalleus johtuu siitä, että niiden arvo alenee kaikkein eniten vuosien varrella tällä hetkellä.

Kaikkein kalleinta ajaminen on jenkkien rakastamilla pickupeilla, peräti 8600 euroa vuodessa. Se syö paljon polttoainetta, lisäksi verot ja vakuutukset ovat kalliimpia. Myös pickupien arvo alenee melko nopeasti. Toiseksi kalleinta ajaminen on keskikokoisella SUV:lla, sitten isolla sedanilla, niiden vuosikulut menevät tutkimuksen mukaan noin 8000 euroon. 

Vaikka tutkimus tehtiinkin Yhdysvalloissa, se antaa hyvin osviittaa myös meille Suomeen erilaisten autojen välisistä kustannuseroista.

Julkaistu: 23.8.2017