Apu

Lopettaako kansalaisaloite turpeen käytön energian tuotannossa? Suomen päästöistä 12 prosenttia turpeesta – samaa luokkaa henkilöautoliikenteen kanssa

Lopettaako kansalaisaloite turpeen käytön energian tuotannossa? Suomen päästöistä 12 prosenttia turpeesta – samaa luokkaa henkilöautoliikenteen kanssa
Suomen Luonnonsuojeluliitto haluaa lopun turpeen energiakäytölle viiden vuoden sisällä. Tätä tavoitetta tukemaan SLL on perustanut kansalaisaloitteen.
Julkaistu: 25.8.2020

Turvekysymys käytännössä katosi päivänpolitiikasta Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana, mutta EU:n ja Suomen pyrkimys hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä on nostanut sen taas esiin.

SLL:n perustelut ovat tutut. Puheenjohtaja Harri Hölttä muistutti aloitteen julkistustilaisuudessa viime viikolla, että turpeenpolton ympäristöhaitat vertautuvat kivihiileen, ja turpeen vuosittaiset päästöt vastaavat lähes Suomen koko henkilöautoliikenteen vuosipäästöjä.

– Vuonna 2018 turve tuotti 6,6 megatonnia päästöjä, mikä on 15,7 prosenttia Suomen energiasektorin ja 11,7 prosenttia kokonaispäästöistä. On selvää, että lukujen saaminen alemmas auttaisi hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista, kommentoi Sitran Ilmastoratkaisut-tiimin johtava asiantuntija Outi Haanperä.

Kolmannes Suomen maapinta-alasta turvetta

Suomen maapinta-alasta turvemaata on noin kolmannes. Turvetta käytetään lämmön- ja sähköntuotantoon taajamissa ja teollisuudessa, ja sen osuus Suomen energiantuotannossa on nelisen prosenttia.

Työllisyys- ja talousvaikutukset ovat vahvasti alueellisia, koska käyttö energiantuotantoon on kannattavaa vain paikallisesti. Valtaosa Suomen noin 60 turvevoimalasta sijaitsee haja-asutusalueilla Pohjanmaalla sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen Sari Multala (kok.) myönsi, että turpeesta luopuminen vaatii sopeuttamistoimia, mutta sitä tukee EU:n ja Sanna Marinin (sd.) hallituksen linjausten lisäksi maan väestökehitys.

– Kaupungistuminen on megatrendi, ja se vaikuttaa myös energiapolitiikkaan.

Turvetuotanto voi aiheuttaa pienhiukkaspölyä, melua, vesistön kuormittumista ja maisemanmuutoksia. 2000-luvulla huomiota on kiinnitetty etenkin vesistöongelmiin ja soiden ennallistamiseen.

Kansalaisaloitteen on kerättävä puolessa vuodessa vähintään 50 000 nimeä, jotta se otetaan eduskunnan käsittelyyn.

Turpeennostoa Seinäjoella. Turve on merkittävä polttoaine juuri Pohjanmaalla.
Kommentoi »