Tupakoinnin vaaroja vähäteltiin hysterian pelossa
Terveys ja hyvinvointi
Tupakoinnin vaaroja vähäteltiin hysterian pelossa
1950-luvun tupakkateollisuus suhtautui nyrpeästi syöpätutkimuksiin, vaikka tupakoivien syöpään sairastumisen riski oli jopa 50-kertainen tutkimusten mukaan.
Julkaistu 20.11.2019
Apu

Sotien jälkeen tupakointia pidettiin harmittomana kansanhuvina, ja esimerkiksi Briteissä 80 prosenttia miehistä tupakoi. Yksi heistä oli lääkäri Richard Doll. Hän aloitti työt Lääketieteen tutkimusneuvostossa Bradford Hillin kanssa vuonna 1948, kun keuhkosyöpäkuolemien suuri määrä oli kiinnittänyt viranomaisten huomion. Syyksi epäiltiin vahvasti saasteita.

Vuonna 1950 työpari julkaisi tutkimuksensa British Medical Journalissa: paljon tupakoivien riski sairastua keuhkosyöpään oli jopa 50-kertainen tupakoimattomiin verrattuna.

Brittien terveysviraston syöpäkomitea ei ollut tuloksista vakuuttunut. Sen mielestä kehotus tupakoinnin lopettamiseen aiheuttaisi hysterian.

Myös tupakkateollisuus nousi takajaloilleen ja yritti voimakkaasti lakaista tupakan vaaroja maton alle. Se panosti mainontaan, jossa ”yhä useampi lääkäri polttaa Camelia” ja tv-sarja Kivisten ja Sorasten Retu ja Vilma sytyttävät jokaisen jakson päätteeksi ”hyvältä maistuvan” Winston-savukkeen.

Vasta 1960-luvulla tupakoinnin terveysvaaroja alettiin ottaa vakavasti. Sir Richard Doll lopetti tupakoinnin ja eli 93-vuotiaaksi tehden arvostetun uran lääketieteessä.

Lähde: Discover.

Kommentoi »