Image

Tutkija, joka uskaltaa puhua puolustuspolitiikasta

Charly Salonius-Pasternak puhuu turvallisuuspolitiikasta tavalla, jolla muut eivät uskalla. Hän on alansa aikaansaaja, yksi Imagen Sankareista 2015.
Kuvat Outi Törmälä

Suomi on sodassa, selvä se. Heinäkuussa 2009 tutkija Charly Salonius-Pasternak kirjoitti Helsingin Sanomissa, että Suomi on sotaa käyvä maa. Tietenkin näin oli, koska Suomen sotilaat taistelivat Afganistanin hallituksen ja kansainvälisten Isaf-joukkojen kanssa talibaneja vastaan.

Salonius-Pasternak käveli kohti työpaikkaansa Ulkopoliittista instituuttia, kun hänen puhelimeensa alkoi sataa viestejä.

”Sisältö oli, että WTF. Mitä sä oot tekemässä?”, Salonius-Pasternak muistelee.

Tutkija sai tyrmäyksen sekä silloiselta ulkoministeriltä Alexander Stubbilta että puolustusministeri Jyri Häkämieheltä. Kommentoimaan kaivettiin myös entinen puolustusvoimain komentaja Gustav Hägglund. Puolustuspoliittinen kuoro lauloi: Suomi ei ole sodassa, on vastuutonta väittää muuta.

Se oli tuon kuoron kuolonkorinaa, sillä nyt puolustuspoliittista keskustelua käyvät  ihmiset, jotka eivät ole sitä aikaisemmin tehneet. Tutkija Charly Salonius-Pasternak on heistä näkyvimpiä. Hän keskustelee puolustuspolitiikasta niin lehdissä, televisiossa kuin Twitterissäkin ja sanoo usein jotain sellaista, mitä muut eivät uskalla.

”Haluan parantaa keskustelun laatua ja poliittista päätöksentekoa. Tuon esiin teemoja, jotka esimerkiksi kansanedustajien pitäisi tietää. Haluan saada ihmiset ajattelemaan, että jokin kaukainen, epätodennäköinen asia ei olekaan sitä.”

Viime vuoden lopussa Salonius-Pasternak kirjoitti, että Suomi voisi olla sotilaallisen iskun ensimmäinen kohde.

”Tuleeko Suomi olemaan sotilaallisen voimankäytön kohteena heti? Tuskinpa. Onko se todennäköistä? Ei. Mutta se on paljon todennäköisempää kuin virallisessa poliittisessa linjassa.”

Salonius-Pasternakin mielestä nykyaikana ei voida käydä keskustelua, jossa valtionjohto yrittäisi salata tietoja, jotka periaatteessa kuka tahansa voisi selvittää.

”Suomessa ei ole sisäistetty, millaista julkisuus on. Kuka vain voi katsoa Google Mapsista, missä on Ukrainan sotaa varten rakentama logistiikkakeskus. 20 vuotta sitten siihen pystyi vain pari supervaltaa.”

Salonius-Pasternak on asunut esimerkiksi Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Turkissa, Belgiassa ja Hollannissa. Hän on oppinut keskustelukulttuurin, jota on kasvattamassa kotimaiseen puolustuskeskusteluun. Parhaillaan Salonius-Pasternak kirjoittaa fiktiivistä tarinaa, jossa käydään läpi erilaisia kriisitilanteita, joihin Suomi voisi joutua. Fiktio antaa mahdollisuuden sanoa ehkä vielä vähän enemmän, totuudenkin.

Julkaistu: 15.4.2015
Kommentoi »