
Näin kertoo tuore tutkimus, johon osallistui 2 442 iältään 7–11-vuotiasta lasta. Suosituimmat pelit heidän joukossaan olivat Super Mario Brothers -seikkailupeli, FIFA-jalkapallopeli sekä Wii Sports -urheilupeli.
– Videopelaaminen ei sinällään ole hyvä tai huono asia, mutta pelaamiseen käytetty aika on, kertoo Daily Mailin haastattelema tohtori Jesus Pujol espanjalaisen Hospital del Mar -sairaalan radiologian laitokselta.
Selvitettyään lasten pelaamiseen käyttämää aikaa tutkijat seurasivat heidän koulumenestystään ja käytöstään. Kun pelaaminen jäi alle kahteen tuntiin viikossa, sen havaittiin kehittävän lasten motorisia taitoja ja liittyvän koulumenestykseen. Sen sijaan tuntikausien viikoittainen pelaaminen näkyi tappeluina ikätoverien kanssa ja muunlaisena epäsosiaalisena käyttäytymisenä.
– Lapsilla, jotka pelasivat videopelejä 9–17 tuntia viikossa, oli huomattavasti enemmän käytösongelmia kuin ei-pelaajilla. Paljon pelaavat lapset myös nukkuivat vähemmän.
Tutkiakseen pelaamisen vaikutuksia aivojen toimintaan, tutkijat tekivät 260 lapsen osajoukolle aivojen magneettikuvauksen. Pelaamisen havaittiin liittyvän parempaan toimintaan aivoalueilla, jotka ovat kriittisiä oppiessamme ja saavuttaessamme uusia taitoja harjoittelun avulla.
– Perinteisesti lapset hankkivat motorisia taitoja toiminnan, kuten urheilun tai ulkoleikkien avulla. Aivokuvantamistutkimus viittaa siihen, että myös harjoittelu tietokoneen virtuaaliympäristössä voi vaikuttaa aivoalueisiin, jotka edistävät motoristen taitojen oppimista.
Tutkimus on julkaistu Annals of Neurology -lehdessä.
Teksti Marjukka Puolakka, kuvat Istock