Eeva

Tunnistatko vihan?


Tunne voi saada tiedon aseman ihmisen mielessä ja synnyttää vihaa.
Teksti Kirsi Hemanus
Kuvat Anu Ikävalko

psykologia

1. Hyvä ja paha taistelevat

Myötätunnon ja huolehtimisen kyky on yksi vahvimmista vieteistämme. Hyvät ja pahat kokemuksemme johtavat kuitenkin hyvä-paha-kaksi-jakoisuuteen mielessämme. Sen avulla teemme tunteistamme itsellemme ymmärrettäviä, ja tarvittaessa puolustaudumme sen varassa, joskus aiheettomasti.

Lisäksi oma halu tai huono piirre, jota emme hyväksy itsessämme, ulkoistetaan helposti muihin. Se lievittää heti ahdistusta ja on sikäli psyykkisesti mielekäs reaktio.

2. Tunne muuttuu tiedoksi

Vihakäyttäytymistä edistää myös ihmisen kyky muuntaa oma tunne muotoon, jossa se merkitsee hänelle tietoa. Näin rakentuu henkilökohtainen vakaumus oikeutuksesta vihaan.

Järjetönkin viha voi olla sitkeää, koska siinä vaikuttaa mekanismeja, jotka ovat osin tietoisen hallintamme ulkopuolella. Vaarallisimpia mekanismeja ovat ihmisen alttius ulkoistaa tunteitaan, alttius vainoharhaisuuteen, lähes pakonomainen tarve kuulua joukkoon sekä taipumus totella auktoriteettia.

3. Traumasta vihan sytyke

Jonkin sietämättömän tapahtuman muisto voi alkaa hallita tunne-elämäämme. Traumakokemus voi pilata muita kokemuksia ja estää nykytilanteen ymmärtämisen. Se vaikuttaa myös aivoihin ja elimistöön. Traumasta voi tulla vihan sytyke.

4. Sureminen on tärkeää

Vihollisuudet ja ristiriidat perustuvat usein johonkin koettuun menetykseen ja sen tuottamaan nöyryytykseen. Viha kohdistuu sen aiheuttajaan. Tärkeintä on kohdata menetystä seuraava suru. Ellei sitä tapahdu, ihminen on vaarassa lamaantua tai hautoa kostoa.

Suruprosessi on luopumista, mutta samalla kaipuun ja tuskan tunnistamista. Ilman sitä loukkaus tai menetys saattaa uusiutua entistä vahvempana. Surun läpikäyminen vapauttaa lopulta myös uutta voimaa.

Jos kansanryhmien vihanpitoa halutaan vähentää, on tunnustettava myös vastapuolen kärsimys ja suru.

Rauno Juntumaa: Miksi vihaamme? Yksilön ja yhteisön tunteen anatomiaa (Kirjapaja).

Julkaistu: 9.8.2018