Eeva

Tunnettujen suomalaisten vinkit pääsiäisherkuiksi



Tunnettujen suomalaisten vinkit pääsiäisherkuiksi

Terhi Panula, Okko Kamu, Aino Venna sekä Leena Harkimo ja Timo Kousa paljastivat pääsiäisen suosikkireseptinsä.
Teksti Eeva toimitus
Kuvat Pekka Ailio, Timo Villanen, Riikka Kantinkoski

Terhi Panulan lammas-tomaattikeitto

(neljälle)

Ainekset:

400–500 g kypsää lampaanlihaa (esim. säilykkeenä)

1 pkt tomaattimurskaa

noin 4 dl vettä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 tl pippurisekoitusta

suolaa

2 dl smetanaa

tuoretta timjamia

Laita kattilaan lampaanliha, anna lampaanrasvan sulaa ja hieman paistua. Jos käytät rasvatonta lihaa, lisää kattilaan nokare voita tai laardia.

Lisää tomaattimurska sekä vettä ja hämmennä. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää ne mausteiden kera keittoon.

Lisää vettä, kunnes keitos on sopivan sakeaa. Anna hautua 15–30 minuuttia. Annostele keitto lautasille ja lisää pinnalle lusikallinen smetanaa sekä koristeeksi tuoretta timjamia.

Vinkki: Tomaattikeiton voi valmistaa myös ilman lihaa. Tuolloin soppaa voi tuhdistaa lisäämällä siihen leivänsisusta.

Okko Kamun intialaiset lampaankyljykset ja kurkku-banaaniraita

(neljälle)

Ainekset:

8 lampaankyljystä tai 800 g lampaankareeta

3–5 valkosipulinkynttä

1 rkl raastettua inkivääriä

1 tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

½ tl chilihiutaleita

1 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa

1 rkl öljyä

sormisuolaa kypsälle lihalle

Hienonna valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri. Lisää mausteet. Sivele seos lampaankareen tai -kyljysten pintaan. Anna lampaan maustua viileässä mieluiten seuraavaan päivään. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä.

Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pane kare tai kyljykset uunipellille, nosta kuumaan uuniin ja paahda kypsiksi noin puoli tuntia. Käännä kyljykset kerran kypsentämisen aikana.

Anna lihan vetäytyä alumiinifolioon käärittynä hetken aikaa ja leikkaa kare tarjolle. Ripottele kypsän lihan pinnalle vielä sormisuolaa.

Tarjoa kurkku-banaaniraidan ja keitetyn basmatiriisin kanssa.

Kurkku-banaaniraita

200 g kurkkua

1 tl suolaa

1 banaani

1 kevätsipuli

1 vihreä chili

2 rkl silputtua minttua

3 dl kreikkalaista jogurttia

1 rkl sitruunan- tai limetinmehua

Raasta tuore kurkku karkealla terällä ja ripottele raasteelle suolaa. Anna maustua puolen tunnin ajan, puristele sitten kurkkuraaste siivilässä kuivaksi.

Kuutioi banaani ja silppua kevätsipuli, hienonna tuore vihreä chili ja minttu, sekoita ainekset jogurtin joukkoon. Terävöitä makua halutessasi sitruunan- tai limetinmehulla.

Anna kurkku-banaaniraidan maustua viileässä pari tuntia ennen tarjoilua.

Aino Vennan lammaslasagne

(kuusi–kahdeksan annosta)

Jauhelihakastike:

1 sipuli

3–4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 porkkanaa

3 rkl oliiviöljyä

1 dl tuoretta timjamia silputtuna

1 dl tuoretta salviaa silputtuna

500 g luomukaritsan tai -lampaan jauhelihaa

2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa (esim. Mutti)

2 dl punaviiniä

2 laakerinlehteä

½ punaista chilipalkoa

noin 1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

2 (à 300 g) pientä munakoisoa

Valkoinen kastike:

1 prk (500 g) turkkilaista jogurttia

2 dl vastaraastettua parmesaania

¾ tl (ruusu)suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

Lisäksi:

noin 400 g lasagnelevyjä

Pinnalle:

3 dl juustoraastetta (goudaa tai mozzarellaa)

Tarjoiluun lisäksi:

1 ruukku rucolaa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja leikkaa ne kiekoiksi. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota kasvikset siinä. Silppua joukkoon yrtit. Lisää jauheliha ja ruskista se. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja punaviini. Lisää laakerinlehdet ja chilipalko.

Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä pari tuntia. Sekoittele välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.

Huuhtele munakoisot, viipaloi ja ripottele suolaa leikkuupinnoille. Jätä ”itkemään” vartiksi. Kuivaa ja paahda kuumalla pannulla. Siirrä sivuun.

Sekoita keskenään turkkilainen jogurtti ja parmesaaniraaste. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Voitele lasagnevuoka. Levitä pohjalle jauhelihakastiketta, munakoisoviipaleita ja sen päälle jogurttiseosta ja sitten kerros lasagnelevyjä. Toista kerroksia niin kauan, kunnes vuoka täyttyy tai aineksia riittää. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna vuoan vetäytyä folion alla ainakin vartti ennen syömistä.

Tarjoa lisänä rucolaa.

Leena Harkimon ja Timo Kousan tuunattu juhlamämmi

(neljälle)

Ainekset:

1 rasiallinen eli rove mämmiä

1 appelsiinin kuori

4 cl Cointreau-likööriä

2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Koristeluun:

appelsiininkuorisuikaleita

tuoretta minttua

Raasta appelsiinin kuori. Lusikoi mämmi kulhoon ja sekoita joukkoon raastettu appelsiininkuori ja likööri. Vaahdota vaniljakastike kevyeksi vaahdoksi. Annostele mämmi tarjoilukulhoihin ja viimeistele annokset vaniljavaahdolla.

Koristele appelsiininkuorisuikaleilla ja tuoreella mintulla.

Julkaistu: 29.3.2018