Tuulilasi

Tutkimus: Robottiautot ovatkin bensasyöppöjä ja ajavat enemmän kuin ihmiset

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa on yllättävästi tullut ilmi, että robottiautot käyttäisivät enemmän polttoainetta kuin ihmisten ajamat autot samojen ajomatkojen hoitamiseen.
Kuvat Google

Michiganin yliopiston tekemä tutkimus on todennut, että robottiautot eivät välttämättä tule vähentämään autojen polttoaineenkäyttöä. Syy tähän löytyy siitä, että robottiautot ajavat enemmän matkoja kuin ihmiset ajaisivat.

Ihmiselle on luontaista yhdistellä eri tapahtumia samalle reissulle, kuten lasten haku koulusta ja kaupassakäynti. Robottiauto tekisi useamman ajomatkan samoja asioita varten.

Robottiauto vie ensin yhden vanhemman töihin, palaa kotiin, vie sitten toisen vanhemman töihin, palaa kotiin ja sitten on lasten vuoro mennä kouluun ja niin edelleen. Paluusuunnassa tietenkin sama rumba toistuisi uudelleen.

Tutkimuksessa otetaan myös huomioon sellaiset ihmiset, jotka eivät nykypäivänä aja lainkaan. Jos myös he alkavat käyttää robottiautoja, saattavat ajomäärät kasvaa huomattavasti nykyisestä, todetaan Bloombergissä.

Tutkimuksessa arvioidaan, että vaikka autojen määrä per kotitalous vähenisi, kasvaisi ajettujen kilometrien määrä lähes kaksinkertaiseksi. Tämä tietenkin lisää käytetyn polttoaineen määrää huomattavasti.

Toisaalta tutkimuksessa todetaan, että robottiautot ajavat fiksummin kuin ihmiset. Ne eivät tekisi turhia täyskaasukiihdytyksiä tai jarrutuksia, välttäisivät pahimmat liikenneruuhkat ja parkkipaikkakin löytyisi ensiyrittämällä.

Robottiautoinen tulevaisuus eroaa näemmä yllättävänkin paljon nykyisestä maailmanmenosta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 16.3.2015
1 kommentti