Turvapato vuotaa
Puheenaiheet
Turvapato vuotaa
Asiantuntijat uskovat, ettei yhdestä Häkämiehestä koidu pysyviä haittoja enempää hallitukselle kuin EK:llekaan.
Julkaistu 14.11.2012
Apu

Hallituksen neljäs turvapato on valmis, ja ministereiden valuminen sakka-altaasta luontoon on tyrehtynyt. Nyt näyttää siltä, että ainoaksi vahingoksi jää elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen (kok) kulkeutuminen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n vesistöön.

Asiantuntijat uskovat, ettei yhdestä Häkämiehestä koidu pysyviä haittoja enempää hallitukselle kuin EK:llekaan. EK:n latvavesien happamuus saattaa tosin nousta tilapäisesti, kuten myös vaille meheviä siviilivirkoja jäävien ministeritovereiden.

Muutamat heistä ovat vaatineet, että ministerin tulee kirkastua muutama vuosi saostusaltaassa, ennen kuin hänet lasketaan uusiin tehtäviin.

Välillä jo pelättiin, että sakka-allas vuotaa tyhjiin ja että kaikki ministerit pääministeri Jyrki Kataista (kok) myöten päätyvät luontoon. Vaikka akuutti vaara on nyt ohi, vuodon uskotaan alkavan uudelleen altaan vasemmalla laidalla, kun Sdp aloittaa oman ministerikierrätyksensä.

Oikea laitahyökkääjä

Häkämies on ollut kokoomukselle tärkeä ministeri ja Kataiselle läheinen tukija ja ystävä.

Kataisella ja Häkämiehellä on ollut selvä työnjako, josta tosin ei ole tarvinnut erikseen sopia. Katainen on sovitteleva keskitien kulkija. Hänessä on aitoa sosiaalista vastuuntuntoa ja tasa-arvoajattelua. Häkämies taas on ollut luonnostaan kokoomusjoukkueen oikea laitahyökkääjä. Hän on taitanut myös kovan pelin ja likaiset temput.

Kokoomus uskoi ottavansa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan hallintaansa, kun siitä tuli hallituspuolue vuoden 2007 vaaleissa. Presidentti Tarja Halonen oli pahin kanto tässä kaskessa. Silloinen puolustusministeri Häkämies otti tehtäväkseen kokeilla, onko kanto kaadettavissa. Kaatamatta jäi.

Elinkeinoministerinä Häkämies on ollut jämäkkä ja asiallinen. EK saa hänestä epäilemättä lujan johtajan, jolla on arvokkaita suhteita.

Oman tiensä kulkija

Edellisen hallituksen asuntoministeri ja nykyinen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori nousee uudeksi elinkeinoministeriksi. Tilanne ei muutu sikäli, että myös hän kuuluu kokoomuksen oikeaan siipeen.

Henkilönä Vapaavuori on kuitenkin hyvin toisenlainen kuin Häkämies. Hän ei kuulu myöskään Kataisen lähimpään piiriin.

Vapaavuori oli asuntoministerinä yksinäisen tähden ratsastaja, itsenäinen ja lujatahtoinen. Hän pani sulun kauppaketjujen huikeille suunnitelmille rakentaa valtavia ostoskeskuksia pitkin laveaa maaseutua. Tästä eivät kaikki kokoomuksessa pitäneet, eivät varsinkaan puolueen kauppakamaripojat.

Kokoomuksen ulkopuolella, myös vasemmistossa, Vapaavuorta sen sijaan arvostettiin.

Vapaavuori voi olla myös elinkeinoministerinä oman tiensä kulkija. Hänestä ei ole Kataiselle sellaiseksi tukipylvääksi, kuin Häkämies on ollut.

Kestävää kehitystä

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) syyttää Talvivaaran ongelmista edellisen hallituksen keskustaministereitä, he tietysti Niinistöä. Poliitikot sysäävät vastuun virkamiehille, he poliitikoille.

Näin myös vastuuta kierrätetään, kuten kestävä kehitys vaatii.

Ympäristöministeri Ville Niinistö vieraili viime viikolla Talvivaarassa. Hän syyttää ongelmista paitsi kaivosyhtiötä myös edellistä hallitusta. Kimmo Rauatmaa/Lehtikuva

HEITTOLAUKAUKSIA

1) Talvivaara ei ole ainoa – monen elämässä on pettänyt neljäskin turvapato.

2) Monen sakka-allas täyttyy jo ennen keski-ikää ja vuotaa sen jälkeen ympäristöön.

3) Pienimmän tekijän vastuu on aina suurin – tässä tapauksessa ely-keskuksen.

4) Piskuinen Soini ei hevin luovu itsenäisyydestään – ei myöskään se isompi Soini.

5) Iltapäivälehden viiden vuorokauden sääennuste: Siperian sää uhkaa.

6) Kun lähtee pakoon kasvihuoneilmiötä, tulee uusi jääkausi vastaan.

Kommentoi »