Tuulilasi

Tutkimus: Ihmiset pelkäävät yhä autonomisia autoja


Useimmat ihmiset eivät tunne oloaan kotoisaksi autonomisesti ajavien autojen kanssa. Mutta kokeiltuaan autoja, he ovat muuttaneet suureksi osaksi mieltään.
Kuvat Waymo Press

Tutkimuksen aiheesta teki AlixPartners.

Tutkituista 18 %:lla oli kokemusta erilaisista ajoavustimista kuten automaattijarrutuksesta, kaista-avustimesta ja adaptoituvasta vauhtiavustimesta. Heistä 49 % sanoi, että he tuntevat autossa olonsa luottavaiseksi tai hyvin luottavaiseksi. 21 %  oli neutraaleja ja 31 % tunsi olonsa epävarmaksi.

Ne vastaajat, jolla ei ollut henkilökohtaista kokemusta, olivat vain 28-prosenttisesti luottavaisia tai hyvin luottavaisia.  

”Kun ihmiset saavat kokemuksia uusista teknologioista, he muuttuvat luottavaisemmiksi”, sanoo AlixPartnersin toimitusjohtaja Mark Wakefield.

”Kyse on todennäköisesti siitä, miten ihmisten aivot toimivat. Kun auto tekee muutaman liikkeen itsekseen, se saa ihmiset luottavaiseksi, ehkä liiankin luottavaiseksi.

Läheskään kaikista ajotehtävistä itseajavat autot eivät suoriudu, joten autotehtaat painottavat, että kuljettajan on syytä olla liikenteessä tarkkana koko ajan.

Yhdeksi ongelmaksi näissä autoissa saattaa muodostua kustannukset. Auton ostoa harkitsevat ihmiset olisivat valmiita maksamaan autonomisista ominaisuuksista keskimäärin 2300 euroa enemmän, mutta Wakefieldin mukaan ne tulevat maksamaan satoja euroja enemmän. 

Julkaistu: 9.9.2017