Apu

Tuomas Enbuske: Katri Kulmuni, vahingossa rehellinen

Tuomas Enbuske: Katri Kulmuni, vahingossa rehellinen
– Vain psykopaateimman kokoomusnuoren mielestä heikoista ei pidä huolehtia. Alkiolaisuudessa ei ole yhtään mitään vikaa, Tuomas Enbuske kirjoittaa.
Julkaistu: 10.9.2019

Tärkein tehtäväni on saada puolueen kannatus nousuun. Tämä ei olisi ollut täysin pähkähullu lausunto, jos keskustan uusi pomo Katri Kulmuni olisi sanonut sen ennen valintaansa. Silloin hänen suosionsa oli kiinni ainoista suomalaisista, joita kepun kannatuksen nousu tai lasku millään tavalla kosketti.

Kepun kannatuksen nousulla on tietty väliä vain niille, jotka eivät kepun kannatusta nosta. Puoluekokouksessa ­puheenjohtajaa valinneet nyt äänestäisivät omaa uskonlahkoaan, vaikka puheenjohtajana olisi pahvinen kahvikuppi. Ei. Kulmuni sanoi tavoitteensa valintansa jälkeen.

Tässä se on! Valtaan sisäänkirjattu valuvika. Vallasta tulee aina itseisarvo. En lainkaan epäile, etteivätkö kepulaiset ­aidosti usko, että jos he olisivat Suomen suurin puolue, he voisivat alkaa miettiä myös mitä vallalla tehdään. Se vain pitäisi kertoa meille muille ennen sitä.

Tässä syy, miksi persut ovat Suomen suurin puolue. Persuilla on aate. Persut eivät puhu itsestään, he puhuvat maahanmuutosta. Ei sillä väliä, olenko samaa mieltä. Päinvastoin: näkemys on näkemys vasta, kun joku sitä vastustaa.

Kansallispuvut eivät pyydelleet anteeksi

Ainoa edes hieman miehekäs juttu keskustan puolue­kokouksessa olivat kansallispuvut. Ne eivät pyydelleet anteeksi. Ihan hetkeksi tuli harha, ettei kepu ehkä olekaan mainostoimiston luoma tyhjä taulu, johon kaikki saavat raaputtaa ympäripyöreät haaveensa.

80-luvulla alettiin jankuttaa, että nousevan keskiluokan myötä suurista puolueista pitäisi tulla ”yleispuolueita”. Ja kuinka väärässä oltiinkaan. ”Yleispuolue” nimittäin tarkoittaa sitä, että ei olla mieltä oikein mistään. Toki puolueilla on turva­sanansa. ”Alkiolaisuus” ei vain tarkoita äänestäjän arjessa yhtään mitään.

Sain ex-pääministeri Juha Sipilältä 40-vuotislahjaksi Santeri Alkion kootut teokset. Koska minulla ei ole ystäviä, luin kirjan kokonaan. Lopussa hyppelin, kun kaikki oli vanhan toistoa. Alkion ajatukset olivat juuri sitä, mitä kaikki haluavat kuulla. Vain psykopaateimman kokoomusnuoren mielestä heikoista ei pidä huolehtia.

Alkiolaisuudessa ei ole yhtään mitään vikaa. Ja se juuri on sen ongelma. Katri Kulmuni tuli vahingossa puhuneeksi medialle totta.

Kepun tärkein tavoite on olla nimenomaan työvoima­toimisto sen omille jäsenille.

Politiikka on narsistista

Journalismin ja poliitikkojen ajatus politiikan merkityksestä on harhainen. Toimittajat puhuvat politiikasta valtapelin näkökulmasta. Sillä ei ole merkitystä kuin niille, ­jotka ovat jo Kekkosen aikana tienneet, miten äänestää.

Ennen puheenjohtajavaalia useassa paikassa oli kirjoituksia, että Antti Kaikkosen kotipaikka Uusimaa olisi tärkeä syy valita Kanki. Uusimaa on tärkein alue ja kasvaa.

Sano joutessasi yksi ajatus, mitä Antti Kaikkonen on ­ajanut. Googlamatta? Aivan. Sano sen jälkeen yksi ajatus, jonka takana Katri Kulmuni on seissyt. Googlaamatta.

En minä helsinkiläisenä ole innokkaana äänestämässä ­jotain, joka vain on Helsingistä.

Politiikka on narsistista. Äänestäjät ovat olemassa vain poliitikkoja varten samoin kuin taksit ovat taksikuskeja varten. Tarvitsisimme enemmän vastakkainasettelua. Vasemmistoliitto ehkä vähän on rikkaita vastaan. Sekään ei tunge tarpeeksi syvälle kateuteen ja muihin alhaisiin tunteisiin, ei siis oikein ehdota mitään.

Vihreät tavallaan omistaa muodikkaan ilmastonmuutoksen. Vihreissä pitäisi silti olla yleispuoluehöpötyksen sijaan kunnon uskonnollista maailmanlopulla pelottelua.

Ovatko persut sitten jotenkin parempi puolue kuin vanhat puolueet? Eivät! Kyse on puolueen nuoruudesta. Se ei vielä ole ehtinyt rakastua valtaan. Joku päivä persutkin lienevät mitä tahansa mieltä mistä tahansa, kunhan vain saavat valtaa.

3 kommenttia